Ochudobnený urán nie je problém!
24 | 03 | 2023 I Milan Laca

Generálny tajomník NATO zdôvodnil dodávky munície s ochudobneným uránom na Ukrajinu.

Jens Stoltenberg vyhlásil, že to nie je porušenie medzinárodného práva.

Stoltenberg v odpovedi na otázku o dodávkach nábojov s ochudobneným uránom z Británie na Ukrajinu tvrdí, že členovia aliancie sa pri podpore Ukrajiny riadia medzinárodným právom.
Právo platí
"Členovia NATO dodržiavajú medzinárodné pravidlá a zákony vo všetkom, čo robia na podporu Ukrajiny," povedal Stoltenberg pre Agence France-Presse, keď sa ho pýtali na plány Británie a reakciu Ruska.
Británia posiela Ukrajine muníciu s ochudobneným uránom! RUSKO BUDE REAGOVAŤ, varuje Putin
EÚ posiela na Ukrajinu jeden milión delostreleckých granátov v hodnote dvoch miliárd eur. A Spojené kráľovstvo zároveň potvrdilo, že pošle protitankové náboje s ochudobneným uránom spolu s hlavnými bojovými tankami. Putinova odpoveď: Rusko bude... Čítať ďalej
22 | 03 | 2023 | Diana Zaťková
Londýn ponúka
Námestníčka britského ministra obrany Annabelle Goldieová vyhlásila, že Londýn prevezie muníciu, obsahujúcu ochudobnený urán na Ukrajinu. Hovorca Bieleho domu John Kirby povedal , že USA nepošlú na Ukrajinu muníciu s ochudobneným uránom. Sú si však istí, že nepredstavuje rádioaktívnu hrozbu. Podľa neho ide o "zbrane konvenčného typu a používajú sa už desaťročia".
Putin tvrdo varoval
Ruský prezident Putin o tejto iniciatíve povedal, že Moskva bude nútená reagovať, ak kolektívny Západ začne používať zbrane s jadrovou zložkou a že Západ sa „rozhodol bojovať proti Rusku do posledného Ukrajinca nie slovami, ale skutkami.  Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov povedal, že ak sa tak stane, skončí sa to pre Londýn zle. Oficiálna predstaviteľka ministerstva zahraničia Maria Zacharovová označila používanie nábojov s ochudobneným uránom za prejav genocídy voči obyvateľstvu, proti ktorému sa takéto zbrane používajú.
Klamú? 

Souad Al-Azzawi, doktor geoekologického inžinierstva z Colorado School of Mines v Spojených štátoch vyhlásil, že používanie bieleho fosforu a ochudobneného uránu americkou armádou v Iraku viedlo k šesťnásobnému nárastu počtu rakovín a chorôb, súvisiacich s rádioaktivitou. Ochudobnený urán sa používa v jadrách takzvaných podkaliberných pancierových projektilov, ktoré majú vysokú kinetickú energiu. Keďže urán je samozápalný (jeho malé častice sa samovoľne vznietia na vzduchu), strely s ním majú výrazne väčší účinok. Rádioaktivita ochudobneného uránu je nižšia ako rádioaktivita prírodnej uránovej rudy. Ale ako iné ťažké kovy, aj urán je toxický. 

Apokalypsa? Rakúsko je zhrozené z krokov USA
Express: Manévre amerických vzdušných síl B-52 blízko ruských hraníc hrozia vyprovokovaním tretej svetovej vojny Prelety amerických jadrových bombardérov pri ruských hraniciach predstavuje podľa rakúskeho portálu Exxpress vážne nebezpečenstvo pre... Čítať ďalej
21 | 03 | 2023 | Tibor Malý

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik