FOTOGALÉRIA Zemetrasenia v Turecku a Sýrii: Počet obetí môže stúpnuť na 20 TISÍC! Pomáhajú aj Slováci
07 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

OSN tvrdí, že počet obetí jedného z najsilnejších zemetrasení, ktoré zasiahlo región za posledné storočie, môže vzrásť na viac ako 20 000! K medzinárodnej pomoci sa pripojilo aj Slovensko. Pri vyhľadávaní ľudí zasypaných v troskách bude pomáhať 10 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a 5 príslušníkov Horskej záchrannej služby.

Počet obetí rastie

Do Turecka a Sýrie dorazili po tom, čo si jedno z najsilnejších zemetrasení, aké za posledné storočie zasiahlo región, vyžiadalo viac ako 4 800 mŕtvych, tisíce zranených a neznámy počet uviaznutý v troskách, medzinárodné záchranné misie. Zemetrasenie v skorých ranných hodinách v pondelok a desiatky následných otrasov zničili celé obytné domy v Turecku a nahromadili ďalšie ničenie na sýrske komunity, ktoré už sú zničené viac ako desaťročím vojny, píše Guardian.

Podľa spravodajskej organizácie Anadolu, ktorá sa odvolala na Úrad pre riadenie katastrof a núdzových situácií, bolo v Turecku najnovšie potvrdených najmenej 3 381 mŕtvych. Zo Sýrie prichádza najnovší údaj 1 444, celkovo zatiaľ teda 4 825 obetí. WHO varovala, že počet mŕtvych môže v najbližších dňoch vzrásť na viac ako štvornásobok tohto čísla, teda asi 20 000.

Bolo cítiť až na Cypre a v Káhire

Prvé zemetrasenie zasiahlo, keď ľudia spali, a malo magnitúdu 7,8, čím sa stalo jedným z najsilnejších v regióne za posledné storočie. Bolo to cítiť až na Cypre a v Káhire. Európske stredomorské seizmologické centrum (EMSC) uviedlo, že predbežné údaje ukázali, že druhé veľké zemetrasenie malo magnitúdu 7,7 a bolo sústredené 67 km severovýchodne od Kahramanmaraş v Turecku v hĺbke 2 km.

Podľa Orhana Tatara, predstaviteľa tureckého úradu pre riadenie katastrof, bolo v 10 provinciách zachránených doposiaľ viac ako 7800 ľudí .

Galéria: Pri zemetrasení v Turecku zomreli stovky ľudí
Počet obetí po zemetrasení, ktoré v noci na pondelok zasiahlo Turecko a Sýriu, vzrástol na najmenej 570. Číslo pravdepodobne ešte porastie. Zranených sú tisíce. Zničené sú desiatky budov. Záchranné tímy sa snažia vyslobodiť ľudí zavalených v... Čítať ďalej
06 | 02 | 2023 | Ivan Mihale

Stovky rodín stále pod troskami

Podľa tlačovej organizácie Sabah, ktorá sa odvoláva na guvernéra Istanbulu, od 6. hodiny ráno opustilo Istanbul 13 000 záchranárov, mnohí z nich dobrovoľníci, aby pomáhali v postihnutých oblastiach . Mnohí smerujú do Hatay, kde podľa správ rastie hnev na nedostatok pomoci ľuďom uväzneným pod troskami.

Sýrska opozícia uviedla, že „stovky rodín“ sú stále uväznené pod troskami. Čas na záchranu stoviek rodín, ktoré sú stále uväznené pod troskami zničených budov po tohtotýždňovom ničivom zemetrasení, sa kráti, uviedol v utorok šéf sýrskej opozície riadenej civilnej obrany.

V roku 1999, keď zemetrasenie podobného rozsahu zasiahlo husto obývanú oblasť východného Marmarského mora neďaleko Istanbulu, zabilo viac ako 17 000 ľudí.

Dnes by sa počet obetí mohol zvýšiť na viac ako 20 000 ľudí, uviedla Catherine Smallwoodová, seniorka Svetovej zdravotníckej organizácie pre núdzové situácie v Európe. "Potenciál ďalších kolapsov pretrváva, takže často vidíme rádovo osemnásobné zvýšenie pôvodných čísel," povedala agentúre AFP, keď sa odhadované číslo vyšplhalo na 2 600. "Pri zemetraseniach vždy vidíme to isté, bohužiaľ, to znamená, že prvé správy o počte ľudí, ktorí zomreli alebo ktorí boli zranení, sa v nasledujúcom týždni značne zvýšia."

Medzinárodná pomoc

Joe Biden v pondelok hovoril s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoğanom, aby vyjadril sústrasť a potvrdil pripravenosť Washingtonu pomôcť pri záchranných prácach, uviedol Biely dom. Americký prezident poznamenal, že "americké tímy sa rýchlo rozmiestňujú, aby podporili turecké pátracie a záchranné úsilie a koordinovali ďalšiu pomoc, ktorú môžu ľudia postihnutí zemetraseniami potrebovať, vrátane zdravotníckych služieb alebo základných humanitárnych potrieb“, uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu.

Na pomoc pri obnove bolo mobilizovaných viac ako 10 pátracích a záchranných tímov z Európskej únie, uviedol hovorca Európskej komisie. Medzi ďalšími krajinami, ktoré ponúkli pomoc, boli USA , Veľká Británia, Kanada, Izrael , Rusko a Čína. Objavili sa výzvy, aby medzinárodné spoločenstvo uvoľnilo niektoré z politických obmedzení pomoci vstupujúcej na severozápad Sýrie, poslednej enklávy v krajine ovládanej povstalcami a jednej z najviac postihnutých oblastí.

https://www.hlavnydennik.sk/2023/02/06/polsko-ziada-protektorat-nad-zapadnou-ukrajinou

Pomoc zo Slovenska

Slovenská republika sa pripojila k medzinárodnej pomoci a vyslala v pondelok večer na pomoc Turecku záchranársky tím z rezortu vnútra. Pri vyhľadávaní ľudí zasypaných v troskách bude pomáhať 10 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a 5 príslušníkov Horskej záchrannej služby.

Záchranárov vyprevadili z letiska v Bratislave predseda vlády SR Eduard Heger, minister vnútra SR Roman Mikulec a prezident Hasičského a záchranného zboru Pavol Mikulášek. Prepravu hasičov a horských záchranárov so špeciálne vycvičenými psami a technickým vybavením zabezpečil Letecký útvar Ministerstva vnútra SR.

"Pomoc zo Slovenska dokazuje, že sme spoľahlivým partnerom v kritických situáciách. Rovnako tak sme v núdzi pomohli aj pri nešťastiach v Grécku, Slovinsku, Rakúsku či Česku. Som nesmierne rád, že máme takýchto kvalitných ľudí, ktorí sú vycvičení a ochotní okamžite ísť a pomôcť zachraňovať ľudské životy," povedal predseda vlády SR Eduard Heger.

"Slovensko promptne zareagovalo na žiadosť Turecka o vyslanie pomoci zo zahraničia a aktivovaný systém EÚ na poskytnutie pomoci. Záchranárskemu tímu želám veľa úspechov, verím že sa im podarí zachrániť čo najviac životov a vrátia sa naspäť domov v bezpečí a zdraví,“ povedal minister vnútra Roman Mikulec. Zároveň vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým po obetiach zemetrasenia.

"Vyslaní desiati hasiči sú zo Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Žiliny sú vyškolení na vyhľadávanie a záchranu osôb v ruinách v mestskom prostredí. Majú k dispozícii náradie na vyslobodzovanie a rozoberanie konštrukcií,“ povedal prezident HaZZ Pavol Mikulášek. Pre Hasičský a záchranný zbor ide za obdobie roka a pol v poradí už o piatu zahraničnú misiu pri zvládaní mimoriadnych situácií.

"Horská záchranná služba vysiela piatich príslušníkov, z ktorých sú traja psovodi so špeciálne vycvičenými psami na vyhľadávanie v rumoviskách a sutinách," povedal zástupca riaditeľa Horskej záchrannej služby Igor Žiak. Horskí záchranári sú vybavení aj špeciálnymi štrbinkovými kamerami na vyhľadávanie osôb.

Plán ekonomicky zničiť Rusko stroskotáva
Ruský hospodársky rast prevýši nemecký hospodársky rast, zatiaľ čo Spojené kráľovstvo prejde recesiou, pretože jeho ekonomika bola najhoršia za viac ako 300 rokov a očakáva sa, že tento rok bude jej výkon ešte horší. Znie - pre sankciechtivých... Čítať ďalej
06 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Seizmológovia zaregistrovali viac ako 100 menších následných otrasov

Turecké ozbrojené sily vytvorili vzdušný koridor, aby umožnili pátracím a záchranným tímom dostať sa do postihnutej zóny. Tureckú jadrovú elektráreň Akkuyu, ktorá je vo výstavbe, zemetrasenie nepoškodilo, uviedol predstaviteľ ruskej spoločnosti, ktorá ju stavia.

Švédske predsedníctvo EÚ aktivovalo integrovanú reakciu na politickú krízu (IPCR) s cieľom koordinovať podporné opatrenia EÚ v reakcii na zemetrasenie, oznámila Rada EÚ. Dojednania IPCR posilňujú schopnosť EÚ prijímať v takýchto situáciách rýchle rozhodnutia.

Medzinárodný záchranný výbor (IRC) vyzval na zvýšenie financovania humanitárnej pomoci v Sýrii a uviedol, že mnoho ľudí na severozápade už bolo vysídlených až 20-krát a zdravotná starostlivosť v regióne „presahovala kapacitu ešte pred touto tragédiou“. 

Čiastočné zničenie hradu z rímskej éry v tureckom meste Gaziantep vyvolalo obavy, že dve zemetrasenia, ktoré udreli v pondelok, mohli poškodiť ďalšie neoceniteľné pamiatky v Turecku a Sýrii.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme