Matovič o prezidentke: Nemám ju rád, ale nechcem jej škodiť (VIDEO)
15 | 03 | 2023 I Eka Balaskova

Igor Matovič (OĽaNO) hovorí, že ochranku využíva preto, lebo mu chodia výhražné listy a emaily. Fico ju mal preto, aby mal kto jeho frajerke sťahovať nábytok. Ak Úrad na ochranu ústavných činiteľov zhodnotí, že Matovič ochranku potrebuje aj naďalej, on sám nevidí dôvod nevyužívať ju aj vo volebnej kampani.

Matovič vysvetlil aj to, že hoci myšlienka odchodu Hegera z OĽaNO bola jeho, so stranou Demokrati nemá nič spoločné. Ak by to však pomohlo veci, nemal by problém ani s odchodom ďalšieho poslanca. Matovič tiež interpretuje výrok o „skrývaní sa za prezidentkinu sukňu“ a aj to, prečo nebude úradnícka vláda. Problém v tom, že sa Heger stretol s Kaľavským u Kaňku Matovič nevidí a nevidí ho ani v protipandemických opatreniach. Naopak, stíhaný by mal byť Fico.

Nie je autorom strany

Igor Matovič súhlasí s tým, že je autorom myšlienky, aby Eduard Heger odišiel z OĽaNO a pospájal malé strany. Odmieta však autorstvo strany.

„Lebo tak, ako to už potom zrealizoval Edo Heger, pod to sa nepodpisujem, lebo najmä tých ľudí, ktorých tam podával okolo seba, by som tam ja nedával,“ vysvetľuje predseda OĽaNO podozrenia, že Demokrati sú OĽaNO 2. Heger mal byť ten, kto spojením malých strán zabráni „návratu mafie“.

Eduard HEGER DEKLARUJE: MÁM ČISTÉ SVEDOMIE
Dočasne poverený premiér Eduard Heger žiadnym spôsobom z pozície predsedu vlády nikdy nezasahoval, nezasahuje a ani nebude zasahovať do vyšetrovania polície a prokuratúry. Vyhlásil to v reakcii na nedeľňajšiu tlačovú konferenciu strany... Čítať ďalej
12 | 03 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Povinná jazda ako vízia

Eduard Heger svoj projekt Demokrati prezentoval ako ten, ktorý bude presadzovať mier, spravodlivosť, toleranciu. To bola podľa jeho slov vízia, o ktorú v OĽaNO podľa jeho slov nebol záujem. Matovič však hovorí, že ju v klube nikdy nekomunikoval.

„To, čo prezentoval, to hovorila Za ľudí pred štyrmi rokmi, Sieť pre ôsmimi rokmi, je to viac-menej taká povinná jazda. Ak to politická strana myslí so Slovenskom dobre, vždy by sa mala snažiť toto presadiť,“ myslí si Igor Matovič.

Zdroj: FB/Eduard Heger | "Demokrati"

Kto „tresne dvermi“ ako ďalší

„Keď pomôže Aliancii a Aliancia dokáže sľúbiť, že po voľbách nepôjde do koalície so Smerom a Hlasom, nech sa páči,“ hovorí Igor Matovič na margo informácií, že do Aliancie dostal pozvánku poslanec Győrgy Gyimesi. Musí s tým byť stotožnený aj on.

„Radšej budem, aby OĽaNO malo o percento menej, nemusíme robiť silou mocou kampaň na južnom Slovensku, keď to pomôže dobrej veci,“ dopĺňa Matovič. O tom, koľko percent očakáva, že by OĽaNO mohlo vo voľbách získať však neprezradil. Prezradil však, že pre Alianciu by bol Gyimesi výhrou, ktorá by ich mohla dostať do parlamentu.

Čo vlastne povedala prezidentka

„Pani prezidentka povedala, že preto, že ona má sukňu, že je žena, by sme si nemali nárokovať od vrchného veliteľa Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR), aby si vykonávala svoje kompetencie, aby v takejto závažnej veci rozhodla,“ interpretuje Matovič výrok Zuzany Čaputovej, ktorým sa podľa neho snažila navodiť dojem, že od poslancov je to zbabelé. „Ústava hovorí o prezidentovi. Teraz je to zhodou okolností prezidentka, no má také isté práva a povinnosti, ako keby to bol muž,“dodáva Matovič.

Matovič pripomína situáciu s celoplošným testovaním, kde prezidentka ako vrchná veliteľka OS SR zvolala bezpečnostnú radu, aby dosiahla, že o výpomoci vojska bude rozhodovať ona, tak pri takej veci, akou sú MIGy na Ukrajinu by sa tejto povinnosti vzdávať rozhodne nemala.

Naď: O MiG-och rozhodne vláda! Kompetencie na to má
Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď predpokladá, že o darovaní stíhačiek Mig-29 Ukrajine napokon rozhodne vláda. Deklaroval, že má pripravenú právnu analýzu. Je presvedčený, že vláda na to kompetencie má. Zároveň avizoval, že večer pôjde... Čítať ďalej
14 | 03 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Stotisíc lepších kandidátok

„Na Slovensku je stotisíc lepších kandidátok na prezidentku, ako je Zuzana Čaputová, len nemajú to šťastie a priazeň médii,“ nešetrí prezidentku Matovič k možnosti, že bude Zuzana Čaputová kandidovať za prezidentku. Priznal, že ju nemá rád, ak by však musel rozhodovať medzi ňou a niekým horším, tak by jej hlas dal.

Úradnícka vláda nebude

„Veľmi chcela úradnícku vládu. Dala pánovi Strižincovi, aby robil pohovory. To trošku vypovedá o kvalite toho výberu. Podľa mojich informácií zatiaľ má iba šesť ľudí do celej vlády, ostatných by tam musela nechávať zo súčasných ministrov,“ prezrádza Igor Matovič, mená, ktoré by prichádzali do úvahy si však nechal pre seba.  Napriek tomu, že úradnícku vládu veľmi chcela, ľudia, ako Káčer či Hirman sú ľudia z jej politického spektra, nemá teda dôvod meniť ich.

Zuzana Čaputová/TASR

Zmena Ústavy

„Dajme zmenu Ústavy kompetentnému úradu. Buď vláde, alebo prezidentke, alebo obom, alebo nech rozhoduje Národná rada. Ja sa však nebudem podpisovať pod nejaké trápne uznesenie Národnej rady, keď z nášho právneho poriadku vyplýva, že parlament nemá kompetenciu zaväzovať vládu k niečomu, aby konala,“hovorí Matovič na margo zmeny Ústavy vo veci rozhodovania o MIGoch.

Fico a Gašpar zverejnili nahrávky, ktorými usvedčili Eduarda Hegera z klamstva
V nedeľnej diskusnej relácii na TA3 sa v dueli stretli Robert Fico (Smer-SSD) a Eduard Heger (Demokrati). Následne po tom na tlačovej besede strany Smer prišli Robert Fico a Tibor Gašpar s ďalšími nahrávkami, ktorými usvedčili Eduarda Hegera z... Čítať ďalej
12 | 03 | 2023 | Eka Balaskova

Kaľavský a Heger

„Asi dva mesiace dozadu Heger povedal, že sa stretli a že očakáva, že Fico bude mať priamo z toho stretnutia nahrávky, takže nech zverejnia nahrávky. Osobne si nemyslím, že by sa dopustil niečoho nezákonného na tom stretnutí, nech zverejnia nahrávky,“neobáva sa Matovič. Podľa neho sa Heger s Kaľavským v TIPOSe stretol s úmyslom pomôcť dobrej veci. Či dobrej veci pomohli to Matovič nevie, lebo: „Ja nesledujem tieto drísty Fica a spol.“

Zlý pandemický manažment

„Ja si myslím, že je načase, aby začal pán Žilinka stíhať tých ľudí, ktorí marili pandemické opatrenia, burcovali proti noseniu rúšok a podobne. Spôsobili zásadné množstvo chorých ľudí, úmrtí a podobne, lebo zvolávať nelegálne hromadné podujatia v čase, keď boli zakázané, to sú naozaj kroky, ktoré to spôsobili,“ vyčíta Matovič.

Tváre pandémie sa dočkali: Čekan, Mikas či Mistrík budú čeliť vyšetrovaniu
Dočkajú sa Pavol Čekan, Ján Mikas, Boris Klempa či bývalý kandidát na prezidenta Róbert Mistrík vyvodenia zodpovednosti za to, čo sa dialo počas núdzového stavu a pandémie vyvolanej biologickou zbraňou? Občianske združenie Prinášame nádej podáva... Čítať ďalej
10 | 03 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik