"Ukrajina, musíme sa porozprávať!" Alebo video, ktoré sa nehodí...
07 | 02 | 2023 I Ivan Brožík

„117 vojakov išlo bojovať, iba 15 z nich sa vrátilo.“ Video Jana Šafaříka, streleckého inštruktora, ktorý sa podelil o svoje nepríjemné skúsenosti s výcvikom vojakov na Ukrajine, vzbudilo vlnu záujmu. Aj odmietania z Ukrajinskej strany. Jan Šafařík však v rozhovore s ParlamentnímiListy.cz pripúšťa, že naň zaznamenal v drvivej väčšine pozitívne ohlasy. Ľudia sú podľa neho radi, že mal odvahu otvorene prehovoriť. Ukrajinská ambasáda vo svojom vyjadrení potvrdila, že na bojujúcej Ukrajine sa zdržiaval, s jeho závermi však nesúhlasí. (Video publikujeme v závere článku v pôvodnej verzii.)
Výcvikár Jan Šafařík zažíva kvôli svojmu nedávno zverejnenému videu zvýšený záujem médií aj verejnosti. Tvrdia parlamentnilisty.cz. Podľa zdroja "v takmer hodinovej nahrávke s názvom Drahá Ukrajino, musíme sa porozprávať, opisuje skúsenosti s výcvikom vojakov vo vojnovej zóne."

Ach, to sa predsa dnes nenosí

"Plytvanie jedlom, neorganizovanosť a nepripravenosť vojakov, ktorí nedostatok disciplíny nahrádzajú pýchou a hraním hier na telefóne." To sú výhrady autora videa. Šafárik tiež podľa webu parlamentnilisty.cz upozorňuje, že "financie, ktoré na Ukrajinu posielajú ostatné štáty vrátane Českej republiky, často končia využité neefektívne: Každý z tých chlapov, či už je v zákope alebo sa hrá na telefóne, dostane 114 tisíc korún. A odkiaľ tie peniaze dostávajú? Ukrajina žiadne nemá, dostávajú ich od nás. Vybrali ich pod hrozbou násilia, ohrozenia slobody – pretože štátna správa má len peniaze, ktoré vám predtým vzala – a pokiaľ im ich nedáte vo forme daní, obmedzí vám práva, slobodu a zabaví majetok - nech je jasné, kde sa tie peniaze berú. A to je, čo ma sa*e najviac. Keby na Ukrajine rozpredali nerastné bohatstvo a dávali tie peniaze zo svojho, potom to chápem, ale sú to naše peniaze. A preto je to obrovská práčka na peniaze už len cez tento prvok,“ vyhlásil Šafárik vo videu, ktoré má k dnešnému dňu už 260-tisíc zhliadnutí.

Ukrajina má veľký problém - ľudské práva
Human Rights Watch (Medzinárodná organizácia na ochranu ľudských práv HRW) nalieha na Ukrajinu, aby vyšetrila použitie zakázaných protipechotných mín. HRW má po dôkladnom vyšetrovaní dôkazy toho, že armáda Ukrajiny použila tisíce protipechotných... Čítať ďalej
06 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme