Generál Pavel dáva Ukrajine už iba niekoľko mesiacov
19 | 03 | 2023 I Ivan Brožík

Prekvapivé? Určite áno. Ale má to svoje logické dôvody. Európa je vyčerpaná a viac darovať nemôže. Dokonca, aj keby chcela, v celej Európe chýba pušný prach. A Ukrajina zrejme dokáže zorganizovať už len jednu protiofenzívu. Prvá správa pochádza z webu Finantial Times ft.com a druhá zas prišla z poľskej Rzeczpospolity rp.pl.

Ukázalo sa totiž, že Európa nie je pripravená nielen na vojnu, ale ani na rozsiahlu výrobu zbraní. V Európe je už teraz extrémne výrazný nedostatok výbušnín, čo výrazne obmedzuje možnosti európskych zbrojárov vyrábať muníciu pre Ukrajinu v najbližších troch rokoch. Píše Financial Times .

Obmedzené zásoby strelného prachu, plastických trhavín a TNT zabránili európskemu vojenskému priemyslu rýchlo splniť objednávky EÚ pre Ukrajinu, bez ohľadu na to, koľko sú európske vlády ochotné minúť, tvrdia podľa citovaného zdroja úradníci a zbrojárske spoločnosti.

Už len jeden pokus

Podľa názoru českého prezidenta, generála Petra Pavla mnohé krajiny v tomto období zažijú vojnovú únavu. Povedal to pre poľskú Rzeczpospolitu.

Český prezident Petr Pavel predpokladá, že Ukrajina bude mať tento rok iba jeden pokus o protiofenzívu . Na nové veľké operácie nemusí mať totiž už Západ dostatok zdrojov, hodnotil situáciu v rozhovore pre Rzeczpospolita.

Do zimy a dosť

Petr Pavel očakáva, že protiofenzíva ukrajinských síl prebehne počas niekoľkých mesiacov: "Príležitosť je tento rok otvorená. Po budúcej zime bude mimoriadne ťažké udržať súčasnú úroveň pomoci."

Podľa jeho názoru mnohé krajiny v tomto období zažijú vojnovú únavu, čo ovplyvní aj úroveň vojenskej podpory pre Ukrajinu.

Zdroje došli

"Ak sa teda rozhodnú spustiť veľkú protiofenzívu a tá sa nepodarí, bude potom už  mimoriadne ťažké získať prostriedky na ďalšiu,“ - povedal český prezident Pavel pre poľskú Rzeczpospolitu.

V súčasnosti by bol Vladimír Putin v bezpečí aj v Maďarsku, aj v U.S.A.
Členské štáty Medzinárodného trestného súdu (MTS) sú povinné zatknúť osoby hľadané súdom. Rímsky štatút ratifikovalo 123 krajín vrátane Maďarska, ale Maďarsko ho ešte neuverejnilo v maďarskom vestníku a tak v súčasnosti nebude môcť vykonať... Čítať ďalej
19 | 03 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik