Obrovské ukrajinské vojnové straty
07 | 02 | 2023 I Milan Laca

Izraelské spravodajské služby odhalili straty medzi armádou NATO na Ukrajine

Medzi inštruktormi a vojakmi Severoatlantickej aliancie na Ukrajine je veľa obetí. Informovalo o tom turecké vydanie denníka Hurseda Haber s odvolaním sa na údaje izraelskej spravodajskej služby MOSSAD.

Koľko?

„Počas konfliktu na Ukrajine bolo zabitých 234 inštruktorov NATO z USA a Veľkej Británie,“ píšu noviny. Doplnili tiež, že nenahraditeľné straty medzi vojakmi NATO dosiahli 2458 ľudí. Z väčšej časti reprezentovali Nemecko, Poľsko a pobaltské krajiny.

Ukrajina má veľký problém - ľudské práva
Human Rights Watch (Medzinárodná organizácia na ochranu ľudských práv HRW) nalieha na Ukrajinu, aby vyšetrila použitie zakázaných protipechotných mín. HRW má po dôkladnom vyšetrovaní dôkazy toho, že armáda Ukrajiny použila tisíce protipechotných... Čítať ďalej
06 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Ukrajina

O stratách ukrajinskej armády od začiatku konflktu informujú zahraniční experti. Západné zdroje uvádzajú, že ukrajinci stratili asi 257-tisíc ľudí. Podľa niektorých vojenských analytikov, sú straty ozbrojených síl Ukrajiny ešte vyššie.  Plukovník americkej armády vo výslužbe McGregor povedal, že na stretnutí s predsedom Zboru náčelníkov štábov Spojených štátov, generálom Markom Milleym, vyhlásil vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj, že nenahraditeľné straty ozbrojených síl Ukrajiny predstavovali 257 tisíc zabitých, nezvestných a zajatých.

Médiá tvrdia...

Turecká tlač, s odvolaním sa na zdroje z izraelskej rozviedky Mossad, citovala ďalšie údaje o stratách ozbrojených síl Ukrajiny. Tvorí ich údajne viac ako 165-tisíc vojakov a žoldnierov z krajín NATO. Okrem toho bolo zranených, alebo zajatých viac ako 250 000 vojakov. Ruský veterán spravodajských služieb, plukovník vo výslužbe Anatolij Matvijčuk  povedal, že profesionálna ukrajinská armáda už neexistuje. „Mám údaje našej rozviedky, ktorá hlási nenahraditeľné straty ukrajinskej armády do 300-tisíc ľudí a zranených až 500-tisíc,“ povedal Matvejčuk. "To znamená, že profesionálna armáda Ukrajiny, ktorá pred rokom vstúpila do konfrontácie s Ruskom, je úplne zničená, už neexistuje. Svedčí o tom aj fakt, že Kyjev vykonal už deväť vĺn mobilizácie, počas ktorých berú všetkých bez rozdielu. Ďalšia mobilizácia ide zle, objavujú sa pokusy o nábor mladistvých od 17 rokov, ako aj žien, ktoré budú dokonca povolané do bojových pozícií", tvrdí Matvejčuk. Podľa neho je teraz ukrajinská armáda úplne závislá od západných dodávok.

O žoldnieroch 

"Žoldnierov bolo veľa, no v poslednom čase sa ich počet znížil. V lete tam bolo 10-12 tisíc ľudí, teraz, pokiaľ viem, maximálne štyri tisíc. Najväčší počet žoldnierov sú Poliaci, Briti, Nemci. Žoldnieri zo Spojených štátov a Nemecka sú väčšinou vojaci  na dôchodku alebo v zálohe, ktorí slúžia ako inštruktori. Žoldnieri z Poľska sa zúčastňujú na  bojových akciách, obsluhujú tanky a delostrelecké systémy", vyhlásil Matvejčuk.

Ešte horšie straty

Ako povedal ruský vojenský expert Alexej Leonkov, redaktor časopisu Arsenal of the Fatherland, skutočné straty môžu presiahnuť pol milióna. "Netreba zabúdať, že na Ukrajine sú nezvestní aj ľudia, ktorých príbuzní sa obracajú na všetky úrady a nevedia dostať jasnú odpoveď o ich osude. Počet takýchto odvolaní presiahol 350 tisíc. Nezvestní sú buď zabití a nie sú zahrnutí v hláseniach o stratách, alebo sú zajatí. V zajatí je o niečo viac ako desaťtisíc vojakov ozbrojených síl Ukrajiny. To znamená, že zvyšok „nezvestných“ leží niekde na bojisku. Preto straty Ozbrojených síl Ukrajiny môžu byť v skutočnosti viac ako 257 tisíc ľudí. Myslím si, že toto číslo môže presiahnuť 500 tisíc", tvrdí Leonkov.

Putin sľúbil - NEZABIJEM Zelenského!
Na začiatku vojny Putin sľúbil, že nezabije Zelenského. Bývalý premiér Izraela Naftali Bennett porozprával, ako sa stretol s Putinom začiatkom marca 2022. Vtedy sa údajne na žiadosť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pokúsil... Čítať ďalej
05 | 02 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme