PREMENOVAŤ RUSKO? Zelenskyj sa na to chce pozrieť
14 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

Zmeňte meno nepriateľa na „Muscovy“, žiada petícia. Ukrajinci by chceli premenovať Rusko – a prezident Volodymyr Zelenskyj sa o túto myšlienku zaujíma, informuje POLITICO.

Ukrajinci sa asi príliš nudia

Petícia vyzýva ukrajinskú vládu, aby oficiálne zmenila názov Ruska na „Muscovy“, čo je termín , ktorý vznikol v 13. storočí a označoval rozsiahle územia súčasného severozápadného Ruska. Tento krok je súčasťou snahy Ukrajiny zmenšiť to, čo Rusi označujú za svoj historický pôvod. Vysokí ruskí predstavitelia už plán odsúdili a kritizovali ho ako provokáciu.

Nedávny spor má korene v historickom spore o to, či Rusko alebo Ukrajina môžu tvrdiť, že sú legitímnym nástupcom Kyjevskej Rusi – prvého štátu východných Slovanov, ktorý konvertoval na kresťanstvo.

Vojnové hrôzy (VIDEO)
„Zbierať mŕtvych Rusov“: Ruská federácia láka migrantov zo Strednej Ázie za prácou na okupované územia. Ruské spoločnosti najali stovky migrantov zo Strednej Ázie, aby pracovali na Rusmi okupovaných územiach Ukrajiny, kopali zákopy, zbierali... Čítať ďalej
13 | 03 | 2023 | Milan Laca

Zelenskyj reagoval na petíciu vyhlásením, že táto otázka si vyžaduje starostlivé historické a kultúrne zváženie s ohľadom na možné medzinárodné právne dôsledky, no nevylúčil to.

"Vzhľadom na vyššie uvedené som apeloval na ukrajinského premiéra so žiadosťou o jej komplexné spracovanie, najmä so zapojením vedeckých inštitúcií, a informovanie mňa a autora petície o výsledkoch," uviedol Zelenskyj.

Tabula Russiae

Rus nie je Rusko!

Valerija Šachvorostová, autorka petície, uviedla, že zmena názvu je oprávnená, pretože zničí falošné narácie Ruska o spoločnom pôvode s Ukrajinou, ako aj o jeho zasahovaní do histórie Kyjevskej Rusi.

„Pre cudzincov mená „Rus“ (ako bola Kyjevská Rus označená na starých mapách) a ‘Rusko’, ‘Russie’ a ‘Russland’ vyzerajú takmer identicky, ako keby to bol názov jedného štátu, ktorý prešiel určitými, časom sa meniacimi prekladmi do rôznych jazykov,“ napísala Šachvorostová v petícii Zelenskému.

To vedie k zmätku na medzinárodnej úrovni. Píšu sa beletristické knihy, nakrúcajú sa filmy, kde je Rusko prezentované ako Rus, čo je neprijateľné,“ dodala. Premenovanie krajiny by zasiahlo jadro ruskej kultúrnej tradície a vízie histórie, hovorí Šachvorostová.

Peter Veľký v roku 1721 premenoval Moskovské kráľovstvo alebo „Moskvu“ na Ruské impérium. Peter svojím vojnovým víťazstvom nad Švédskom anektoval obrovské časti dnešného ukrajinského územia a historické artefakty odviezol do Ruska z Kyjeva. Niektorí súčasní ruskí historici to však popierajú a tvrdia, že cár Ivan Groznyj (známy aj ako Ivan Hrozný) v 16. storočí premenoval Moskovské kráľovstvo na Ruské kráľovstvo.

Či už dostane súhlas alebo nie, Kremeľ ukrajinský krok rozčúlil. "To je ďalší dôkaz pokusu vytvoriť z Ukrajiny 'Anti-Rusko'," povedala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharová.

A Oscara za to, ŽE JE URAZENÁ, dostane... UKRAJINA! (FOTOGALÉRIA)
Ukrajinci sú riadne naštvaní! Tohtoročné odovzdávanie Oscarov zanechalo v ústach Ukrajincov trpkú pachuť. Boli hlboko sklamaní z toho, čo považujú za pokrytectvo akadémie, píše POLITICO. Akadémia už druhýkrát za dva roky nesplnila želanie... Čítať ďalej
14 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik