V rodnom Kojšove sa Jakubiska už nedočkajú
25 | 02 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Aj v tomto roku očakávali návštevu už zosnulého filmového režiséra Juraja Jakubiska v jeho rodnej obci Kojšov v okrese Gelnica. Povedala to starostka Tatiana Andrašková s tým, že chceli, aby bol pri otvorení galérie, ktorú postavili na jeho počesť. Ku kondolencii sa pripájajú politici i kultúrna obec.

Hrdý Kojšov

"Pán Jakubisko má ešte v obci príbuzných, ale tiež sú to už starší ľudia. Keďže tu má príbuzenstvo, občas nás navštevoval. Očakávali sme ho aj toto leto," povedala s tým, že si ho vždy vážili aj ako občana, ktorý šíril dobré meno obce a reprezentoval celé Slovensko i v zahraničí. Za všetkých obyvateľov Kojšova zároveň vyjadrila jeho rodine úprimnú sústrasť. "Odišiel vzácny človek," dodala.

V obci už dlhšie pripravujú Galériu Juraja Jakubiska, kde chcú prezentovať najmä jeho tvorbu. Podľa Andraškovej je už jej stavebná časť hotová. "Plánujeme ju sprístupniť v lete alebo na jeseň. Chceli sme, aby bol na jej otvorení, ale, bohužiaľ, to už nestihne," doplnila.

Správa o úmrtí Jakubiska zasiahla aj bývalého starostu Antona Brašniara. "V tejto chvíli som rád za to, že sme stihli zrealizovať stretnutie, na ktorom sme mu aspoň predstavili zámer vzniku galérie," skonštatoval. Jakubisko obci zároveň daroval aj niekoľko výtvarných diel z vlastnej tvorby, ktoré by mali byť jej súčasťou.

Juraj Jakubisko

Úprimnú sústrasť rodine a blízkym vyjadrujú politici i kultúrna obec

"Ďakujeme, pán Jakubisko, za Perinbabu a všetky krásne príbehy, ktoré ste nám priniesli do životov," napísala na sociálnej sieti vicepremiérka a šéfka Za ľudí Veronika Remišová. Dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) poukázal na to, že Juraj Jakubisko zanechal po sebe diela, ktorými bude žiť aj v ďalších generáciách.

Opozičný Smer-SD zdôraznil, že na Jakubiskových filmoch vyrastali viaceré generácie. "Bol rovnako rešpektovaný pred rokom 1989, ako aj po ňom. O jeho talente hovoril v superlatívoch aj jeho priateľ, svetovo uznávaný režisér Federico Fellini," podotkla strana.

VIDEO SLAVÍN 24. 2. 2023: NA CINTORÍNY POLITIKA NEPATRÍ, varuje Belousovová
Hlavné mesto SR si uctí boj Ukrajincov za slobodu a obranu svojej krajiny. Večer prvého výročia vpádu ruských vojsk na územie východného suseda SR bude Slavín vysvietený v žlto-modrej kombinácii ukrajinských štátnych farieb. Informovalo o tom... Čítať ďalej
25 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Šéf mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini označil zosnulého režiséra za poeta filmového plátna. "Jeho filmy svojím vyobrazením doby, ľudských osudov a imagináciou patria medzi vrcholné diela slovenskej kultúry," dodal.

Správu o úmrtí jedného z najvýznamnejších slovenských režisérov prijalo so zármutkom i vedenie Slovenského národného divadla (SND). "Mal blízky vzťah aj k prvej slovenskej divadelnej scéne. Juraj Jakubisko na pôde SND režíroval opery Eugena Suchoňa Krútňava (1999) a Svätopluk (2008)," priblížilo vedenie divadla na sociálnej sieti.

Slovenský herec z pripravovanej rozprávky Perinbaba 2 Lukáš Frlajs označil Juraja Jakubiska za človeka s mimoriadnym talentom, ktorý bol plný energie a tvorivosti. "Tak veľmi som sa tešil na naše najbližšie stretnutie a vy ste odleteli na perine do neba. Bolo mi nesmiernou cťou vás spoznať a byť súčasťou vašej vízie Perinbaby," odkázal.

Juraj Jakubisko/profimedia

"Umelecký svet opustila legenda slovenskej a českej kinematografie." Ministerstvo kultúry (MK) SR to uviedlo na sociálnej sieti.  Manželke, deťom a všetkým pozostalým vyjadrilo úprimnú sústrasť.

"Patril k najinovatívnejším filmovým tvorcom slovenskej kinematografie, bol autorom kultových postáv a filmov, ktoré sa stali pevnou súčasťou dejín česko-slovenskej kinematografie," priblížil rezort kultúry na sociálnej sieti.

Filmy Kristove roky, Zbehovia a pútnici, Vtáčkovia, siroty a blázni či Dovidenia v pekle, priatelia ovplyvnili podľa ministerstva generácie režisérov. "Spomienky na jeho diela magického realizmu zostanú súčasťou našej kultúrnej identity a dedičstva," zdôraznil rezort s tým, že v roku 1983 mal premiéru Jakubiskov výpravný veľkofilm Tisícročná včela, ktorý mohli diváci vidieť aj na slávnom benátskom festivale.

Zmena programu v RTVS

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) si pripomenie zosnulého režiséra vo svojom víkendovom vysielaní. Jednotka odvysiela ságu rodiny Pichandovcov Tisícročná včela v dvoch častiach po sebe v sobotu o 16.15 h a v nedeľu 26. februára o 15.30 h.

Na Dvojke si diváci môžu pozrieť v sobotu o 20.00 h reláciu Anjeli strážni a o 20.30 h film Sedím na konári a je mi dobre.

Spravodajská :24 sa téme venuje v správach. "O 17.30 h bude mimoriadne odvysielaná naživo relácia Interview :24 s Yvonne Vavrovou," priblížila Vicelová.

Kondolenčná kniha bude prístupná na budúci týždeň

Kondolenčnú knihu na pamiatku režiséra Juraja Jakubiska sprístupnia verejnosti v Dvorane Ministerstva kultúry SR od pondelka 27. februára do piatka 3. marca denne od 8.00 do 18.00 h. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ) Simona Nôtová.

Filmový režisér Juraj Jakubisko zomrel vo veku 84 rokov v Prahe krátko pred polnocou v noci z piatka 24. februára na sobotu.

Zomrel režisér Juraj Jakubisko
Vo veku 84 rokov zomrel v Prahe krátko pred polnocou v noci z piatka na sobotu slovenský filmový režisér Juraj Jakubisko. Informovali o tom viaceré slovenské médiá vrátane televízie RTVS, ktorej správu o jeho úmrtí potvrdila režisérova dcéra a... Čítať ďalej
25 | 02 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik