Zarobené na škandál? Ukrajina má problém
08 | 03 | 2023 I Tibor Malý

Politico: Ministri obrany EÚ na dnešnom stretnutí v Štokholme budú diskutovať o plánoch spoločného obstarávania zbraní so šéfom zahraničných vecí Josepom Borrellom. Diskusie však majú byť zatienené novými správami o podvodných explóziách v Baltskom mori, ktoré vlani v septembri spôsobili obrovské diery v oboch plynovodoch Nord Stream 1 a jednom z dvoch plynovodov Nord Stream 2.

Nemeckí verejnoprávni vysielatelia ARD a SWR a noviny Die Zeit v utorok večer zverejnili správy s odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov, ktorí tvrdia, že západné spravodajské služby vystopovali útoky na „proukrajinskú skupinu“. New York Times mali podobné odhalenia.

Dôsledky:

Ak sa preukáže pravda, správy by mohli mať dôsledky na verejnú podporu v Nemecku pre proukrajinský postoj vlády. Mohlo by to tiež skomplikovať prístupové rozhovory Ukrajiny do EÚ a podkopať dôveru medzi spojencami.

Viac otázok ako odpovedí:

Podľa NYT americkí predstavitelia ponechali „otvorenú možnosť, že operáciu mohla viesť mimo účtovníctvo zástupná sila s napojením na ukrajinskú vládu alebo jej bezpečnostné služby“ a uviedli, že „stále sú obrovské medzery“ v informáciách o páchateľoch.

Podľa správ nemeckých médií nemeckí vyšetrovatelia identifikovali jachtu, ktorá slúžila na uloženie výbušnín a ktorá patrila spoločnosti registrovanej v Poľsku a vo vlastníctve dvoch ukrajinských štátnych príslušníkov. Tím, ktorý umiestnil výbušné nálože na potrubia, pozostával z piatich mužov – kapitána, dvoch potápačov a dvoch potápačských asistentov – ako aj jednej lekárky, všetci neznámej národnosti, podľa správ. Zdá sa, že sa k jachte dostali aj vyšetrovatelia, pričom portál Zeit uviedol, že na stole v kabíne našli stopy výbušnín.

Zelenskyj je zrejme mimo hru

New York Times aj Die Zeit tvrdia, že vyšetrovatelia nenašli žiadne dôkazy o tom, že by sa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj alebo jeho vláda podieľali na operácii alebo o nej vedeli.

Upozornenie 1:

Správa New York Times uvádza, že predstavitelia sa domnievajú, že Rusko nemalo žiadny motív na uskutočnenie útokov, zatiaľ čo Ukrajina áno. To je v rozpore so zaznamenanými vyhláseniami, vrátane vyjadrení bývalého šéfa nemeckej spravodajskej služby, ktorý povedal, že Moskva mala najsilnejší motív, pretože už prestala prepravovať plyn potrubím a potrebuje výhovorku, aby sa vyhla plateniu pokút za nedodržanie dlhodobých zmlúv o dodávkach plynu. podpísal s Berlínom.

Upozornenie 2:

NYT nevyvoláva presne dôveru svojimi tvrdeniami, že Nord Stream 1 a Nord Stream 2 sú „dva potrubia“, a nie štyri. Nespomína ani to, že jedno z týchto štyroch potrubí zostalo nepoškodené výbuchmi a podľa nemeckých predstaviteľov mohlo stále prepravovať plyn.

Upozornenie 3:

V správach sa uvádza, že vyšetrovatelia nemôžu vylúčiť, že potenciálne spojenie s Ukrajinou bolo súčasťou operácie pod falošnou vlajkou, ktorej cieľom bolo pripísať vinu za útoky Kyjevu.

Odpoveď EÚ:

Josep Borrell odmietol vyvodiť závery zo správ. "Vyšetrovanie presných okolností stále prebieha vo Švédsku, Dánsku a Nemecku," povedal nášmu kolegovi Jacopovi Barigazzimu, ktorý je na mieste v Štokholme na stretnutí ministrov obrany. "Pokiaľ vyšetrovanie prebieha, nemôžeme vyvodiť definitívny záver."

Nové zistenia, alebo "hodíme to na Volodymyra?"
The New York Times: Explózie na Nord Stream zinscenovala proukrajinská skupina. Spravodajské služby naznačujú, že útok na Nord Stream zinscenovala istá proukrajinská skupina, píše The New York Times s odvolaním sa na amerických predstaviteľov. V... Čítať ďalej
07 | 03 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik