EÚ dala málo, ďalšia miliarda na zbrane sa našla
08 | 03 | 2023 I Milan Laca

 Borrell navrhol vyčleniť miliardu eur na dodávky munície do Kyjeva.

Reuters: Šéf diplomacie EÚ Borrell navrhol uvoľniť  1 miliardu eur na muníciu pre Kyjev. Má ísť o núdzové dodávky streliva preUkrajinu. Informuje o tom agentúra Reuters.

Z mierového fondu

Ruters píše, že ide o náavrhe prideliť finančné prostriedky z Európskeho mierového fondu. Borrell zároveň očakáva, že rozhodnutie o tejto otázke padne 20. marca na stretnutí ministrov zahraničných vecí a obrany EÚ.  8. marca odznel Borrellov návrh, dodať  do Kyjeva hotovú muníciu, ktorá je uložená v skladoch krajín EÚ. Dodávky tak podľa jeho názoru môžu byť zrealizované v priebehu niekoľkých týždňov.

Zarobené na škandál? Ukrajina má problém
Politico: Ministri obrany EÚ na dnešnom stretnutí v Štokholme budú diskutovať o plánoch spoločného obstarávania zbraní so šéfom zahraničných vecí Josepom Borrellom. Diskusie však majú byť zatienené novými správami o podvodných explóziách v Baltskom... Čítať ďalej
08 | 03 | 2023 | Tibor Malý

Treba viac!

" Ukrajina potrebuje viac munície. Ide o to, ako ju zásobiť tým, čo teraz potrebuje. Predložil som návrh, ministri o ňom budú diskutovať," povedal Borrell. Vyzval tiež krajiny EÚ, aby v strednodobom horizonte spoločnými nákupmi zvýšili dodávky munície do Kyjeva a v dlhodobom horizonte zvýšili kapacity obranného priemyslu.

Najštedrejší

Podľa februárových údajov sa krajiny EÚ stali po Spojených štátoch najväčšími darcami vojenskej pomoci Ukrajine. Plánujú v poskytovaní pomoci pokračovať.  Magazín The Economist inapísal, že dodávky zbraní na Ukrajinu  sa výrazne zrýchlili a „premenili sa "z potoka na rieku". Zlom, podľa autorov, nastal 20. januára po stretnutí Kontaktnej skupiny na obranu Ukrajiny na leteckej základni v Ramsteine.

Ukrajina dostala "INTELIGENTNÉ" BOMBY (VIDEO)
Warzone: Ukrajinská armáda už používa americké navádzané bomby JDAM. Generál amerického letectva James Hecker povedal, že armáda už na Ukrajine rozmiestňuje okrídlené „ inteligentné bomby “ JDAM . Stačia na to, aby zasadili pár rán,“ zdôraznil... Čítať ďalej
07 | 03 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme