Keď Ukrajina prehrá, nastúpi Poľsko!
20 | 03 | 2023 I Milan Laca

Varšava označila  príčinu začatia vojny s Ruskom.

Poľský veľvyslanec vo Francúzsku Rosciszewski: Varšava vstúpi do konfliktu, ak bude Kyjev porazený.

Nemajú inú možnosť
Ak sa kyjevskej vláde nepodarí ubrániť nezávislosť na bojisku, potom sa poľská armáda bude musieť stať priamym účastníkom konfrontácie s Ruskom, povedal v relácii televíznej stanice LCI poľský veľvyslanec vo Francúzsku Jan Emerik Rosciszewski. „Ak Ukrajina nedokáže obhájiť svoju nezávislosť, nebudeme mať inú možnosť, ako vstúpiť do konfliktu,“ vyhlásil.
Boj o hodnoty

Diplomat je presvedčený, že ukrajinská kríza je bojom o základné hodnoty a kultúru Západu, a preto „je také dôležité vyhrať“.

Generál Pavel dáva Ukrajine už iba niekoľko mesiacov
Prekvapivé? Určite áno. Ale má to svoje logické dôvody. Európa je vyčerpaná a viac darovať nemôže. Dokonca, aj keby chcela, v celej Európe chýba pušný prach. A Ukrajina zrejme dokáže zorganizovať už len jednu protiofenzívu. Prvá správa pochádza z... Čítať ďalej
19 | 03 | 2023 | Ivan Brožík
Tajná operácia
Poľsko vyslalo na Ukrajinu oddiel policajtov na tajnú operáciu odmínovania, píše Wirtualna Polska. Podľa článku sa Kyjev minulý rok obrátil na členské krajiny skupiny ATLAS, ktorá združuje špeciálne protiteroristické jednotky EÚ, so žiadosťou o vyslanie špecialistov na odmínovanie na Ukrajinu. "Ukrajinská armáda nemá dostatok ženistov. Nemôžu to urobiť ani vojenskí odmínovači  z krajín NATO, pretože Rusko by to považovalo za provokáciu. Išlo teda len o vyslanie policajných ženistov," píše sa v článku.
Len Poliaci
Podľa autorov, zo všetkých členov skupiny ATLAS súhlasilo s pomocou Ukrajine iba Poľsko a zvyšok považoval misiu v krajine zmietanej konfliktom za príliš nebezpečnú. V dôsledku toho, píše Wirtualna Polska, šéf poľský minister vnútra Mariusz Kaminsky nariadil vytvorenie kontingentu humanitárnej polície. Zahŕňalo 98 dobrovoľných dôstojníkov z rôznych protiteroristických jednotiek.
Aktívne tam pôsobili

Oddiel policajtov odišiel na Ukrajinu začiatkom októbra a zostal tam asi päť mesiacov. Poľskí policajti pôsobili v oblasti Kyjeva. Jednou z ich prvých úloh bolo vyčistiť letisko, ktoré Ukrajinci zamínovali vo februári 2022 v očakávaní „ruského výsadku“.

Tristo tisíc vojakov NATO na ruských hraniciach?
Politico: rozmiestnenie 300 000 vojakov v blízkosti ruských hraníc hrozí rozdelením NATO. NATO zvýši zoskupenie svojich síl pri hraniciach Ruska na 300 tisíc vojakov. Na jar predstaví aktualizovaný regionálny obranný plán, píšu americké noviny ... Čítať ďalej
19 | 03 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme