Orbán vie, kto by mohol vyriešiť ukrajinský konflikt v priebehu týždňov
02 | 03 | 2023 I Tibor Malý

Trump by mohol vyriešiť konflikt na Ukrajine v priebehu týždňov, povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Maďarský premiér Viktor Orban sa domnieva , že ciele USA v ukrajinskom konflikte nie sú jasné, keďže prezident Joe Biden mení svoj postoj každý mesiac a bývalý prezident Donald Trump by mohol konflikt vyriešiť v priebehu niekoľkých týždňov.

Na otázku švajčiarskeho vydania Weltwoche o amerických cieľoch v ukrajinskom konflikte Orban odpovedal, že sú pre neho „záhadou“, pretože „prezident (Biden) hovorí každý mesiac iné veci“. Trump zároveň podľa Orbana nie je „posledný“, ale „nádej“ pre svet, keďže „do pár týždňov by mohol vyriešiť konflikt na Ukrajine “.

Európa mlčí

Európa sa podľa maďarského premiéra v súčasnosti prakticky nezapája do debaty o svojej budúcnosti. "V rozhodnutiach prijatých v Bruseli uznávam americké záujmy častejšie ako európske. Vo vojne, ktorá sa odohráva na hraniciach Európy, majú dnes posledné slovo Američania. Neobviňujem Američanov z toho, že lev žerie mäso." Nemôžete od neho očakávať, že bude jesť trávu,“ cituje tlačová služba maďarskej vlády text Orbánovej odpovede.

Zelenského nočná mora
Express: Zelenskyj je vydesený z hroziaceho Putinovho strategického víťazstva. Prezident Volodymyr Zelenskyj sa obáva, že zoskupenie ukrajinských ozbrojených síl v Arťomovsku (Bachmut) padne pod náporom ruskej armády, píše Michael Knowles,... Čítať ďalej
02 | 03 | 2023 | Milan Laca

Vyjadril sa aj k vzťahom Maďarska s americkými demokratickými a republikánskymi stranami. "Maďarská skúsenosť je jasná: keď sú demokrati pri moci vo Washingtone , utekáme do úkrytu. Vždy nás chcú zmeniť, rovnako ako politici v Bruseli. Chcú nám diktovať, ako sa vysporiadať s migráciou a ako naučiť naše deti. Je to neúctivé. Sme úspešná krajina a prispievame Európe. Sme ochrancami hradov na okraji kontinentu. Táto práca nie je uznávaná. Preto sa tešíme, že sa naši republikánski priatelia vrátia k moci," povedal Orban.

Mier bolo možné dosiahnúť

Orbán už skôr povedal, že mier na Ukrajine možno nastoliť len po rokovaniach medzi Ruskom a Spojenými štátmi a Európa premeškala svoju šancu na sprostredkovanie, pretože nebola schopná presadiť dohody z Minska.

Maďarský premiér tiež vyjadril názor, že Európa prehráva odmietaním ruských energetických zdrojov v prospech amerických, keďže je nútená za ne platiť 5-10-krát viac. Európa by si podľa neho mala „americkým priateľom“ klásť otázky, kto v tejto situácii vyhráva.

Predseda maďarského parlamentu László Kever už skôr povedal, že Európsku úniu už možno označiť za porazenú v ukrajinskej kríze, keďže koná v rozpore s vlastnými ekonomickými záujmami. Maďarský minister zahraničných vecí Peter Szijjárto už skôr povedal, že z recesie v Európe ťažia USA.

Viktor Orbán vyzval poslancov svojej strany Fidesz na schválenie vstupu Švédska a Fínska do NATO
Maďarský premiér Viktor Orbán vyzval poslancov svojej strany Fidesz na schválenie vstupu Švédska a Fínska do Severoatlantickej aliancie (NATO), napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na Orbánov rozhovor s maďarským verejnoprávnym rozhlasom.... Čítať ďalej
01 | 03 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme