NATO v Arktíde ZMRZNE, Rusi nie
14 | 03 | 2023 I Milan Laca

NATO nie je pripravené na stret s Ruskom v kľúčovom regióne.

Bloomberg: Jednotky NATO nie sú prispôsobené možným vojenským operáciám v Arktíde.

Problémy
Počas cvičení v Arktíde čelili jednotky NATO mnohým výzvam, spôsobeným klimatickými zmenami, píše agentúra Bloomberg. Nejde len o to, že armády mnohých krajín NATO nie sú zvyknuté bojovať v chladnom podnebí. Aj severné štáty aliancie zažívajú v tomto smere mnohé problémy. Napríklad, ako píše agentúra, vojenské letiská a logistické centrá armád Spojených štátov a Kanady boli postavené bez zohľadnenia prudkej zmeny teploty. Môžu zlyhať kvôli príliš chladnému počasiu.
 
Rusko začína ovládať Arktídu
Bloomberg: Arktída sa stane novým miestom pre stret záujmov medzi Ruskom a Spojenými štátmi. Spojené štáty zhodnotili riziko kolízie s Ruskom v dôležitom regióne. Základne na severe Posilnením svojej vojenskej prítomnosti v Arktíde bude mať... Čítať ďalej
14 | 03 | 2023 | Milan Laca
Problémy ešte raz

Ako upozornili autori článku, krajiny Severoatlantickej aliancie majú opäť záujem o Arktídu kvôli konfliktu na Ukrajine, ako aj posilňovaniu ruských a čínskych síl v regióne. Pre USA a Kanadu sú však technické problémy na prvom mieste. Nedávno, podľa agentúry, Pentagon vykonal štúdie, ktoré odhalili prítomnosť množstva potenciálnych rizík. Napríklad rozmrazovanie permafrostu a rozmrazovanie podzemnej vody môže znefunkčniť pristávacie dráhy vojenských letísk a diaľnic používaných na zásobovanie základní. Silné snehové búrky sa môžu stať prekážkou pre plnú prevádzku radarových staníc.

Zima...

V arktických podmienkach bude vojenská technika fungovať horšie, alebo zlyhá. Okrem toho samotný personál armád krajín NATO nemá skúsenosti so službou v takýchto podmienkach, ak ide o „rotačné“ jednotky". Čo budú napríklad robiť Španieli alebo Taliani, Francúzi alebo dokonca Nemci a Briti v Arktíde? Nóri, ale aj armády Švédska a Fínska, ktoré zatiaľ nie sú zaradené do aliancie, sú na bojové operácie v arktických podmienkach pomerne dobre pripravené.

Rusko silnie

Západná tlač zároveň upozorňuje na posilnenie vojenskej prítomnosti Ruska v Arktíde. Ak dôjde k ozbrojenému stretu medzi Ruskou federáciou a Severoatlantickou alianciou, môžu byť jej jednotky vážne poškodené, uzatvára agentúra.

Vojnové hrôzy (VIDEO)
„Zbierať mŕtvych Rusov“: Ruská federácia láka migrantov zo Strednej Ázie za prácou na okupované územia. Ruské spoločnosti najali stovky migrantov zo Strednej Ázie, aby pracovali na Rusmi okupovaných územiach Ukrajiny, kopali zákopy, zbierali... Čítať ďalej
13 | 03 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme