Návšteva Si Ťin-pchinga v Rusku má veľký význam, dodáva istotu a pozitívnu energiu
20 | 03 | 2023 I Tibor Malý

Očakáva sa, že štátna návšteva čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Moskve tento týždeň pritiahne globálnu pozornosť, keďže táto návšteva – prvá zahraničná návšteva najvyššieho čínskeho lídra v roku 2023 po dvoch zasadnutiach – sa opisuje ako výlet priateľstva, spolupráce a mieru. Návšteva, ktorá stelesňuje tradičné priateľstvo a má veľký význam, prehĺbi strategickú vzájomnú dôveru a spoluprácu medzi Čínou a Ruskom a prinesie viac istoty a pozitívnej energie do turbulentného sveta.

USA a ich spojenci sa však na nadchádzajúcu návštevu pozerajú cez „tónované okuliare“ tým, že skresľujú povahu vzťahov medzi Čínou a Ruskom, pošpiňujú možnú úlohu Číny ako sprostredkovateľa v ukrajinskej kríze a odmietajú jej výzvy na prímerie v konflikte. Niektorí čínski a ruskí pozorovatelia sa domnievajú, že otázkou je, či USA a Západ chcú sprostredkovateľa už teraz, alebo len chcú, aby sa ukrajinská kríza predĺžila čo najdlhšie, využívajú Ukrajinu ako pešiaka na oslabenie Ruska a kontrolu Európy pri zachovaní jej hegemónie v svet.

Na pozvanie ruského prezidenta Vladimira Putina absolvuje prezident Si od pondelka do stredy štátnu návštevu Ruska. Počas návštevy Si Ťin-pching podrobne vymení názory s Putinom na bilaterálne vzťahy a hlavné medzinárodné a regionálne otázky spoločného záujmu, posilní strategickú koordináciu a praktickú spoluprácu medzi oboma krajinami a dodá nový impulz rastu bilaterálnych vzťahov, podľa čínskeho ministerstva zahraničných vecí .

Obaja lídri tiež podpíšu dôležité bilaterálne dokumenty vrátane deklarácie o vzťahoch vstupujúcich do novej éry a ďalší plán rozvoja kľúčových oblastí rusko-čínskej hospodárskej spolupráce do roku 2030, uviedli niektoré ruské médiá s odvolaním sa na poradcu Kremľa pre zahraničnú politiku Jurija Ušakova.

Zatiaľ čo svet pozorne sleduje cestu, niektorí americkí predstavitelia a západné médiá osočujú úlohu Číny ako možného mierotvorcu v ukrajinskej kríze, pokračujú v humbukach nad tvrdením o čínskej zásielke smrtiacich zbraní ruským silám na Ukrajine a spochybňujú čínsku neutrálny postoj ku kríze.

Nedeľná kázeň Richarda Dírera zblúdilým dušiam
Kedysi sme boli zvyknutí, že keď sa zamestnanec ktoréhokoľvek média, najmä moderátor, prihováral divákom či poslucháčom, snažil sa ich slušne pozdraviť, milo osloviť a zaujať. Dnes je zjavne trend opačný. Dokázal to aj v najnovšej relácii V... Čítať ďalej
19 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Ohováracia kampaň

John Kirby, hovorca Rady národnej bezpečnosti USA , povedal novinárom pred plánovanou cestou Si Ťin-pchinga do Ruska, že "momentálne nepodporujeme výzvy na prímerie." Povedal, že návrh Číny by mohol zahŕňať určitý druh prímeria, čo by bol len spôsob, ako sa Rusko preskupiť pred začatím odvety, informovala v piatok CNN.

Nielenže sa USA obávajú prehlbovania vzťahov medzi Čínou a Ruskom, neustále Čínu očierňujú a odmietajú čínsky návrh na mierové rozhovory, čo ukazuje, že Washington nechce mier, keďže chce len naďalej využívať Ukrajinu ako nástroj na oslabenie Ruska. Zhang Hong, pridružený výskumný pracovník Inštitútu ruských, východoeurópskych a stredoázijských štúdií Čínskej akadémie sociálnych vied, využil v nedeľu pre Global Times ukrajinskú krízu na zapojenie sa do blokovo vedenej konfrontácie.

Hoci USA a niektorí ich spojenci sú skeptickí voči úlohe Číny a prejavujú „rastúce obavy“ z prehlbujúcich sa vzťahov medzi Čínou a Ruskom, niektoré európske krajiny ako Francúzsko a Nemecko, ktoré boli v minulom roku v tieni krízy, Očakávajú, že Čína zohrá väčšiu úlohu pri sprostredkovaní konfliktu, uviedli niektorí experti.

Rusko bude určite dôverovať Číne v úlohe sprostredkovateľa. Problém je, že Ukrajina a Západ nie. Čína by preto len ťažko mohla hrať sprostredkovateľskú úlohu, povedal pre Global Times Alexander Lukin, riaditeľ Centra pre štúdie východnej Ázie a SCO na Moskovskom štátnom inštitúte medzinárodných vzťahov.

V počiatočnom štádiu konfliktu sa ruská a ukrajinská delegácia stretli priamo. Teraz strany spolu nehovoria nie preto, že čakajú na sprostredkovateľa, ale preto, že Ukrajina odmieta začať rozhovory skôr, ako bude Rusko porazené, poznamenal Lukin.

"Takže na to, aby sme priviedli Kyjev k rokovaciemu stolu, by nebolo potrebné sprostredkovať, ale prinútiť ho k rozhovorom. Alebo sa situácia musí zmeniť tak, aby si ukrajinskí lídri prestali myslieť, že poraziť Rusko je možné," povedal s tým, že Kyjev s viacerými zbraňami, USA a ich spojenci pracujú opačným smerom.

Multipolárny svet

Čínsko-ruské komplexné strategické koordinačné partnerstvo pre novú éru je založené na nezávislej zahraničnej politike a pravidelné recipročné návštevy hláv štátov Ruska a Číny sú tradíciou od polovice 90. rokov, uviedli niektorí čínski a ruskí experti.

Čínsky vyslanec v Rusku tiež považoval takéto úzke interakcie a výmenu názorov medzi hlavami štátov oboch krajín za „kompas a kotvu“ rozvoja bilaterálnych vzťahov.

"Štátna návšteva prezidenta Si Ťin-pchinga v Rusku je tentoraz míľnikom pre vzťahy medzi Čínou a Ruskom v novej ére. Vnesie silný impulz do bilaterálnych vzťahov a povedie k trvalému rozvoju bilaterálnych vzťahov na vysokej úrovni," povedal čínsky veľvyslanec v Rusku Zhang . Hanhuipovedal Global Times v nedávnom rozhovore.

Pred desiatimi rokmi, Xiho prvá zahraničná návšteva po zvolení za prezidenta bola v Rusku a počas tejto návštevy sa po prvý raz rozpracoval o budovaní komunity spoločnej budúcnosti ľudstva, Wang Yiwei, riaditeľ Inštitútu medzinárodných záležitostí Informovala o tom v nedeľu čínska univerzita Renmin pre Global Times.

"O desať rokov neskôr bude Xiova prvá návšteva po zvolení za prezidenta smerovať do Ruska, čo tiež plne zdôraznilo, aký veľký význam Čína pripisuje vzťahom medzi Čínou a Ruskom v novej ére," povedal Wang s tým, že návšteva bude znamenať míľnikový význam. ísť príkladom pre nový typ medzinárodných vzťahov.

"Čína a Rusko sú ako dvaja stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN zodpovední za napredovanie v multipolárnom svete, odmietajúc unilateralizmus a hegemóniu," povedal Wang s tým, že je dôležité posilniť strategickú koordináciu s Ruskom a zostať ostražitý voči Washingtonu, aby reprodukovať ukrajinskú krízu v Ázii. 

Ako si Boris Kollár "natoto" do úst
"Odvolaná vláda bez kompetencií rozhodla. Podľa mediálnych správ jednomyseľne, každý člen bol za." Konštatuje na sociálnej sieti za Republiku Marek Kurta. "Takže nad Ukrajinou budú lietať slovenské vyradené a nefunkčné stíhačky, tak to predsa... Čítať ďalej
19 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik