Tristo tisíc vojakov NATO na ruských hraniciach?
19 | 03 | 2023 I Milan Laca

Politico: rozmiestnenie 300 000 vojakov v blízkosti ruských hraníc hrozí rozdelením NATO.

NATO zvýši zoskupenie svojich síl pri hraniciach Ruska na 300 tisíc vojakov. Na jar predstaví aktualizovaný regionálny obranný plán, píšu americké noviny  Politico. Predstavitelia, citovaní v článku uvádzajú, že tento plán zahŕňa zapojenie 300 tisíc vojakov. V júni 2022 generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg informovalo o plánoch  na uvedenie takého počtu vojakov do stavu najvyššej pohotovosti.

Aký je plán

Prvý stupeň môže pozostávať z približne 100 tisíc vojakov, ktorí budú v pohotovosti na nasadenie do 10 dní. Môžu byť  z Poľska, Nórska a pobaltských krajín (Estónsko, Lotyšsko a Litva). Oznámil to bývalý námestník generálneho tajomníka NATO pre obrannú politiku Heinrich Brauss. Tento stupeň môže zahŕňať mnohonárodné bojové skupiny, ktoré aliancia už vytvorila na východnom krídle. Druhý stupeň bude podporovať tento vojenský personál z krajín ako Nemecko a bude pripravený do 10 až 30 dní.

EÚ nakúpi muníciu pre Kyjev: Peňazí je dosť
EÚ podpíše dohodu o nákupe 155 milimetrovej munície pre Ukrajinu. V pondelok 20. marca podpíše viacero krajín Európskej únie dohodu o projekte o spoločnom nákupe 155-milimetrových delostreleckých granátov pre Ukrajinu. Agentúre Reuters to ... Čítať ďalej
18 | 03 | 2023 | Milan Laca

Obrovské presuny

Politico upozorňuje na skutočnosť, že v krátkom čase bude potrebné presunúť obrovské množstvo vojenského personálu na východné hranice aliancie. To si vyžiada aj obrovské finančné prostriedky, nielen na vybavenie a zbrane, ale aj veľa munície na výcvik. Krajiny NATO už zároveň pociťujú jej nedostatok preto, že ju dodali na Ukrajinu. 

Ide o peniaze

Plány na vybudovanie až 300-tisícovej vojenskej sily v blízkosti ruských hraníc by mohli podkopať jednotu NATO pre nadmerné výdavky. Informuje Politico. Krajiny aliancie budú musieť opäť prudko zvýšiť vojenské výdavky a tempo vojenskej výroby. Zároveň teraz nie je isté, či má NATO aj potrebné priemyselné kapacity.

Dozvieme sa čoskoro 

Informácie o vytvorení ďalších regionálnych síl aliancie môžu, podľa článku, oznámiť na stretnutí ministrov obrany v Bruseli 3. až 4. apríla. Plány by mali byť dokončené pred summitom NATO vo Viľniuse 11. až 12. júla. Skúška jednoty sa uskutoční v lete, práve na summite vo Viľniuse. V situácii, keď sa krajiny NATO už teraz obávajú o úroveň zásob zbraní a Ukrajina potrebuje nové injekcie, „hrozí, že nie všetci členovia aliancie budú schopní splniť sľub a prispieť k obranným plánom NATO“. zhŕňa autor článku.

OSN vyvrátila mainstreamovú lož o genocíde na Ukrajine
V čase, keď ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prisľúbil svetu aj Ukrajincom, že žiadny ruský zločin spáchaný na Ukrajine a na Ukrajincoch nezostane nepotrestaný, prichádza OSN so správou, že na Ukrajine sa síce dejú viaceré vojnové zločiny,... Čítať ďalej
19 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik