ŠTS musí kauzu "hrobára" Lehela H. pojednávať odznova
07 | 02 | 2023 I Ivan Mihale

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku musí odznova pojednávať kauzu obžalovaného Lehela Horvátha, označovaného za "hrobára" zločineckej skupiny dunajskostredského gangu sátorovcov. Dôvodom je, že obžalovaný nesúhlasil so zmenou v zložení senátu. Pôvodne dostal doživotie, ale Najvyšší súd SR vlani tento verdikt zrušil a prípad vrátil späť prvostupňovému súdu.

FOTO TASR - Martin Baumann
FOTO TASR - Martin Baumann
FOTO TASR - Martin Baumann
FOTO TASR - Martin Baumann

Najvyšší súd okrem iného namietal právnu kvalifikáciu niektorých skutkov, tiež skutočnosť, že sa prvostupňový súd nezaoberal spoluprácou obžalovaného s orgánmi činnými v trestnom konaní. Výhrady mal aj k posudzovaniu dĺžky trestu. Za potrebné považuje i opätovné posúdenie nevyhnutnosti uloženia trestu prepadnutia majetku.

Pôvodne uložený doživotný trest odňatia slobody považuje obžalovaný Lehel Horváth za nezákonný a nedôvodný. Hovorí o svojvôli predsedníčky senátu Pamely Záleskej. Podal námietku zaujatosti, žiadal o pridelenie prípadu inému senátu.

Súd o námietke zaujatosti nebude rozhodovať. "Obžalovaný popisuje skutočnosti, o ktorých už bolo rozhodnuté," vysvetlila Záleská s tým, že obžalovaný navyše namieta procesný postup.

Lehel Horváth čelí obžalobe pre päť vrážd, tiež pre založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny sátorovcov, aj pre krádež 45,5 milióna slovenských korún z bezpečnostnej schránky v Dunajskej Strede. Na pojednávaniach v minulosti tvrdil, že bol nezákonne obvinený.

Medzi zavraždenými mal byť bos skupiny Ľudovít Sátor, tiež biele kone i jeden z ďalších bosov gangu Andrej Reisz. Ten bol označovaný za účtovníka skupiny. "Hrobár" ho mal zavraždiť už v roku 2006 po dohode s ďalšími členmi skupiny sátorovcov.

Prvej vraždy Čabu Kariku sa podľa obžaloby mal dopustiť už v roku 2003. Svoje obete mal obžalovaný zastreliť, v jednom prípade aj pomlieť v mlynčeku na mäso. Zakopané mali byť v areáli bývalého družstva v Čótfe pri Dunajskej Strede.

Hlas ľudu: Cigánikovú svrbí jazyk, Zemanová kokce, Pčolinský sa hanbí a Kollár kričí - čistá psychiatria
Janka Cigániková je vždy zárukou dobrej zábavy.Aj v kaviarni, aj v telke. Rada skáče do reči. Nesklamala ani v poslednej televíznej debate na Markíze. Až ju poslanec Smeru Ján Podmanický oslovil: Pani poslankyňa, trocha slušnosti poprosím. No... Čítať ďalej
31 | 01 | 2023 | Mária Škultétyová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme