Magda Vášáryová o Jurajovi Jakubiskovi: Dusno na pľaci a spoločný útek do Talianska?!
26 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Vo veku 84 rokov zomrel slovenský režisér Juraj Jakubisko (†84). Na konte má množstvo kultových filmov. Na prácu s ním zaspomínala aj herečka Magda Vášáryová (74), ktorá s ním po natočení dvoch filmov odmietla ďalšiu spoluprácu, píše český Blesk.

„Je to režisér, ktorý veľmi zásadným spôsobom zasiahol do môjho života, aj keď som s ním natočila len dva filmy,“ zaspomínala Magda Vášáryová na zosnulého Jakubiska a prezradila, že práca s ním bola náročná. „Ako režisér bol mimoriadne vymáhajúci. Po dvoch filmoch som povedala, že už nikdy s ním nebudem točiť a to som aj dodržala,“ prezradila pre ČT24.

Napriek tomu, že ich spolupráca netrvala príliš dlho, zažili spolu mnoho. „Bol to režisér, s ktorým som točila v roku 1968, to znamená, že som s ním prežila vpád vojsk Varšavskej zmluvy v hoteli a bola som pri tom, keď mu volal Federico Fellini z Ríma, aby okamžite prišiel, že mu v Ríme zaistí prácu,“ zaspomínala herečka. 

Napriek tomu, že si s Jurajom Jakubiskom nikdy netykala, položil jej režisér nečakanú otázku. „Magda, išli by ste so mnou? Ja tam nepôjdem sám,“ spýtal sa, ale herečka ho svojou odpoveďou sklamala. „Ja s vami nikam nepôjdem,“ odpovedala mu vtedy.

Vtáčkovia, siroty a blázni

S Jakubiskom nakrútila aj film Vtáčkovia, siroty a blázni, ten vznikol v roku 1969 a podľa herečky si ho komunisti vybrali ako film, ktorý nesmie už nikdy vzniknúť. Kvôli tomuto filmu vyhodili Vášáryovú na rok z vysokej školy. „Tým skončila nejaká moja akademická kariéra sociologičky,“ dodala herečka.

V rodnom Kojšove sa Jakubiska už nedočkajú
Aj v tomto roku očakávali návštevu už zosnulého filmového režiséra Juraja Jakubiska v jeho rodnej obci Kojšov v okrese Gelnica. Povedala to starostka Tatiana Andrašková s tým, že chceli, aby bol pri otvorení galérie, ktorú postavili na jeho počesť.... Čítať ďalej
25 | 02 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik