Plán ekonomicky zničiť Rusko stroskotáva
06 | 02 | 2023 I Ivan Brožík

Ruský hospodársky rast prevýši nemecký hospodársky rast, zatiaľ čo Spojené kráľovstvo prejde recesiou, pretože jeho ekonomika bola najhoršia za viac ako 300 rokov a očakáva sa, že tento rok bude jej výkon ešte horší. Znie - pre sankciechtivých eurohujerov zarážajúce zistenie Medzinárodného menového fondu (MMF). Mimochodom, správu MMF spomína na svojom účte aj Milan Uhrík za Republiku.

Po tom, čo politický Západ pod vedením USA uvalil najkomplexnejšie sankcie v doterajšej histórii v snahe zničiť ruskú ekonomiku, očakávalo sa, že najviac sankcionovaná krajina na planéte bude izolovaná, ekonomicky zdevastovaná, bez prístupu k špičkovým technológiám akéhokoľvek druhu, a to najlepšie s extrémne nahnevaným obyvateľstvom. A napriek tomu, napriek takmer roku tohto bezprecedentného ekonomického obliehania, ruská ekonomika nielen stále stojí, ale dokonca rastie.

MMF otvára politikom oči

Ruská obchodná výmena so svetom rastie (v niektorých prípadoch až desaťkrát) a podľa najnovších údajov Medzinárodného menového fondu sa teraz očakáva, že prekoná Spojené kráľovstvo aj Nemecko, dve z popredných európskych ekonomík.

Cieľ nahnevať ruský ľud bol však predsa len splnený – Rusi zúria na politický Západ a sú jednotní tak, ako ešte nikdy od druhej svetovej vojny videný. Myšlienka na prozápadný prevrat (majdan) v Moskve je večným snom politických elít vo Washingtone DC a Bruseli. Ešte horšie je, že ak k prevratu niekedy vôbec dôjde, privedie k moci len ďalšie protizápadné politické strany.

Čísla oponujú jastrabom

Pred necelým rokom by si túto predpoveď bolo takmer nemožné predstaviť a určite by vyvolala hlasný smiech v mainstreamových médiách. Začiatkom marca minulého roka sa ministerka financií USA Janet Yellenová chválila, že "ruská ekonomika bude zdevastovaná". Samotná ruská vláda tiež očakávala dramatický pokles HDP , pričom ministerstvo financií sa údajne pripravuje na pokles najmenej o 10 percent. Ešte v decembri mnohí poprední ekonómovia očakávali pokles HDP v roku 2023 o 2,5 percenta . A napriek tomu sa ruská ekonomika v roku 2022 prepadla iba o 2,2 percenta a očakáva sa, že tento rok porastie najmenej o 0,3 percenta a v roku 2024 o 2,1 percenta.

Čísla tiež naznačujú, že Spojené kráľovstvo je v recesii a očakáva sa, že tamojšie HDP klesne o 0,6 percenta, zatiaľ čo Nemecko sa sotva udrží nad vodou s 0,1 percentným rastom.

Európska ropná pasca?
Embargo na ruské palivo vyjde, podľa ruskej Rady federácie, Európu draho. Európa bude musieť kupovať ruské palivo cez tretie krajiny a drahšie. Zákaz 5. februára vstúpili do platnosti obmedzenia Európskej únie, G7 a Austrálie na ropné produkty... Čítať ďalej
06 | 02 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme