Orbán nezavrie Putina
23 | 03 | 2023 I Milan Laca

Orbán vyhlásil, že Putin nebude zatknutý, ak príde do Maďarska.

Napriek zatykaču na ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý vydal Medzinárodný trestný súd, Maďarsko ruského vodcu nezatkne, ak príde do krajiny.

Nemajú dôvod

Podľa " Európskej pravdy ", ktorá cituje agentúru Reuters,  to povedal šéf administratívy maďarského premiéra Gergely Gulyás. Dopnil, že podľa maďarského právneho systému nemá Budapešť žiadne právne dôvody na zatknutie ruského prezidenta, hoci Maďarsko podpísalo a ratifikovalo Rímsky štatút.  Tzv. Rímsky štatút nebol začlenený do maďarského právneho systému.

V súčasnosti by bol Vladimír Putin v bezpečí aj v Maďarsku, aj v U.S.A.
Členské štáty Medzinárodného trestného súdu (MTS) sú povinné zatknúť osoby hľadané súdom. Rímsky štatút ratifikovalo 123 krajín vrátane Maďarska, ale Maďarsko ho ešte neuverejnilo v maďarskom vestníku a tak v súčasnosti nebude môcť vykonať... Čítať ďalej
19 | 03 | 2023 | Gabriela Fedičová

Neprijali štatút

Maďarsko len formálne schválilo Rímsky štatút, ale nezmenilo legislatívu na jeho implementáciu. Gulyás tiež dodal, že maďarská vláda nezaujala stanovisko k príkazu na zatknutie Putina, ale vyjadrila svoj názor na túto tému. "Tieto rozhodnutia nie sú najlepšie, keďže vedú k ďalšej eskalácii a nie k mieru, toto je môj osobný subjektívny názor," dodal Gulyás.

Zatykač

Medzinárodný trestný súd  vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina,  ktorý ho uznal vinným z nezákonnej deportácie tisícok detí z Ukrajiny.  Zatykač vydali na Putina a Máriu Oleksejevnu Ľvovú-Belovú, ktorá je zástupkyňou prezidenta Ruskej federácie pre práva detí. .Podozriví zo spáchania vojnového zločinu nezákonnej deportácie a presunu detí z okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruskej federácie, ku ktorému došlo minimálne od 24. februára 2022. Vydanie zatykača znamená, že Putina môžu zatknúť, ak pôjde do ktorejkoľvek členskej krajiny Medzinárodného trestného súdu.

A predsa asi pôjde

Prezidenta Putina pozvali  na summit BRICS v Južnej Afrike, napriek zatykaču. Uviedol to šéf Ministerstva zahraničných vecí republiky Naledi Pandor. "Prezident Putin - jeden z vodcov BRICS - je pozvaný na summit, hoci rozkaz Medzinárodného trestného súdu je istým dôvodom na znepokojenie," povedal Pandor. Juhoafrická vláda bude konzultovať s Moskvou rozhodnutie Medzinárodného trestného súdu vydať zatykač na Vladimira Putina. Južná Afrika ratifikovala základné dokumenty, týkajúce sa ICC a zaviazala sa dodržiavať jeho rozhodnutia.

Rusko udiera na nové ciele na Ukrajine
Ukrajina hlási zmenu smeru ruských úderov. Zástupca hlavného spravodajského riaditeľstva Ministerstva obrany Ukrajiny Vadym Skibitsky upozornil, že Rusko presmerovalo údery na sklady paliva. Nová orientácia "Rusko začalo „preorientovávať smer... Čítať ďalej
23 | 03 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik