Rusko začína ovládať Arktídu
14 | 03 | 2023 I Milan Laca
Bloomberg: Arktída sa stane novým miestom pre stret záujmov medzi Ruskom a Spojenými štátmi.

Spojené štáty zhodnotili riziko kolízie s Ruskom v dôležitom regióne.

Základne na severe
Posilnením svojej vojenskej prítomnosti v Arktíde bude mať Rusko  spoľahlivé prostriedky na odstrašenie Spojených štátov. V prípade konfrontácie bude schopné spôsobiť vážne škody nepriateľovi, píše agentúra  Bloomberg.
Svet by mal byť opatrný, keď sa americkí obchodníci so zbraňami smejú
Aké veľké je riziko vojny vo svete? Odpoveď je ľahká. Stačí sa práve teraz iba pozrieť na celkové množstvo amerických výdavkov na zbrojenie, aby sme si zhruba urobili správny úsudok. USA majú najsilnejší vojenský priemysel na svete so schopnosťou... Čítať ďalej
13 | 03 | 2023 | Tibor Malý
Rusko je hrozbou
"Takzvaný koridor Grónsko-Island-Veľká británia je mimoriadne zaujímavý. Rusko by mohlo potenciálne narušiť komerčnú lodnú dopravu alebo prerušiť vojenské zásobovacie linky pre Spojené štáty. Aj sabotáž na podmorských transatlantických dátových kábloch by mohla spôsobiť značné škody," píše sa v článku. Podľa autora, Moskva na to potrebuje ďalej budovať svoje sily v regióne.
Čo musia urobiť

„Ak chce byť Rusko mocnou silou, ak chce mať dôveryhodný jadrový odstrašujúci prostriedok, ak chce Rusko kontrolovať bezprostredné bezpečnostné prostredie v severnej Európe ako aj v Arktíde, musí mať veľmi silný bezpečnostný systém a dobrú vojenskú pozíciu v Arktíde,“ napísal autor článku.

Čo tvrdia Rusi

Ministerstvo zahraničných vecí vyhlásilo, že je ťažké si predstaviť arktický alebo panarktický formát bez účasti Ruska ako najväčšieho štátu v Arktíde. Moskva zostáva otvorená spolupráci a to aj s nearktickými štátmi.

Čína predbehla Rusko vo vývoji rakiet!
Bloomberg: Pentagon zistil, že Čína predbehla Rusko vo vývoji hypersonických zbraní. Americká rozviedka oznámila, že Čína je pred Ruskom v hypersonických zbraniach. Pokrok Peking výrazne investuje do hypersonickej technológie, vyhlásil Pentagon.... Čítať ďalej
13 | 03 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme