Galéria: Pri zemetrasení v Turecku zomreli stovky ľudí
06 | 02 | 2023 I Ivan Mihale

Počet obetí po zemetrasení, ktoré v noci na pondelok zasiahlo Turecko a Sýriu, vzrástol na najmenej 570. Číslo pravdepodobne ešte porastie. Zranených sú tisíce. Zničené sú desiatky budov. Záchranné tímy sa snažia vyslobodiť ľudí zavalených v sutinách, bojujú pritom so silným dažďom a snehom.

Podľa tureckého vicepremiéra Fuata Oktaya v samotnom Turecku zomrelo 284 ľudí, viac ako 2320 utrpelo zranenie. Najviac obetí pripadá na provinciu Kahramanmaraş, kde ich záchranári zatiaľ evidujú sedemdesiat. V Sýrii v oblastiach kontrolovaných vládou smrteľná bilancia vzrástla na 237, vyše 600 osôb je zranených. Minimálne 47 ľudí prišlo o život v regiónoch ovládaných povstalcami.

Otrasy o sile 7,8 stupňa, ktoré boli cítiť až v Káhire, boli zaznamenané 33 kilometrov od mesta Gaziantep, ktoré leží v rovnomennej provincii, s ohniskom v hĺbke 18 kilometrov, informovala predtým americká geologická služba USGS.

Oblasť potom zasiahlo asi 20 ďalších otrasov o sile až 6,7 stupňa. Taliansko vydalo varovanie pred vlnou cunami, potom ho zase zrušilo. V troch regiónoch na juhu krajiny bola prechodne zastavená premávka na železnici, ráno vlaky zase vyšli.

Turecko a Sýriu zasiahlo silné zemetrasenie. (6. februára 2023)Zemetrasenie zasiahlo oblasť vzdialenú asi 90 kilometrov od sýrskych hraníc. Miestni ľudia a záchranári pod troskami zrútených budov, kusy betóny a kovu, hľadali zavalených. Študent žurnalistiky z tureckej Adany vypovedal, že pri mieste, kde bývajú, sa zrútili tri budovy.

Pri zrútenom vežiaku sa snažili začuť hlasy

V Diyarbakire ďalej na východ žeriavy a záchranné tímy vyťahovali ľudí z na seba nakrčených podlaží bytového komplexu. Pri zrútenej jedenásťposchodovej budove záchranári požiadali ľudí, aby boli potichu, aby prípadne počuli volanie zasypaných. Ľudia, ktorí sa snažia dostať z miest zasiahnutých zemetrasením, spôsobili dopravné zápchy a skomplikovali príchod záchranárov. Úrady preto apelujú, aby obyvatelia nevychádzali. Pre tých, ktorí prišli o domov, sa otvorili mešity ako dočasné útočisko, kde sa v teplotách blízkym bodu mrazu môžu ohriať.

Na sýrskej strane hranice zemetrasenia postihlo aj oblasti ovládané opozičnými silami. V týchto regiónoch často v chudobných podmienkach žijú štyri milióny ľudí, ktorých z domova vyhnala občianska vojna. Aj za normálneho stavu je tam zle dostupná zdravotná starostlivosť a teraz záchranári hovoria, že nemocnice praskajú vo švíkoch. Ráid Sálih, šéf organizácie Bielej helmy, ktorá pomáha v opozícii ovládaných oblastiach, povedal, že na niektorých miestach sa zrútili celé štvrte.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na Twitteri uviedol, že do oblastí zasiahnutých zemetrasením boli okamžite vyslané pátracie a záchranné tímy. „Dúfame, že sa z tejto katastrofy spoločne dostaneme čo najskôr as čo najmenšími stratami,“ napísal v jednom z príspevkov.

V Turecku, ktoré leží na rozhraní niekoľkých litosférických dosiek, sú zemetrasenia pomerne časté. V roku 1999 dva silné otrasy zabili na severozápade krajiny okolo 18 tisíc ľudí. V októbri 2011 zdevastovali otrasy o sile 7,2 stupňa východoturecké mestá Ercis a Van, kde zahynulo vyše šesťsto ľudí. Pred dvoma rokmi si zemetrasenie v oblasti Izmiru vyžiadalo 116 životov.

Najničivejšie zemetrasenie v Turecku
  • Dve najničivejšie zemetrasenia v histórii zasiahli krajinu v decembri roku 115 av máji roku 526, zahynulo pri nich vždy na štvrť milióna ľudí.
  • V decembri roku 1939 si otrasy pôdy vyžiadali 33-tisíc mŕtvych.
  • V provincii Van zahynulo v novembri 1976 pri otrasoch pôdy o sile 7,5 stupňa Richterovej škály 3840 ľudí.
  • Zemetrasenie o sile 7,6 stupňa postihlo v auguste roku 1999 severozápad Turecka s epicentrom pri meste Izmit: zahynulo vyše 18-tisíc ľudí.

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 6. februára- 08:00
Ranný súhrn správ zo zahraničia ANKARA – Najmenej 195 ľudí prišlo o život v noci na pondelok pri silnom zemetrasení, ktoré nastalo na juhovýchode Turecka neďaleko hranice so Sýriou. Otrasy s magnitúdou 7,8 zničili mnohé budovy na oboch stranách... Čítať ďalej
06 | 02 | 2023 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme