Po troche sa vzdávajú?
06 | 02 | 2023 I Milan Laca

Ukrajinskí vojaci začali opúšťať pozície zo strachu z „nezmyselnej smrti“.

Ukrajinská armáda stráca pôdu pod nohami kvôli nedostatku ľudí a munície. Časť z nej začala opúšťať svoje pozície, informuje denník Politico.
Stavajú sa na odpor

Noviny píšu, že sa potvrdili prípady, keď vojaci vystúpili proti rozhodnutiam velenia. Navyše sa mohli aj opiť a správať sa nevhodne. Jeden z ukrajinských dôstojníkov z Arťomovska (Bachmutu) novinám povedal, že niekedy je jediným východiskom odovzdanie pozícií. „Keď sedíte v zákopoch niekoľko dní bez spánku a odpočinku, vaša bojová morálka sa zníži na nulu,“ uzavrel dôstojník.

„Zabíjame Rusov“ - Tajné ukrajinské špeciálne jednotky na Ruskom území, Kyjev mlčí
Kyjev a západné vlády popierajú, že existujú, ale ich členovia tvrdia, že zasahujú Rusko na jeho pôde. Píše theguardian.com. Sú členmi práporu Bratstvo, dobrovoľníckej skupiny ukrajinských špeciálnych jednotiek, ktorí bojujú proti Vladimirovi... Čítať ďalej
05 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Problémy

Podľa novín sa vyskytli prípady, keď sa obyčajní vojaci vzbúrili proti rozhodnutiu velenia udržiavať množstvo pozícií na území mesta Arťomovsk, o ktoré sa v posledných mesiacoch zvádzajú tvrdé boje. Niektorí naznačili, že ich kolegovia sa do bezvedomia opili, čo neskôr viedlo k strate niektorých pozícií. Ozbrojené sily Ukrajiny v Arťomovsku majú veľké problémy s dodávkami munície, aby pokračovali v bojoch.

Treba ustúpiť?

Redaktori  magazínu The Economist hovorili s niekoľkými veliteľmi ukrajinskej armády v teréne. Tí  povedali, že by Arťomovsk mali organizovane odovzdať uským ozbrojeným silám a stiahnuť sa na iné pozície. Poradca dočasného šéfa Doneckej ľudovej republiky Igor Kimakovskij vyhlásil, že Kyjev od 2. februára začal narýchlo sťahovať ďalšie zálohy do mesta Arťomovsk.

Sporné velenie

Politico vysvetľuje, že problémy s disciplínou v ukrajinskej armáde súvisia s neefektívnosťou velenia a zaťažením jednotiek. Podľa správ z frontu,  vojaci Ozbrojených síl  Ukrajiny ustúpili zo severných štvrtí Arťomovska (Bachmutu). Túto informáciu potvrdili bojovníci zo súkromnej vojenskej spoločnosti „Wagner“, ktorí vstúpili do severných štvrtí mesta. Hovoria aj o kontrole viacerých ulíc na juhu mesta.

Rusi nasadzujú do vojny roboty(VIDEO)
Ruskí „terminátori“ dorazili do bojovej zóny. Na Donbas dopravili štyri ruské bojové roboty „Marker“. Odborníci teraz pracujú na ich aplikácii. Nainštalujú aj silné protitankové zbrane. Teraz dochádza k „načítavaniu cieľových obrázkov“ a vývoju... Čítať ďalej
05 | 02 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme