Napätie sa STUPŇUJE! Čína vyzvala USA
23 | 03 | 2023 I Tibor Malý

Čínske ministerstvo zahraničných vecí: USA musia zastaviť provokácie v Juhočínskom mori

Spojené štáty americké musia zastaviť svoje provokatívne akcie v Juhočínskom mori a Čína bude rozhodne brániť národnú suverenitu, uviedol vo štvrtok na brífingu hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wenbin.

Čo sa stalo?

Čínska armáda vo štvrtok obvinila americký torpédoborec z nezákonnej invázie do vôd sporných ostrovov Xisha (Paracelské ostrovy) v Juhočínskom mori. Tian Junli, hovorca bojového veliteľstva Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády Južná zóna, uviedol, že raketový torpédoborec USS Milius 23. marca nezákonne vstúpil do teritoriálnych vôd čínskeho súostrovia Xisha (Paracelské ostrovy) bez povolenia čínskej vlády, čím podkopal mier a stabilitu v regióne.

"Spojené štáty by mali okamžite zastaviť takéto provokatívne a zákon porušujúce akcie a Čína bude naďalej prijímať všetky potrebné opatrenia, aby rozhodne chránila národnú suverenitu a bezpečnosť a udržala mier a stabilitu v Juhočínskom mori," uviedol diplomat.

Dlhoročný spor

Peking už desaťročia vedie spory s viacerými krajinami ázijsko-pacifického regiónu o územné vlastníctvo množstva ostrovov v Juhočínskom mori, na ktorého šelfe boli objavené významné zásoby uhľovodíkov. V prvom rade hovoríme o súostroví Xisha (Paracelské ostrovy), Spratlyho ostrovoch, z ktorých jeden je ostrov Pag-asa (Titu) a Huangyan (útes Scarborough). Do tohto sporu sú v rôznej miere zapojené Vietnam , Brunej , Malajzia a Filipíny.

Situáciu v regióne často komplikuje prejazd amerických vojnových lodí, ktoré podľa čínskeho ministerstva zahraničných vecí porušujú medzinárodné právo a podkopávajú suverenitu a bezpečnosť Číny. Napriek protestom z Pekingu oficiálny Washington vyhlásil, že Spojené štáty sa budú „vznášať a lietať“ všade tam, kde to medzinárodné právo dovolí.

Čína ma jasné stanovisko

Stály arbitrážny súd v Haagu rozhodol v júli 2016 po žalobe podanej Filipínami, že Čína nemá žiadne dôvody na územné nároky v Juhočínskom mori. Súd rozhodol, že sporné územia súostrovia Spratly (Nansha) nie sú ostrovmi a netvoria výhradnú ekonomickú zónu. Potom Peking odpovedal, že rozhodnutie Stáleho arbitrážneho súdu v Haagu nepovažuje za platné, neuznáva a neakceptuje ho.

Biely dom rázne odmieta šance na prímerie
USA sú proti akémukoľvek možnému čínskemu úsiliu o sprostredkovanie dohody medzi Ruskom a Ukrajinou. Napísal to web Global Research. Pôvodným zdrojom je Antiwar.com. Biely dom rázne a bez okolkov vystúpil proti prímeriu na Ukrajine v čase cesty... Čítať ďalej
22 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme