„Zabíjame Rusov“ - Tajné ukrajinské špeciálne jednotky na Ruskom území, Kyjev mlčí
05 | 02 | 2023 I Ivan Brožík

Kyjev a západné vlády popierajú, že existujú, ale ich členovia tvrdia, že zasahujú Rusko na jeho pôde. Píše theguardian.com. Sú členmi práporu Bratstvo, dobrovoľníckej skupiny ukrajinských špeciálnych jednotiek, ktorí bojujú proti Vladimirovi Putinovi za frontovou líniu vojny na Ukrajine, cez okupované oblasti svojej krajiny – až hlboko do Ruska.

Ich "práca" siaha od únosu vysokých predstaviteľov Kremľa až po ničenie kľúčovej vojenskej infraštruktúry a zostreľovanie nepriateľských lietadiel ešte nad ruským územím. „Prekročiť ruskú hranicu je pre nás veľmi jednoduché,“ hovorí (podľa theguardian.com) s úsmevom Vladyslav, najmladší z nich. Dobrovoľníci Bratstva, ukrajinského bratstva, majú zvláštne postavenie, technicky sú síce "nezávislí" od ukrajinskej armády, ale pôsobia bok po boku s oficiálnymi ozbrojenými silami. 

Ešte "deti"

Olexij je zaradený v „spravodajskej službe“, ale prápor verbuje najmä civilistov alebo si vyberá tých najschopnejších z iných dobrovoľných práporov. Hovorí, že chápe, prečo ich práca musí zostať mimo pozornosť verejnosti. Zdôvodnenie je však pre všetkých ťažké prehltnúť. "Ukazuje sa, že Rusi môžu ísť na ukrajinské územie, ale Ukrajinci nemôžu ísť do Ruska," hovorí pre citovaný zdroj Olexij. V džínsoch, mikinách a mikinách s kapucňou popíjajú  vojaci práporu kávu v kyjevskom parku Tarasa Ševčenka, keď rozprávajú o svojich dobrodružstvách, zatiaľ čo majú prestávku od tréningu, plánovania a misií. Jediným náznakom, kto sú, je pištoľ na Vladyslavovom boku. Majú od 21 do 23 rokov.

Spolupracujú aj s Rusmi

Druhý najstarší z troch mužov, Taras, hovorí, že sa pred dvoma týždňami vrátil z toho, čo opísal ako jednoduchú operáciu. „Naša skupina potrebovala doniesť na územie Ruska určité množstvo výbušnín a nechať ich na určitom mieste,“ hovorí. „Neviem, na čo a komu bola táto výbušnina určená. Ale viem určite, že niektorí ľudia v Rusku sú pripravení pomôcť Ukrajincom."

Vojna vo vnútrozemí Ruska

„Ukázali sme, že môžeme vstúpiť na územie Ruska a ukázať Rusom, že Ukrajinci vedia konať,“ hovorí Taras pre Guardian. „Keď Rusi zistia, že na ich území pracujú sabotéri, musia presunúť veľa vojakov, aby týchto sabotérov našli. Pre nepriateľa je to veľmi demoralizujúce. A už samotný fakt, že ukrajinskí diverzanti strieľajú na ruských veliteľov, je pre Rusov nepochopiteľný. To znervózňuje ruské velenie."

Posledná operácia v Rusku, na ktorej sa Vladyslav zúčastnil, bola pred mesiacom v regióne okolo mesta Belgorod, kde v posledných mesiacoch vybuchlo množstvo skladov s muníciou .

"Bežná práca"

Malé diverzné skupiny, často len štyria alebo piati vojaci, zisťujú, kde sú bezpečné cesty do Ruska skúmaním pohybu dobytka alebo prijímaním rád od bývalých prevádzačov kontrabandu. Taras dodáva: „Naše operácie sú v skutočnosti dvakrát bezpečnejšie ako operácie ukrajinských ozbrojených síl. Zdá sa, že je to veľmi nebezpečná práca, ale veľmi sa na ňu pripravujeme.“

Dôležitosť ich úlohy, napriek tomu, že ju popiera vláda v Kyjeve a nepáči sa jej západným partnerským hlavným mestám, je podľa nich jasná. Theguardian.com bude téme venovať aj ďalšie články.

Špekulácie o Zelenského osude
"Pasca sa uzatvára." V Kyjeve začali hovoriť o hroziacej rezignácii Zelenského. Poradca bývalého ukrajinského prezidenta Leonida Kučmu, Oleg Soskin, predpovedá Zelenského rezignáciu po odchode prezidenta USA Joea... Čítať ďalej
04 | 02 | 2023 | Milan Laca

 

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!