Vojnové hrôzy (VIDEO)
13 | 03 | 2023 I Milan Laca

„Zbierať mŕtvych Rusov“: Ruská federácia láka migrantov zo Strednej Ázie za prácou na okupované územia.

Ruské spoločnosti najali stovky migrantov zo Strednej Ázie, aby pracovali na Rusmi okupovaných územiach Ukrajiny, kopali zákopy, zbierali mŕtvoly a pracovali v stavebnom sektore v zničených mestách, najmä v okupovanom Mariupole, píše EPravda.ua. Odvoláva sa na  Rádio Azattyk (kirgizské vydanie Rádia Liberty).

Stovky migrantov

"Na Rusmi okupovaných územiach Ukrajiny pracujú stovky migrantov zo Strednej Ázie. Kopú zákopy, zbierajú mŕtvoly a opravujú budovy zničené vojnou. Ich vlády ich varovali, aby nechodili na Ukrajinu a Kyjev ich považuje za pomocníkov okupantov,“ píše sa v článku. Väčšina migrantov pracuje na stavbách vo vojnou zničených mestách, ako je okupovaný Mariupol. Ďalšia práca súvisí s kopaním zákopov a zbieraním mŕtvol, píše sa v článku. Niekoľko migrantiek zo Strednej Ázie vyhlásilo, že im ponúkli prácu aj vo vojenských nemocniciach, jedálňach a továrňach na okupovanej východnej Ukrajine.

Vojenský cintorín

Kde robia nábor 

Takúto prácu inzerujú na webových stránkach, v telegramových skupinách a iných sociálnych sieťach. Práca na Ukrajine je inzerovaná ako bezpečná a dobre platená. Desiatky migrantov sa však sťažujú, že nedostávajú sľúbený plat. Podľa článku,  ruské spoločnosti oslovujú väzenkyne zo Strednej Ázie, ktoré sú v ruských väzniciach. Ponúkajú im prácu na Ukrajine výmenou za peniaze a vymazanie registra trestov.

Ako je to na Ukrajine?

Španielske noviny El Pais napísali, že ukrajinské ozbrojené sily stratili počas konfliktu desaťtisíce ľudí. Noviny tiež poznamenali, že napriek obrovským stratám, podpredsedníčka ukrajinskej vlády Irina Vereščuk popiera nedostatok vojakov, napriek tomu, že v krajine pokračujú aktívne bojové akcie.

Priznali aj Američania

V septembri 2022 odhadol náčelník amerického generálneho štábu Mark Milli bojové straty ukrajinskej armády na desaťtisíce ľudí. "V posledných mesiacoch Ukrajinci zaplatili strašnú cenu tisícov až desaťtisícov mŕtvych a zranených," povedal americký generál počas svojho prejavu na tlačovej konferencii na americkej základni Ramstein v Nemecku.

Rozdrvení 

Podľa britských novín The Times vojaci  z porazeného a demoralizovaného 131. prieskumného práporu ukrajinskej armády dorazili do Kyjeva a informovali o katastrofálnych stratách ukrajinských ozbrojených síl  pri Kremennoj . Ako sa uvádza v článku, vojaci prišli nahradiť straty, ale boli porazení. Prieskumníci rozprávali novinárom o tom, ako ich ruské ozbrojené sily ničia silným delostrelectvom a tankami v lese, ktorý nazývajú „prekliaty“. Jeden z nich vyhlásil, že ruské jednotky majú napriek stratám stále v prevádzke dostatočný počet tankov, keďže Rusko vyrába 30 obrnených vozidiel  denne. Zdravotníci na Ukrajine čelia množstvu bojových strát v radoch ukrajinskej  armády a vážnosti zranení, aké NATO nezažilo, píšu noviny.

Schyľuje sa k ďalšej vojne?
Global Times: USA aktívne rozpútavajú novú vojnu. Americká militaristická zahraničná politika hrozí vyprovokovaním vojny s Čínou Zničená diplomacia Zahraničná politika USA, posunutá na vojenskú úroveň kvôli záujmom obranného priemyslu, viedla k... Čítať ďalej
12 | 03 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik