TOP 10: Najväčšie hlasy Slovenska (GALÉRIA)
06 | 02 | 2023 I Eka Balaskova

Ľudia milujú rôzne rebríčky - zaujíma nás, kto je najbohatším Slovákom, najkrajšou Slovenkou, najobsadzovanejším hercom, či najlepšie platenou modelkou. Kto sú však najpopulárnejší speváci v slovenskej populárnej hudbe a jej histórii?

Dobrý spevák, či speváčka, okrem skvelého hlasového rozsahu, či intonácie, potrebuje mať aj čosi navyše. Pluska zostavila rebríček 17 naj- hlasov zo slovenskej pop scény. O mnohých odborníci hovoria, že keby sa nenarodili v "miniatúrnom" Česko-Slovensku, ktoré bolo z pohľadu svetového šoubiznisu za železnou oponou, malo by ich meno svetový cveng. Kto a prečo sa umiestnil na prvých priečkach?

 

FB / Jana Kocianová oficiálna stránka
FB / Robo Grigorov
Marcela Laiferová
Marcela Laiferová
FB / História česko-slovenskej populárnej hudby vo fotografiách
Soňa Horňáková
Soňa Horňáková
FB / História česko-slovenskej populárnej hudby vo fotografiách
Karol Duchoň
Karol Duchoň
FB / História česko-slovenskej populárnej hudby vo fotografiách
Marika Gombitová
Marika Gombitová
FB / História česko-slovenskej populárnej hudby vo fotografiách
Peter Lipa
Peter Lipa
FB / História česko-slovenskej populárnej hudby vo fotografiách
Miro Žbirka / Facebook (Miro Zbirka)
Marcela Laiferová
Soňa Horňáková
Karol Duchoň
Marika Gombitová
Peter Lipa
Čo potrebuje dobrý spevák

Niekto tomu hovorí charizma, iný povie, že „vie pracovať s publikom“. Postaviť sa pred ľudí a krásne odspievať, však mnohokrát nestačí. Niekoho nevidíte v médiách a predsa nemá núdzu o svoje publikum.

„Príkladom je Katarína Koščová. Vkusne ovláda svoj hlas a pravidelne, aj bez masívnej podpory médií koncertuje,“ hovorí hlasová pedagogička Anna Repková. Dôležité však je aj to, aby bola pieseň kvalitná. „Ak je dobrá pesnička, prerazí s ňou aj priemerný interpret. Ak je pesnička zlá, nepomôže jej ani najlepší spevák sveta," myslí si Ondřej Soukup, hudobník spoza rieky Moravy.

Jozef Golonka: Jubileum vo veľkom štýle (GALÉRIA)
Jozef Golonka, hoci už veľa rokov neoblieka hokejový dres, je ešte stále pojmom, hoci hlavne u skôr narodených. Len nedávno oslávil 85. narodeniny, ako inak - vo veľkom štýle, ako sa na športovca jeho kalibru patrí. Medzi pozvanými boli známe mená,... Čítať ďalej
04 | 02 | 2023 | Eka Balašková

Pred bránami prvej desiatky

Zmerať objektívne kvality speváka či speváčky nie je vôbec jednoduché, každého z nás ovplyvňuje osobný vkus. Pluska preto brala do úvahy hlasové dispozície, mediálny úspech, či počet hitov neboli až také dôležité.

Príkladom je líder skupiny Tublatanka Maťo Ďurinda (61). U neho sa dá povedať, že z každej platne Tublatanky pochádza niekoľko hitov, no umiestnil sa na 16-tom mieste. Jeho hlas "vytrénovala" priamo mama, hlasová pedagogička a svoje urobili texty hlavne Martina Sarvaša, ktorý v nich neraz reagoval na aktuálne dianie (Pravda víťazí)

V druhej desiatke sa umiestnila aj Marcela Laiferová (77) interpretka prvého slovenského bigbítu Lampy už dávno zhasli; Soňa Horňáková (63); džezmen Peter Lipa (79); Dominika Mirgová (31);  Mária Čírová (34); a Jožo Ráž (68), ktorý potvrdzuje slová hlasovej pedagogičky: „Mám talent od Boha. Základ úspechu však je starať sa o hlasivky a spievať tak, aby to malo gule. Keď to nevieš, nepomôže ti nič.“

10. - 5. miesto

Zdeno Sychra (†84) účinkoval už na historicky prvom ročníku Bratislavskej lýry a odvtedy do vysokého veku nemal problém odspievať ako jazz, tak kantilénu.

Jana Kirschner (44) do šoubiznisu síce vstupovala ako finalistka súťaže krásy, prerazila až s druhým albumom a hit Žienka domáca, či Modrá sa hrávajú dodnes. Ona je tiež príkladom, ako si speváčka vie nájsť „svoje“ publikum, hoci v súčasnosti hrá skôr etno-štýl.

Gabriela Hermélyová (†84) Jej hlas bol ako stvorený pre swing. Jej piesne prespievalo niekoľko speváčok, najnovšie si pieseň So slzami v očiach "požičala" Teri Čikoš.

Richard Müller (61) začínal v 80-tych rokoch a hit Po schodoch z toho obdobia sa hrá dodnes. Bol jedným z "priekopníkov" syntetizátorovej hudby na Slovensku.

Miroslav Žbirka (†69) v 80-tych rokoch minulého storočia "odstavil" generáciu spevákov svojim mladistvým, sviežim prejavom. Piesne, ako Biely kvet či Atlantída zneli na jeho koncertoch aj v súčasnosti.

Viete, čo robiť, ak sa ocitnete v blízkosti dopravnej nehody?
Médiá nás takmer denne "bombardujú" informáciami o množstve dopravných nehôd. Jedna vec je, pozerať sa na "to" v správach, iná však je, vedieť pohotovo zareagovať v reálnej situácii. Pri možnej záchrane života nie je nutné čakať na záchranku. Kým... Čítať ďalej
01 | 02 | 2023 | Eka Balaskova

Prvá päťka
5. Robo Grigorov (58) 

Začal v projektoch ako Mona Lisa, či Ventil RG. V druhej polovici 80-tych rokov zaujal hitmi ako Monika, či Žuvačka za uchom, hit Pocta Majakovskému bol jedným zo songov Nežnej revolúcie. Neskôr sa venoval hlavne reggae štýlu.

4. Dodo Dubán (†38)

Jeho ostrý rockový hlas je v našich končinách dosť nedocenený. Začínal s kapelou Money Factor, s ktorou nahral aj prvý album Svadba čertov, neskôr v Tublatanke "súperil" s Maťom Ďurindom. Pokúšal sa aj o sólovú kariéru, no jeho album nebol prijatý veľmi srdečne. 

3. Marika Gombitová (66)

Dievčine z východu Slovenska sa po príchode do Bratislavy a účinkovaní v legendárnej zostave Modusu "otváral svet". Rozlet jej zastavila tragická dopravná nehoda, po ktorej sa mnohokrát špekulovalo o konci jej kariéry. Gombitová sporadicky účinkuje, kým jej piesne sú stále hrané. Vyznanie bolo divákmi, ale aj odborníkmi uznané za Hit 20. storočia.

Český herec sa vracia k voľbám: ČUMÍM! Trio Zelenskyj, Čaputová a teraz aj Pavel z jednej liahne
Boli by to zlé tajné služby, keby bol dôkaz ich lobingu. Keby ich činnosť prekukol aj obyčajný občan, ešte k tomu obyčajný blbý herec. Napriek tomu cítim, že sa im to podarilo konečne aj u nás. Myslím, že trojica Zelenskyj, Čaputová a teraz aj... Čítať ďalej
05 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

2. Jana Kocianová (†72)

Hoci je najznámejšia "odrhovačkou" Zahoď starosti, jej zaujímavo zafarbený hlas vedel zaspievať od rocku, cez jazz až po gospel. Je jednou z najmenej docenených speváčok, o ktorých sa dá povedať "okrídlená" veta "Keby spievala na Západe, je svetová".

1. Karol  Duchoň (†35)

Takých speváckych zjavov, ako bol Duchoň, je aj vo svetovom šoubiznise málo. Jeho hity, ako V dolinách, či Elena už takmer zľudoveli, no ich interpret bol kombináciou zaujímavo zafarbeného hlasu, fantastickej intonácie a tej zmienenej charizmy. Osudným sa mu až v príliš mladom veku stal pohárik.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!