ÚPLNE SA POMIATLI! USA posielajú Ukrajine BOMBY DLHŠIEHO DOLETU!
04 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Úplne sa pomiatli? Hovorca Pentagonu Pat Ryder informoval o novom balíku pomoci USA Ukrajine. Ten bude obsahovať aj nové vysoko presné bomby s raketovým motorom (GLSDB) odpaľované z pozemných zariadení. Dokážu zasiahnuť cieľ do vzdialenosti až 150 kilometrov, informuje POLITICO. Na mierové rokovania to teda nevyzerá.

Tak koho je to vojna?

Bidenova administratíva poskytne Ukrajine nové bomby s dlhším doletom ako súčasť balíka pomoci vo výške 2,2 miliardy dolárov, ktorý bol oznámený v piatok. Ale nová zbraň pravdepodobne dorazí až oveľa neskôr.

Zbraň, Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), sa skladá z presne navádzanej 250-librovej bomby pripevnenej k raketovému motoru a vystreľovanej z pozemného odpaľovacieho zariadenia. Normálne sa spúšťa zo vzduchu a pozemná verzia zatiaľ neexistuje v inventári americkej armády. Americkým dodávateľom tak môžu trvať potrebné rekonštrukcie až deväť mesiacov.

Zvyšok balíka pomoci zahŕňa zbrane pochádzajúce z amerických zásob, ako aj financovanie zmlúv na nové vybavenie prostredníctvom Iniciatívy na podporu bezpečnosti Ukrajiny, nástroja zriadeného Kongresom na financovanie pomoci Ukrajine. Balík obsahuje náhradné diely a muníciu pre systémy protivzdušnej obrany. 

Frustrovaní ukrajinskí velitelia