CNN Ukrajincom: Nečakajte ZÁZRAKY! Vycvičiť Ukrajincov na Leopardy potrvá roky
07 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj znova a znova žiadal o západné tanky a ukrajinská armáda ich nakoniec skutočne dostane. Dánsky major Rasmus Jensen však v rozhovore pre CNN varoval, že dobre vycvičiť posádky nemeckých tankov Leopard 2 trvá roky. Ukrajinci vraj teda nemajú čakať zázraky. Aj keď je tank Leopard 2 jeden z najlepších tankov na svete. Vraj ide o tank-zabijak. Lenže možno sa na front dostane príliš neskoro. Z OSN medzitým zaznelo varovanie pred veľkou vojnou, informujú české Parlamentní Listy.

Zatiaľ čo ukrajinskí vojaci čakajú na to, až sa západné tanky dostanú na bojisko, kde by pomohli vojakom brániť ich vlasť a odolať ruskému teroru, vojaci NATO na týchto tankoch cvičia v Estónsku. Francúzi, Američania, Dáni a Briti trénujú spoluprácu, aby v prípade potreby mohli koordinovane obsadiť zákopy či iný dôležitý bod. Pri spolupráci pechoty, delostrelectva a tankov.

Sily NATO sú pripravené, Ukrajincov čakajú roky cvičení

„Dánski vojaci vnútri svojich tankov Leopard 2 nemeckej výroby čakajú, až sa vrhnú na svoju korisť, ‚nepriateľské' jednotky skrývajúce sa v zákopoch hlboko v mrazivom estónskom lese. Kým sa vrhnú do akcie v rámci tohto vojenského cvičenia NATO, iba 100 míľ od ruských hraníc, začnú francúzska a estónska pechota zúrivú falošnú paľbu a v boji takmer zblízka sa stretnú o kontrolu nad zákopmi. Vojaci padajú k zemi za hrmenia simulovaných delostreleckých výbuchov, zatiaľ čo predstavitelia cvičení kričia, kto je mŕtvy a kto zranený,“ napísala o cvičení americká spravodajská stanica CNN.

„Medzi stromami je odkaz pre ruského prezidenta Vladimíra Putina jasný: špičkovo vybavené sily NATO sú pripravené na akciu. Z toho plynie poučenie aj pre Ukrajincov, ktorých výcvik na tankoch Leopard 2 začal v pondelok v Nemecku,“ pokračovala americká spravodajská stanica.

Veliteľ dánskeho kontingentu major Rasmus Jensen cez CNN Ukrajincom odkázal, že by od tankov Leopard 2 nemali čakať zázraky. „Neočakávajte okamžité zisky na bojisku s tankami Leopard 2,“ varoval. Naučiť vojaka riadiť tank podľa neho trvá pár dní. Zocvičiť celú posádku tanku trvá niekoľko týždňov, ale zocvičiť jednotku 14 tankov, aby fungovali precízne v koordinácii, môže podľa dánskeho veliteľa trvať celé roky.

„Trénovali sme naše posádky asi dva roky, kým sme nasadili tanky Leopard 2 do provincie Helmand v Afganistane ako súčasť Medzinárodných bezpečnostných podporných síl NATO,“ poznamenáva Jensen.

Zbrane pre Ukrajinu idú plným prúdom!
Obrovský rozruch na letisku v Rzeszówe. Pristávajú tam lietadlá s ťažkými zbraňami. Vojenská technika NATO pre ozbrojené sily Ukrajiny prúdi cez letisko v Poľsku. Oživenie Letisko Rzeszów je zažíva veľký nápor, píše agentúra Interia. NATO... Čítať ďalej
06 | 02 | 2023 | Milan Laca

Leopard verzus ruský T-72, T-90, T-90M...

Tanky Leopard 2 sú silné, ale ich veľkou prednosťou je podľa dánskeho veliteľa schopnosť dobre manévrovať, napríklad rýchlo cúvať, čo sa hodí, pokiaľ sa máte vzdialiť z dosahu nepriateľských zbraní. Ruské tanky vraj necúvajú zďaleka tak rýchlo ako Leopardy a to je jedna z ich slabín.

„Máme skvelú kameru so spätným zrkadlom, ktorá mi umožňuje presné cúvanie v skutočne vysokej rýchlosti,“ povedal CNN vodič Leopardu, ktorý uviedol iba svoje krstné meno Mads.

Veliteľ dánskej tankovej eskadry, ktorý uviedol iba svoje meno Stefan, je presvedčený, že Ukrajinci dostávajú v Leoparde 2 to najlepšie, čo je k dispozícii. „Má optimálne množstvo panciera, peknú palebnú silu a dobrú pohyblivosť tanku. A práve rovnováha medzi týmito troma vecami robí dobrý tank," povedal CNN zo svojho veliteľského stanoviska. „To robí z Leopardu, aspoň by som povedal, jeden z najlepších hlavných bojových tankov na svete," dodal.

Britské tanky Challenger

Cvičenia sa zúčastňujú aj britské tanky Challenger. Major Nick Bridges, zástupca veliteľa britských síl na cvičenie o sile 1 500 mužov a 500 vozidiel, zastáva názor, že najväčšou výzvou pre Ukrajincov bude zladenie schopností tankov Challenger a schopností tankov Leopard 2. Leopard 2 je podľa neho pohyblivejší a Challenger lepšie pancierovaný. Oba tanky sú však lepšie, než ruské stroje. Tieto západné tanky možno podľa neho popísať ako lovcov-zabijakov, ktorí zvládajú operácie v noci a už pri ničení jedného cieľa sú schopné vyhľadávať cieľ ďalší.

Jednotka štrnástich tankov Challenger má podľa britského veliteľa k dispozícii ženijné jednotky, ktoré relatívne rýchlo dokážu odstrániť poruchy, závady a tak podobne. Toto sa vraj Ukrajinci budú musieť naučiť.

Veliteľ dánskeho kontingentu major Rasmus Jensen upozornil, že ani tieto dva tanky sa nevedia pozerať priamo nahor. A pretože na ukrajinskom bojisku hrajú veľkú úlohu aj drony, predstavujú tieto drony pre tanky nebezpečenstvo, pred ktorým sa ešte nedokážu stopercentne chrániť.

VIDEO ŠOKUJÚCE SVEDECTVO! Český vojenský inštruktor o plytvaní na Ukrajine: JE MI NA "BLITÍ"!
Plytvanie jedlom, muníciou i peniazmi, vojaci hrajúci hry na telefóne! Ján Šafařík, inštruktor obrannej streľby a zakladateľ kurzov Paladin Academy, sa dvakrát vydal na Ukrajinu cvičiť ostreľovačov. Vrátil sa znechutený a podľa jeho slov je mu... Čítať ďalej
03 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Guterres vyzýva na mier

Estónsky minister obrany Hanno Pevkur, ktorý sleduje cvičenie NATO, sa obáva, že Ukrajinci nedostanú západné tanky včas. Rusi podľa neho svoju ďalšiu ofenzívu odštartujú skôr.

Generálny tajomník OSN Antonio Guterres varoval pred tým, aby sa z ruskej agresie proti Ukrajine nestal rozsiahlejší konflikt. Podľa serveru katarskej televízie Al-Džazíra Guterres varoval svet, že možno smeruje k "širšej vojne", pretože riziko ďalšej eskalácie rusko-ukrajinského konfliktu sa zvyšuje.

V pondelkovom prejave pred 193-členným Valným zhromaždením OSN, v ktorom predstavil svoje priority na rok 2023, Guterres odsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu a uviedol, že vojna "spôsobuje ukrajinskému ľudu nevýslovné utrpenie s hlbokými globálnymi dôsledkami".

„Vyhliadky na mier sa stále zmenšujú,“ povedal. „Šanca na ďalšiu eskaláciu a krviprelievanie stále rastú. Obávam sa, že svet nespí pri ceste do väčšej vojny. Obávam sa, že tak robí s očami dokorán," konštatoval.

Popri vojne na Ukrajine sa Guterres zmienil o ďalších hrozbách pre mier, od izraelsko-palestínskeho konfliktu po Afganistan, Mjanmarsko, Sahel a Haiti. "Ak by každá krajina plnila svoje záväzky vyplývajúce z Charty (OSN), bolo by zaručené právo na mier," povedal.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) s odvolaním sa na ukrajinské úrady uviedol, že Rusi chystajú úder v polovici februára. Najneskôr na konci tohto mesiaca. Ruskí vojnoví blogeri ale vyjadrujú pochybnosti, či ruská armáda do konca februára dokáže pripraviť a spustiť tak rozsiahlu akciu, aby na Ukrajine priniesla svoje ovocie. Armáde by vraj mohli pomôcť iránske drony, v ktorých ruská armáda získava súčiastky, na ktoré sa vzťahujú západné sankcie a tým fakticky západné sankcie obchádzajú.

Voličov v Čechách i na Slovensku manipuluje tá istá skupina
„V prezidentských voľbách rozhodlo načasovanie a to, ako to mal generál Peter Pavel dobre zorganizované. Súčasťou jeho prípravy boli aj médiá mainstreamu,“ hovorí v programe Aby bylo jasno politický analytik, americký novinár Erik Best. (Zdroj -... Čítať ďalej
07 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme