V súčasnosti by bol Vladimír Putin v bezpečí aj v Maďarsku, aj v U.S.A.
19 | 03 | 2023 I Gabriela Fedičová

Členské štáty Medzinárodného trestného súdu (MTS) sú povinné zatknúť osoby hľadané súdom. Rímsky štatút ratifikovalo 123 krajín vrátane Maďarska, ale Maďarsko ho ešte neuverejnilo v maďarskom vestníku a tak v súčasnosti nebude môcť vykonať zatknutie.

Ako uvádza Index, Medzinárodný trestný súd v Haagu vydal zatykač na Vladimíra Putina a splnomocnenkyňu Kremľa pre práva detí Máriu Lvovú-Belovovú. Súd začal ich stíhanie v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu, konkrétne kvôli útokom na civilnú infraštruktúru a únosom ukrajinských detí z okupovaných území do Ruska.

Povinnosti vydávania a zatýkania zaväzujú tak členské krajiny ICC zatknúť ruského prezidenta Vladimira Putina, ak vstúpi na ich územie, a potom ho postaviť pred súd.

Moskva vyhlásila, že neuznáva jurisdikciu ICC.

Rímsky štatút ratifikovalo 123 krajín vrátane Maďarska, takže ak by si ruský prezident vybral Maďarsko, ako možný úkryt, musel by byť zatknutý.

Réka Varga, medzinárodný právnik a dekanka Medzinárodnej univerzity verejnej služby, však pre portál Mandiner uviedla, že v prípade Maďarska nastáva veľký zvrat, pretože:

MAĎARSKO NEVYHLÁSILO RÍMSKY ŠTATÚT, ČO ZNAMENÁ, ŽE NAŠA KRAJINA NEBUDE MÔCŤ VYKONAŤ TOTO ZATKNUTIE.

To znamená, že podľa medzinárodného práva existuje záväzok voči Maďarsku, keďže sme zmluvnými stranami Rímskeho štatútu, ale maďarský právny systém je taký, že všetky medzinárodné zmluvy sa musia uverejňovať v maďarskom úradnom vestníku, pretože to je jediný spôsob, ako ich možno vymáhať.

Podľa Réku Vargu, bez ohľadu na to, aké zvláštne je to povedať, Vladimír Putin by bol aj v Spojených štátoch v bezpečí, pretože neuznávajú Rímsky štatút, píše Index.

Napriek tomu, americký prezident Joe Biden považuje zatykač na ruského prezidenta za oprávnený, ako uviedol v piatkovom vyhlásení.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik