Zbraňami za mier!(VIDEO)
26 | 02 | 2023 I Milan Laca

USA budú pokračovať v presune zbraní do Kyjeva, aby posilnili svoju vyjednávaciu pozíciu.

Washington nepochybuje o tom, že skôr či neskôr sa konflikt na Ukrajine vyrieši za rokovacím stolom, povedal americký poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v rozhovore pre NBC.

Pomáhajú ako sa dá 

Spojené štáty, podľa neho, vidia svoju úlohu v posilnení vyjednávacích pozícií Kyjeva a  presune zbraní pre Ukrajinu. "Nakoniec uvidíme, že riešenie tohto konfliktu pôjde do diplomatickej roviny," povedal Sullivan.

Dávajú žolíkov!

Sullivan dodal, že úlohou Washingtonu je "rozdávať Ukrajincom na bojisku tromfy, aby mali pri rokovacom stole viac argumentov".

Nemecký generál: "Musíme sa rýchlo dostať z vojny na Ukrajine!"
Naši politici to odmietajú počuť a akceptovať, pre nich sú to konšpirácie a dezinformácie. "Vo vojne na Ukrajine sa musíte spoliehať na rokovania, nie na víťazný mier." Pripomína to nemecký brigádny generál vo výslužbe Erich Vad. Jeho výzva,... Čítať ďalej
26 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Naďalej vojna

Hovorca Bieleho domu zároveň ubezpečil, že Spojené štáty stále veria, že Ukrajina by sa mala pokúsiť získať späť územia „na východe a na juhu“. Ako napísali americké médiá, Sullivan sa vyhol odpovedi na otázku postoja Washingtonu ku Krymu.

Robíme to dobre

Poradca pre národnú bezpečnosť v rozhovore pre Meet the Press odmieta kritiku Bidenovej administratívy, ktorá neposkytuje Ukrajine stíhačky F-16, keďže vojna vstupuje do druhého roka. Poslať F-16 na Ukrajinu je možné kvôli „ďalšej fáze“ vojny.

Nech zaútočia

Bývalý veľvyslanec USA na Ukrajine Bill Taylor a bývalý veliteľ americkej armády v Európe generálporučík Ben Hodges  vyhlásili, že zo strany USA by mal byť „nulový tlak“ na Ukrajinu, aby sa vzdala Krymu“.  Krym je „rozhodujúcim terénom“ pre to, aby Ukrajina mohla vyhrať vojnu, tvrdí  generál vo výslužbe. 

Biden vo Varšave

Čo očakávajú

Rusko aj Ukrajina plánujú nové kampane, s cieľom zmocniť sa územia, čím naplnili mimoriadnu tajnú cestu prezidenta Joea Bidena do vojnovej zóny o novú naliehavosť. NBC News ďalej informuje, že hroziace bitky môžu odhaliť, či sa Moskve – po roku vojenských prešľapov, ktoré zabránili  prezidentovi Vladimirovi Putinovi v rýchlom víťazstve a ktoré mnohí očakávali – podarilo úspešne preskupiť a napraviť kurz. Zintenzívnenie bojov by však mohlo predstavovať aj nové výzvy pre západnú alianciu, podporujúcu Ukrajinu.

Biden o Putinovi

„Myslel si, že nás môže prežiť. Nemyslím si, že si to teraz myslí,“ povedal Biden o Putinovi v prezidentskom paláci v Kyjeve, na stretnutí  s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenskyjom. Ten v prejave na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii minulý týždeň varoval, že Rusko „stále môže zničiť mnoho životov“. "Preto sa musíme poponáhľať. Potrebujeme rýchlosť." povedal Zelenskyj

Rozšíria vojnu?
Moskva varovala NATO a Ukrajinu pred dobrodružnými krokmi v Podnestersku. Ruské ministerstvo zahraničia vystríha USA, NATO a Ukrajinu pred provokáciami v Podnestersku. Napísalo to vo vyhlásení ruské ministerstvo zahraničných vecí... Čítať ďalej
26 | 02 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik