Viete, čo robiť, ak sa ocitnete v blízkosti dopravnej nehody?
01 | 02 | 2023 I Eka Balaskova

Médiá nás takmer denne "bombardujú" informáciami o množstve dopravných nehôd. Jedna vec je, pozerať sa na "to" v správach, iná však je, vedieť pohotovo zareagovať v reálnej situácii. Pri možnej záchrane života nie je nutné čakať na záchranku. Kým príde profesionálna pomoc, nemali by sme zabúdať na niekoľko zásad.

Stránka BECEP - Bezpečnosť cestnej premávky pripomína, že na tieto pravidlá vodiči, cyklisti, či chodci, ktorí sa ocitnú v úlohe svedka autonehody mnohokrát zabúdajú - mnohokrát pod vplyvom stresu. Je preto dobré pamätať si, ako zastaviť svoje auto, čo vziať k nehode, ako zabezpečiť havarované auto a ako poskytnúť prvú pomoc.Záchranári však majú aj jedno pravidlo, ktoré ľudia hlavne v obývaných miestach, často porušujú.

Kde zastaviť?

vaše vozidlo zastavte aspoň 50 metrov za miestom nehody, odporúča stránka BECEP. Záchranným zložkám tým umožníte dostatočný prístup k havarovaným vozidlám a tiež dostatočný priestor na manévre potrebné pri zabezpečovaní nehody.

Musí vás byť vidno!

Nezabudnite na svojom aute zapnúť výstražné svetlá a obliecť si reflexnú vestu, radí BECEP. Zabezpečíte tým bezpečnosť svojho auta, ale aj tú vlastnú. Zvlášť v hmlistom počasí, či pri snežení je dôležité, aby ste predišli ďalším nepríjemnostiam.

JE ODHLASOVANÉ. Predčasné voľby budú!
Poslanci Národnej rady (NR) SR sa zišli na hlasovaní a rozhodli o termíne predčasných volieb. Bývalá štvorkoalícia predložila uznesenie o skrátení volebného obdobia parlamentu s tým, že voľby by sa mali konať 30. septembra. Opozícia to odmieta a... Čítať ďalej
31 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Čo vziať zo svojho auta

Zoberte so sebou autolekárničku, aby ste vedeli poskytnúť prvú pomoc a tiež nezabudnite zobrať aj výstražný trojuholník (na vynačenie pred miestom nehody), hasiaci prístroj  a baterku, ak si to nehoda vyžaduje.

Ak beží havarovanému autu motor

Nezabudnite vypnúť motor na havarovanom vozidle a zaistiť ho pred pohybom, upozorňuje BECEP. 

Nenatáčaj, volaj

Záchranári sa mnohokrát stretávajú s tým, že svedok dopravnej nehody použije svoj telefón na to, aby si ju natočil. Lepšie urobíte, keď zavoláte na číslo 112 a opíšete nehodu. Dispečer vám podľa vášho popisu odporučí, ako poskytnúť prvú pomoc, kým prídu záchranné zložky.

Zle je! Nicholsonová hľadá elity národa
Europoslankyňa a najnovšie aj líderka strany Jablko Lucia Ďuriš Nicholsonová, sa vo svojom hľadaní elít chce pozrieť aj za hranice hlavného mesta. Inšpirovala ju k tomu dievčina zo seriálu v komerčnej TV, ktorá pochádza z Trebišova. Politička sa... Čítať ďalej
31 | 01 | 2023 | Eka Balaskova

Nevieš pomôcť? Nezavadzaj

Určite ste to už zažili - na ulici nikoho, no len čo sa niečo zomelie, udalosť má hneď množstvo "divákov". Záchranár radí, že ak nevieme pomôcť, mali by sme premôcť svoju zvedavosť a z miesta sa vzdialiť. Vo chvíľach, keď možno ide o život, nie je nič zbytočnejšie, ako zavadzajúci zvedavci.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!