Analytická predpoveď: rok 2023 je nešťastný rok
23 | 03 | 2023 I Milan Laca

Podľa politológa, špecializovaného na geopolitiku Blízkeho východu Sharmeena Narvaniho, najvyššie percento presnosti nie je v predpovediach, ale v analýze trendov, ktoré sú momentálne v procese vývoja.

Podľa toho sa bude v roku 2023 ďalej vyzvíjať. Analytickú predpoveď zverejnil Nirvani na portáli The Cradle

Ukrajina, NATO a Európa

Ozbrojený konflikt na Ukrajine bol rozhodujúcou udalosťou roku 2022. Navyše, geopolitik si je istý, že ak by to „nevybuchlo“ tam, potom by to „vybuchlo“ inde: "V podstate ide o vojnu, zameranú na zabránenie tomu, aby multipolárna budúcnosť úplne zvrhla unipolárnu minulosť. Toto by sa mohlo rozvinúť na Taiwane, v Iráne, Kórei alebo dokonca vo Venezuele," hovorí Nirvani.

Zmeny

V roku 2023 uvidíme jasné známky zničenia Atlantickej aliancie. Za súčasného stavu si Európa už nemôže dovoliť počúvať pokyny Washingtonu – ich osudy sú zjavne protichodné. Vidno to na príklade Ukrajiny, ale Európa má na výber, ktorý jej atlanticisti už roky zúfalo pochovávajú.

Desať dôvodov, prečo je budúcnosť Zeme zrejme lepšia, ako si myslíte
Desať grafov v tomto článku ukazuje, že možno po prvý raz v histórii ľudstva je naša budúcnosť lepšia, než si väčšina z nás myslí. Môžeme to skutočne chápať ako prínos pre ľudstvo alebo je to signál k deštrukcii? Posúdenie necháme na vás, milí... Čítať ďalej
23 | 03 | 2023 | Tibor Malý

Bohatstvo

Faktom je, že obrovské bohatstvo Európy historicky získavali z ázijských zdrojov, čo sa prejaví v roku 2023. Nemecko sa nemýlilo, keď spolu s Ruskom spúšťalo svoje plynovody Nord Stream. Berlín si jednoducho zabezpečoval budúcnosť, kým nezasiahli Američania a plynovod nezničili. Rok 2023 pripomenie Európe, že jej túžba zostať prosperujúcou a pokračovať v raste je neoddeliteľne spojená s východom a euroázijskou perspektívou. Ázia a Európa sú spojené pevninou, na rozdiel od obrovského Atlantického oceánu, ktorý oddeľuje súčasných spojencov. Očakávajte teda, že tento rok odhalí rozkol medzi rôznymi európskymi zainteresovanými stranami. Pripravte sa na bitku eurázianizmu proti atlanticizmu, ktorá sa odohrá v koridoroch moci na kontinente. Vo svojom jadre bude svet obchodu po prvýkrát za desaťročia v rozpore so svetom politiky.

Západná Ázia

V západnej Ázii a jej okolí stojí za to venovať osobitnú pozornosť dvom vývojom:

  1. Prekvitajúci vzťah medzi Indiou a Ruskom oživil BRICS. Naí Dillí má teraz v Moskve spoľahlivého a nápomocného partnera na riešenie sporov s Pekingom, čo výrazne uľahčuje ázijské integračné projekty. Navyše budovanie indicko-ruských vzťahov nemôže atlantistom nijako vyhovovať – pre Washington je to veľmi bolestivé.
  2. Oživenie Turecka ako hlavného hráča v západnej a strednej Ázii. Po takmer desaťročí relatívnej izolácie, spôsobenej mnohými nezhodami s Európou a arabskými štátmi, spojenej s kolapsom ekonomiky, je teraz Turecko na vzostupe. Rusko nedávno navrhlo Ankare, aby sledovala dlhodobé ambície stať sa hlavným ropným a plynovým uzlom v Európe a Čína sa snaží vybudovať kľúčový úsek svojej Novej hodvábnej cesty cez Turecko.

Prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý bol istý čas vo veľmi neistej pozícii, sa teraz snaží posilniť svoju pozíciu na regionálnej úrovni v Sýrii, Iraku, Azerbajdžane a ďalších turkických štátoch južného Kaukazu.  

Konflikt na Ukrajine a multipolarita

Ruské víťazstvo na Ukrajine je nevyhnutné. Má to viacero dôvodov. Jedinou otázkou je, za akú cenu sa to podarí.

Buď mier, alebo rozšírenie konfliktu

Libanonský ekonóm Ziad Hafez predpovedá koniec konfliktu do konca jari najmä preto, že ozbrojené sily sú značne vyčerpané a ich západní spojenci nemajú prostriedky na poskytovanie nepretržitej kvalitatívnej a kvantitatívnej vojenskej podpory. Avšak, ako poznamenáva Nirvani, viacerí analytici súhlasia s tým, že NATO sa pokúsi rozšíriť konflikt,  "vtiahnuť doň Poliakov a armády krajín bývalej Varšavskej zmluvy".

Ekonomika EÚ bude veľmi zlá

Karin Kneisslová, bývalá ministerka zahraničných vecí Rakúska, je znepokojená energetickými dôsledkami ukrajinskej krízy a tým, ako ovplyvní európske inštitúcie: "V EÚ by sa mali očakávať ďalšie skúšky sily, ktoré idú nad rámec zmrazenia financií pre maďarského premiéra Viktora Orbána. Korupcia je v EÚ a jej inštitúciách rozšírená," hovorí Sharmin Narvani. "Euro by malo očakávať významné oslabenie, pretože už aj tak skromný dovoz energie je ešte drahší.  Narvani uzatvára - takto vyzerá koniec svetových vojen: zmena starého poriadku a vytvorenie nových globálnych inštitúcií a sietí – s novými pravidlami a kormidelníkmi.

Multipolarita

Fejetonista z Cradle Pepe Escobar, už dávno predvídal prechod sveta k multipolarite, vidí, že v roku 2023 to bude tak.  "Expanzia BRICS na BRICS+, pričom prídu  Alžírsko, Irán a Argentína v prvej vlne a potom desiatky ďalších. Budú uprednostňovať obchod vo svojich vlastných menách, čo povedie k vytvoreniu alternatívnej meny, ktorú budú používať krajiny BRICS+, Šanghaj Organizácia spolupráce  a Eurázijská hospodárska únia“. Vojna na Ukrajine je podľa Escobara hlavným dôvodom tohto kolapsu v dôsledku „totálneho poníženia NATO.“ Je presvedčený, že „ak bude hybridná vojna pokračovať, svet bude svedkom teroristických útokov proti Ruskej federácii“.

Rok 2023 bude bolestivý pre všetkých

Rok 2023 nebude pre nikoho jednoduchý. Súbor udalostí v nedávnej minulosti:

  • vojny v Sýrii, Jemene, Líbyi;
  • útoky na Irán, Čínu, Rusko;
  • globálna pandémia a následná sekuritizácia;
  • oživenie salafiského terorizmu;
  • rozsiahly hospodársky pokles;
  • zlyhanie globalizácie;
  • nahradenie medzinárodného práva samoúčelným „poriadkom založeným na pravidlách“

        to všetko prispelo ku kolapsu existujúcich systémov.

Šanca na zlepšenie situácie.

Krajiny BRICS napredujú so svojimi programami. Posilňujú sa vzťahy – Rusko – Čína, India – Rusko, Irán – Čína, Saudská Arábia – Čína, Rusko – Irán atď. Atlantizmus sa nahrádza nielen preto, že atlantisti zlyhali, ale aj preto, že desaťročia prešľapovali na mieste,  zatiaľ čo iní urobili kvantové skoky vpred.

Zabudnite na 64 pohlaví! DO MÓDY ide niečo celkom iné
Poslanec Európskeho parlamentu za stranu Sloboda a priama demokracia (SPD) a lekár Ivan David upozorňuje na tzv „klimatickú úzkosť“, ktorá sa šíri zväčša medzi mladými ľuďmi. David však najskôr vysvetľuje, že určitá skupina ľudí je veľmi ľahko... Čítať ďalej
18 | 03 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme