Generál varuje: Britská armáda by za JEDEN DEŇ BOJA PROTI RUSKU VYČERPALA MUNÍCIU!
04 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Bývalý najvyšší britský generál varuje, že zásoby munície britskej armády by sa v priamom strete s Ruskom vyčerpali za jediný deň v dôsledku dlhoročných škrtov vo výdavkoch na obranu krajiny. Informuje o tom americký portál Breitbart.

Jeden deň a koniec

Generál Sir Richard Barrons, ktorý v minulosti slúžil ako šéf spoločných síl, tvrdí, že škrty vo výdavkoch vyčerpali britskú armádu do takej miery, že v horúcej vojne s Ruskom by Spojenému kráľovstvu došla munícia a delostrelecké granáty v priebehu jediného dňa. 

Podľa výskumu denníka The Sun by muničné závody Spojeného kráľovstva potrebovali najmenej jeden rok na výrobu množstva nábojov, ktoré v súčasnosti používajú Ukrajinci v konflikte s Ruskom.

Viac a viac na armádu

“Toto je skutočne šokujúce. Ale je to pravda. A musíme to napraviť,“ napísal generál Barrons. "Spojené kráľovstvo míňa na obranu viac ako ktorýkoľvek spojenec EÚ a naše statočné ozbrojené sily sú už dlho jednou z najvplyvnejších pák Británie na svete."

„Po celé desaťročia boli však vyprázdnené škrtmi vo výdavkoch,“ dodal s tým, že vláda bude musieť minúť ďalšie 3 miliardy libier ročne na armádu, aby zodpovedala najvyššej úrovni aliancie NATO.

Ministerstvo obrany sa bráni, že zvýšilo výdavky na zásoby munície na „vyššiu úroveň ako pred inváziou“ s dodatočnými 560 miliónmi libier, ktoré vyčlenilo ministerstvo financií.

Ministerstvo obrany však naznačilo, že posudzovanie pripravenosti Británie podľa štandardov súčasného konfliktu je zavádzajúce.„Vojna na Ukrajine je príkladom sovietskej doktríny, ktorá využíva obrovské množstvo delostrelectva. Nepoužívame a ani sme nikdy nepoužili delostrelectvo v takýchto metódach, takže pokúšať sa vyvodiť takéto závery je zavádzajúce,“ tvrdí.

ÚPLNE SA POMIATLI! USA posielajú Ukrajine BOMBY DLHŠIEHO DOLETU!
Úplne sa pomiatli? Hovorca Pentagonu Pat Ryder informoval o novom balíku pomoci USA Ukrajine. Ten bude obsahovať aj nové vysoko presné bomby s raketovým motorom (GLSDB) odpaľované z pozemných zariadení. Dokážu zasiahnuť cieľ do vzdialenosti až 150... Čítať ďalej
04 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Medzitým minister obrany Ben Wallace tento týždeň tiež povedal , že obranný aparát Spojeného kráľovstva bol „vyprázdnený a nedostatočne financovaný“ – hoci zabudol spomenúť, kto je za to zodpovedný. "Uvedomujeme si, že keď sa svet stáva nebezpečnejším, nestabilnejším, obrana by mala naďalej získavať rastúci podiel výdavkov, potom môžeme diskutovať o tom, koľko by tento podiel mal byť," povedal.

Getty Images

Financovanie vojska má konečne zmysel!

Za prvých sedem rokov po nástupe takzvanej Konzervatívnej strany k moci po roku 2010 klesli ročné výdavky na obranu v reálnom vyjadrení o 6,6 miliardy libier – čo je zníženie o 14,6 percenta v porovnaní s rozpočtom na roky 2009-10.

Zatiaľ čo údajne pravicová vláda znížila vojenský rozpočet, naliala miliardy do ľavicových projektov, ako je zelená energia a zahraničná pomoc, ironicky vrátane peňazí pre armády iných krajín.

Minulý rok však vláda konečne prisľúbila zvýšenie vojenských výdavkov a prisľúbila dodatočné financovanie vo výške 7 miliárd libier na fiškálny rok 2024-25, v dôsledku čoho by sa výdavky na obranu mali zvýšiť na 51,7 miliardy libier.

Vojnový mlynček bude ďalej mlieť!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že Kyjev sa nechystá vydať mesto Arťomovsk (Bachmut). Agentúra TASS, s odvolaním sa na Zelenského prejav po summite EÚ-Ukrajina, informuje, že prezident vyhlásil, že "nikto sa nevzdá Bachmutu.... Čítať ďalej
03 | 02 | 2023 | Milan Laca

Vojnový jastrab Johnson

Napriek zjavnej nedostatočnej vojenskej pripravenosti vojnoví jastrabi v Konzervatívnej strane, ako napríklad bývalý premiér Boris Johnson a šéf užšieho výboru pre obranu Dolnej snemovne, Tobias Ellwood, tento týždeň vyzvali Britániu, aby zdvojnásobila svoju podporu Ukrajine, pričom Johnson vyzval vládu, aby poslala Ukrajincom bojové lietadlá.

Ellwood medzitým povedal, že Británia by sa mala „priamo“ zapojiť do bojov s Ruskom na Ukrajine a nemala by nechať miestne bojové sily „robiť všetku prácu“, napriek tomu, že britská armáda je v súčasnosti v „hrozivom“ stave. Majú o 10 000 vojakov menej ako nevyhnutné.

„Je na ministerstve financií a na čísle 10 Downing street (rezidencia ministerského predsedu, pozn. red.), aby uznali, že svet sa mení – teraz je Európa vo vojne, musíme sa stať vojnovou základňou,“ povedal Ellwood.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Nemci sa zamysleli
Nemecká vláda vyhlásila, že vzala na vedomie slová Vladimíra Putina o tankoch. Berlín vzal do úvahy vyhlásenie Vladimíra Putina o dodávke nemeckých tankov do Kyjeva, vyhlásil oficiálny predstaviteľ nemeckého kabinetu Steffen... Čítať ďalej
04 | 02 | 2023 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!