Nemecký minister obrany úprimne: Armáda nie je schopná brániť krajinu
03 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

Nemecký minister obrany Boris Pistorius tento týždeň priznal, že nemecká armáda nie je schopná v prípade potreby brániť národ, informuje Breitbart.

Pistorius priznal pravdu

Pistorius, ktorý sa minulý mesiac ujal úlohy hlavného veliteľa Bundeswehru, povedal, že nemecké ozbrojené sily v ich súčasnom zložení nebudú schopné brániť svoju vlasť ani chrániť spojencov NATO v Európe, ak by boli nútené ísť do priamej vojny s mocnosťou akou je Rusko.

Minister obrany v komentároch, o ktorých informovali noviny Bild, uviedol : Nemáme žiadne ozbrojené sily, ktoré by boli schopné obrany, teda schopné brániť sa ofenzíve, brutálne vedenej útočnej vojne."

Úprimné priznania od Pistoriusa sú rozdielne od niektorých jeho predchodcov na ministerstve obrany vrátane Christine Lambrechtovej, ktorá odstúpila v januári. Pred odchodom z úradu sa Lambrechtová údajne pokúsila zadržať dokumenty o vojenskej pripravenosti nemeckému parlamentu alebo Bundestagu.

Prísne tajné

Za bývalej ministerky obrany Angely Merkelovej Ursuly von der Leyenovej – teraz predsedníčky Európskej komisie – boli takéto dokumenty pôvodne klasifikované ako prísne tajné. Poslanci Bundestagu boli nútení navštíviť zabezpečenú miestnosť v budove parlamentu, aby si mohli prečítať údaje.

Bývalý predseda zahraničného výboru Bundestagu Norbert Röttgen v reakcii na komentáre Pistoriusa povedal: „To, čo hovorí Pistorius, je horká pravda. Je odvážne a dobré, že ich minister obrany neglorifikuje, ale jasne vyslovuje. Opisuje však aj svoju úlohu: zmeniť to, získať politickú podporu vlastnej strany.“

Orbán vie, kto by mohol vyriešiť ukrajinský konflikt v priebehu týždňov
Trump by mohol vyriešiť konflikt na Ukrajine v priebehu týždňov, povedal maďarský premiér Viktor Orbán. Maďarský premiér Viktor Orban sa domnieva , že ciele USA v ukrajinskom konflikte nie sú jasné, keďže prezident Joe Biden mení svoj postoj každý... Čítať ďalej
02 | 03 | 2023 | Tibor Malý

Majú Nemci na to?

Napriek tomu, že kancelár Olaf Scholz z ľavicovej Sociálnodemokratickej strany (SPD) vlani vo februári po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prisľúbil špeciálny fond vo výške 100 miliárd eur na doplnenie armády, Pistorius argumentoval, že je to nedostatočné, pretože nepokrýva nákupy munície alebo plánované zvýšenie platov pre príslušníkov armády.

Minister obrany vyzval na pridanie najmenej 10 miliárd eur do rozpočtu na obranu na rok 2024, ktorý v súčasnosti predstavuje približne 50 miliárd eur. Napriek tomu by to pravdepodobne nedosiahlo dve percentá HDP požadované dohodami NATO, na ktoré by Nemecko muselo minúť približne 75 miliárd eur.

Boris Pistorius, TASR

Podľa údajov NATO minulo Nemecko na obranné výdavky len 1,44 percenta HDP v porovnaní s 3,47 percentami zo Spojených štátov amerických, čo je v skutočnosti menej ako 1,53 percenta z predchádzajúceho roka.

Prekvapivo sa očakáva, že tohtoročný rozpočet na obranu opäť klesne, približne o 300 miliónov eur. Tento nedostatok nastáva napriek prísľubom kancelára Scholza vo februári minulého roka, keď prisľúbil, že Nemecko „ odteraz “ konečne splní svoje záväzky voči NATO.

EÚ chystá prechod na vojnovú ekonomiku!
Der Spiegel: Európska komisia pripravila projekt na prechod ekonomiky EÚ na vojnové časy. Európa plánuje previesť ekonomiku do vojnového režimu. Prípravy na vojnu Európska komisia vypracovala projekt na prevod ekonomiky EÚ z obdobia mieru na ... Čítať ďalej
02 | 03 | 2023 | Milan Laca

A bude sa zbrojiť a zbrojiť

Pistorius priznal, že Nemecko nedokázalo splniť svoje požiadavky na výdavky, a tento týždeň povedal: „Musíme splniť naše aliančné záväzky, splniť ich znova. V minulosti sme to neurobili."

Administratíva Donalda Trumpa sústavne upozorňovala na pretrvávajúce zlyhania Nemecka pri plnení cieľov NATO. V roku 2018 vtedajší americký veľvyslanec v Nemecku Richard Grenell pre Breitbart London povedal, že výkon Berlína bol „ žalostný “, pokiaľ ide o napĺňanie aliančných záväzkov.

„Nemecko je najväčšou ekonomikou v Európe. Prijali záväzok voči NATO a tento záväzok by mali brať vážne; je to multilaterálna inštitúcia, ktorá garantuje spojencom slobodu,“ povedal Grenell.

Prezident Trump tiež často zdôrazňoval problém nemeckej kriminality, keď v roku 2018 povedal : „Chránime Nemecko, chránime Francúzsko, chránime všetky tieto krajiny. Platíme veľa peňazí za ochranu, toto sa deje už desaťročia... je to veľmi nespravodlivé voči našej krajine, je to veľmi nespravodlivé voči našim daňovým poplatníkom... tieto krajiny to musia zintenzívniť, nie v priebehu desiatich rokov ale hneď."

Medvedev označil krajiny EÚ a NATO za účastníkov teroristických útokov
Medvedev po akciách DRG ( diverzná prieskumná skupina) pri Brjansku označil krajiny EÚ a NATO za účastníkov teroristických útokov. Udalosti v Brjanskom regióne ukázali, kto je skutočne podporovaný v USA, NATO a EÚ: "teroristická cháska" útočiaca... Čítať ďalej
03 | 03 | 2023 | Tibor Malý

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik