Šutaj Eštok: 10 otázok, ktoré novinári Hegerovi NEPOLOŽIA
11 | 03 | 2023 I Eka Balaskova

Nezaradený poslanec Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) slovenským novinárom vyčíta slabé otázky na ich obľúbencov. Tie ostré majú novinári podľa neho vyhradené pre tých, ktorých nemajú radi. Šutaj Eštok sa tentokrát postavil práve do pozície novinára, aby sa premiéra v reakcii na založenie politickej strany opýtal pár otázok.

Šutaj Eštok premiérovi pripomína, že napriek tomu, že nemá mandát ani od parlamentu, ani od občanov, stále vedie vládu, dve ministerstvá a to sa ešte nevenoval predvolebnej kampani, na ktorú bude on a jeho kolegovia v novej strane s nejasným vznikom využívať štátne prostriedky. Hegerovi tiež vyčíta, že nie je demokrat ani on, ani ministri, ktorí do strany s názvom Demokrati vstúpili s ním, pričom strana ešte nie je ani zaregistrovaná. Opozičný poslanec neverí, že práve Heger je ten, kto Slovensko vyvedie z problémov, čím len potvrdil slová Petra Pellegriniho. Ten vyzval prezidentku k ráznemu konaniu.

Desať zásadných otázok, ktoré trápia hlasáka, a o ktorých si myslí, že ich neoliberálni novinári hlavného prúdu podporujúci Hegera nepoložia.

1 . Koho dnes reprezentuje Eduard Heger a akú váhu má jeho sľub na domácej či medzinárodnej scéne?

Poslanec za Hlas pripomína, že Heger je predsedom odvolanej vlády, zároveň však predsedom strany, ktorá de facto ešte neexistuje.

„Komu sa teda za výkon svojej funkcie zodpovedá, a aký má mandát na akékoľvek svoje vážne rozhodnutia, napríklad na poslanie Migov na Ukrajinu?,“pýta sa opozičný poslanec.

"Transparentá protikorupčná" moc - sme medzi najskorumpovanejšími v Únii
Ak by vás niekto chcel presvedčiť, že web euractiv je webom opíc, dezolátov a hoaxerských konšpirátorov, povedze mu toto: Euractiv je celoeurópska spravodajská webová stránka špecializovaná na politiky EÚ, ktorú v roku 1999 založil francúzsky... Čítať ďalej
09 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

2. Oznámil Heger odchod z OĽaNO desať minút pred polnocou 6. marca len preto, lebo pondelok bol posledným dňom na vyvolanie predčasných volieb už v júni?

„Lebo ak má byť jediným dôvodom septembrových volieb čakanie na tento Matovičov "demokratický" výsadok, ktorý by júnový termín nijako nestihol, tak je to ale že sakra vysoká cena, ktorú predlžovaním svojho utrpenia zaplatia všetci ľudia na Slovensku,“myslí si Šutaj Eštok.

3. Prečo Heger a štyria ďalší ministri - Naď, Káčer, Hirman a Budaj - neodstúpia zo svojich funkcií?

Poslanec za Hlas situáciu ministrov prirovnáva k situácii Petra Pellegriniho, ktorý keď založil Hlas odstúpil z pozície podpredsedu NR SR.

„Typickým prejavom demokracie - tej skutočnej, nie matovičovsko-hegerovskej - je odchod z verejnej funkcie, do ktorej sa dostali ako nominanti iného subjektu, v tomto prípade OĽaNO,“podotýka Šutaj Eštok.

Zdroj foto: FB/Anna Belousovová | Strana Demokrati

4. Prečo Heger neodpovedá na otázky o budúcej spolupráci s OĽaNO a Matovičom?

„Lebo Matovič opakuje, že Hegerov odchod vymyslel práve on, aby "neprepadli hlasy demokratických voličov". Je teda celý projekt "Demokrati" podlou hrou Igora Matoviča, aby sa udržal pri moci aj po voľbách?,“ myslí si Šutaj Eštok.

5. Ako bude Heger zvládať funkcie povereného premiéra, povereného ministra financií a povereného ministra zdravotníctva spolu s úlohu volebného lídra a predsedu strany?

„Riadiť vládu v najťažšej kríze od vzniku Slovenska, riadiť rezort financií počas extrémneho zdražovania a zadlžovania krajiny a riadiť rezort zdravotníctva pri nedostatku liekov a čochvíľa spoplatneným ambulanciám je úloha pre troch schopných ľudí - nie pre jedného Hegera,“kritizuje Šutaj Eštok „trojjedinosť Hegera, ktorý sa chce venovať ešte aj povinnostiam volebného lídra novej strany.

6. Ako chce vyviesť Slovensko z dnešného marazmu človek, ktorý ho doňho aktívne doviedol?

Opozičný poslanec nechápe, že Heger, ktorý dva roky neprotestoval proti Matovičovmu rozvratu štátu a teda je zaň spoluzodpovedný, ho chce naďalej viesť.

Igor Daniš: Demokrati idú v Matovičových šľapajach. O demokracii zatiaľ nemožno hovoriť
Eduard Heger s Jaroslavom Naďom, Jánom Budajom a ostatnými opustili OĽaNO, pretože chcú robiť politiku inak ako Igor Matovič. Čo sa však nestalo? Prvé kroky urobili, ako by im ich priamo nadiktoval bývalý šéf. Skonštatoval to vo svojom príspevku... Čítať ďalej
09 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

7. Ako sa môže volať Hegerova strana Demokrati, keď práve  Heger sa aktívne podieľal na úplnej deštrukcii a demontáži demokracie na Slovensku?

Šutaj Eštok pripomína, že Heger dokázal, že nie je skutočným demokratom. Keby bol, nemá problém ani s predčasnými voľbami, ani s referendom a nesiahol by počas pandémie na základné a ľudské práva.

„A to len preto, aby jeho ministri alebo on sám mohli veselo kradnúť mimo režimu verejného obstarávania. Heger toto všetko tri roky aktívne robil a dnes pojem "demokrat" zhanobil ako nikto v slovenskej histórii,“píše tvrdo Šutaj Eštok.

8. Ktorí voliči sú "demokratickí" a ktorí "nedemokratickí"? To naozaj "demokratický" volič je len ten, ktorý volí jeho?

„Lebo ústredným motívom celého hegerovsko-matovičovského projektu na ďalšie oklamanie ľudí na Slovensku je, aby "neprepadol žiaden hlas demokratického voliča". Nebojte sa, neprepadne, ľudia na Slovensku dobre vidia, kto skutočne pracuje pre nich a kto ich klame ráno, na obed aj večer,“ vysvetľuje ďalšiu svoju otázku poslanec.

9. Čo hovorí na svojich nových kumpánov Naďa a Káčera, ktorí v dojemnej zhode nazývaju ľudí s iným názorom "opicami" a "paviánmi"?

Tu poslanec poukazuje na to, že úvodná tlačová beseda Hegerovej novej strany bola „plná drístov a fráz o hodnotách, slušnosti a demokracii“, pričom zmienení páni len deň predtým nazvali názorových oponentov zvieracími pomenovaniami.

„To sú hodnoty krmičov v zoologickej záhrade, nie hodnoty vrcholových reprezentantov Slovenskej republiky,“ dodáva Šutaj Eštok.

10. Z čoho bude financovaná Hegerova strana?

„Lebo HLAS každý jeden týždeň dostáva otázky aj na tie najmenšie položky vo svojom financovaní, hoci ho zverejňuje nad rámec zákona. Budú sa aj teraz novinári každý deň pýtať Hegera a spol, z čoho si zaplatili tlačovku alebo rozdávané pivo a klobásy? Či sa počíta s dovŕšením tejto frašky demokracie, že odvolaný premiér v novej strane si bude svoju kampaň robiť z vládnej opancierovanej limuzíny a za štátne peniaze? Rovnako ako jeho štyria ďalší kolegovia - ministri?,“ uzatvára Šutaj Eštok svoje otázky.

Eduard Heger nevynáša!
Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) nevylúčil, že by mimoparlamentná strana Demokrati išla do predčasných volieb ako väčšia koalícia. Rovnako nevylúčil ani jednotnú kandidátku strany. "Som otvorený obidvom možnostiam," uviedol vo... Čítať ďalej
10 | 03 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Ešte nie sú v registri

Šutaj Eštok s otázkami však nekončí. Zaujímali by ho detaily zakladajúceho snemu Demokratov, na ktorom sa zmenil názov z pôvodnej Modrej koalície.

„Lebo v registri politických strán figuruje len strana Demokrati Slovenska, ktorej splnomocnencom prípravného výboru je Alexander František Zvrškovec, a potom Modrá koalícia, pôvodne strana Spolu, ktorej splnomocnencom prípravného výboru je Miroslav Beblavý. Či už nemusíme v tejto džamahíriji dodržiavať vôbec žiadne právne náležitosti,“pýta sa právnik Šutaj Eštok, ktorý celú situáciu strany, ktorú zakladá odvolaný „trojjediný“ premiér považuje za absurditu, za ktorú by sa hanbili aj africké režimy, nie krajina z EÚ.

„Najhoršie na tom je, že na toto všetko sa pozerajú ľudia, ktorí každým dňom viac chudobnejú a márne čakajú, kedy budú "demokratom" natoľko dôležití, aby sa aspoň chvíľu venovali ich skutočným problémom,“ pripomína poslanec s tým, že občan potrebuje niekoho dôveryhodného, akým Heger, vďaka ktorému v týchto „splaškoch“ sme, nie je.

Apel na prezidentku

Strana Hlas-SD pritom len v stredu (8.3.) vyzval prezidentku, aby situáciu riešila. Jediná z troch najvyšších ústavných činiteľov je vo svojej funkcii legitímne a preto by podľa Petra Pellegriniho mal konať práve ona.

„Pani prezidentka, prejavte, prosím, zodpovednosť za Slovensko, keď ho dávno stratila vláda aj parlament," vyzval Peter Pellegrini Zuzanu Čaputovú, aby urýchlene vymenovala úradnícku vládu a predčasné parlamentné voľby vypísala na júlový termín.

Zdroj: TASR | Eduard Heger, Zuzana Čaputová

Peter Pellegrini vyzýva prezidentku, ukončite tento CHAOS!
HLAS - sociálna demokracia dnes vyzval prezidentku, aby odstránila politický a ústavný podvod Hegerovcov a vymenovala uradnícku vládu. Varovali sme ju, že tento podvod rozvracia štát, a ohrozuje dôveru ľudí v demokraciu. Prezidentka sa rozhodla... Čítať ďalej
09 | 03 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik