Šéf OSN Guterres vyzýva na MIER!
08 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Prečo nemôžeme všetci spolu vychádzať? To bola metaforická otázka, ktorú v pondelok položil frustrovaný generálny tajomník OSN António Guterres. Varoval, že svet môže smerovať k „širšej vojne“ na pozadí rusko-ukrajinského konfliktu, ktorý sa pridáva k napätiu, ktoré už vyvolala „zmena klímy“. Téme sa venuje americký portál Breitbart.

Kde je dodržiavanie Charty OSN?

prejave k 193-člennému Valnému zhromaždeniu OSN, kde predstavil svoje priority na rok 2023, Guterres kritizoval ruskú inváziu na Ukrajinu a povedal, že vojna „spôsobuje ukrajinskému ľudu nevýslovné utrpenie s hlbokými globálnymi dôsledkami“.

Vyzval bojovníkov zo všetkých strán, aby zložili zbrane a požiadali o intervenciu mierových vyjednávačov OSN s cieľom dosiahnuť zmierenie, pričom sa odvolával na tohtoročné 75. výročie Všeobecnej deklarácie ľudských práv ako pripomienku neodňateľných práv všetkých ľudí, ktorými sú „sloboda, spravodlivosť a mier.”

Poukázal na to, že konflikt na Ukrajine podkopal globálnu solidaritu a dôveru, a vyzval všetky krajiny, aby sa znovu zaviazali dodržiavať Chartu OSN, ktorá vyzýva na mierové urovnanie sporov.

"Ukrajina, musíme sa porozprávať!" Alebo video, ktoré sa nehodí...
„117 vojakov išlo bojovať, iba 15 z nich sa vrátilo.“ Video Jana Šafaříka, streleckého inštruktora, ktorý sa podelil o svoje nepríjemné skúsenosti s výcvikom vojakov na Ukrajine, vzbudilo vlnu záujmu. Aj odmietania z Ukrajinskej strany. Jan Šafařík... Čítať ďalej
07 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Spejeme do širšej vojny

„Vyhliadky na mier sa stále zmenšujú,“ lamentoval. „Šanca na ďalšiu eskaláciu a krviprelievanie stále rastie."

„Obávam sa, že svet speje do širšej vojny. Obávam sa, že to robí s doširoka otvorenými očami."

Portugalský socialista sa obáva, že akékoľvek uchýlenie sa k jadrovým zbraniam by mohlo ohroziť samotnú budúcnosť ľudstva.

"Takzvané 'taktické' použitie jadrových zbraní je absurdné," povedal a vyzval krajiny s jadrovými zbraňami, aby sa vzdali prvého použitia všetkých jadrových zbraní. "Sme vystavení najvyššiemu riziku za posledné desaťročia jadrovej vojny, ktorá sa môže začať náhodou alebo zámerne. Musíme skoncovať s hrozbou, ktorú predstavuje 13 000 jadrových zbraní držaných v arzenáli po celom svete."

Nie len Ukrajina

Generálny tajomník tiež vyzval na zintenzívnenie mierového úsilia vo vojensky ovládanom Mjanmarsku a na Haiti pod vedením gangov, ktoré čelia novému násiliu a represiám.

Navrhovaná nová mierová agenda OSN podľa neho prináša „novú generáciu mierových misií a protiteroristických operácií vedených regionálnymi silami“ s mandátom Bezpečnostnej rady OSN, ktorý možno vojensky presadiť a zaručiť financovanie. „Africká únia je v tomto smere jasným partnerom,“ dodal.

Guterres povedal diplomatom, že rok 2023 musí byť „rokom klimatickej akcie, ktorá zmení hru“, bez výhovoriek – a už nesmie existovať „žiadna bezodná chamtivosť priemyslu fosílnych palív a jeho umožňovateľov“.

Obrovské ukrajinské vojnové straty
Izraelské spravodajské služby odhalili straty medzi armádou NATO na Ukrajine Medzi inštruktormi a vojakmi Severoatlantickej aliancie na Ukrajine je veľa obetí. Informovalo o tom turecké vydanie denníka Hurseda Haber s odvolaním sa na údaje... Čítať ďalej
07 | 02 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Šokujúca správa! Žena nastupovala v Trnave do odchádzajúceho vlaku, zasekla sa jej noha (VIDEO)
Trnavčanka sa na poslednú chvíľu snažila nastúpiť do už odchádzajúceho vlaku. Pri naskakovaní do osobného vlaku sa jej zasekla noha do dverí, ktoré sa automaticky pri pohybe vozňa zatvorili. Ženu vlak ťahal niekoľko metrov. Železniční policajti... Čítať ďalej
08 | 02 | 2023 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik