CHCEM ŽIŤ: Ukrajinská horúca linka, ktorá nabáda Rusov, aby sa vzdali
28 | 01 | 2023 I Diana Zaťková

Ukrajinská vláda tvrdí, že viac ako 6 500 ruských vojakov sa už snažilo vzdať sa prostredníctvom na mieru šitej horúcej linky „Chcem žiť“, pričom call centrum bolo údajne nedávno presunuté na tajné miesto, aby sa predišlo zasahovaniu Moskvy, informuje Guardian.

Hovorca oddelenia pre vojnových zajatcov Vitalij Matvienko uviedol, že tí, ktorí sa spojili prostredníctvom služby, boli overení ako slúžiaci v ruských silách pomocou ich osobných údajov a služobného čísla.

Medzi 15. septembrom, keď bola spustená horúca linka, a 20. januárom, tvrdí, že 6 543 ruských pracovníkov kontaktovalo ukrajinskú vládu, aby sa vzdali do ich väzby, často z prvej línie.

Horúca linka s 10 operátormi bola zriadená po oznámení Vladimíra Putina o mobilizácii 300 000 civilistov s predchádzajúcimi vojenskými skúsenosťami, aby sa zapojili do ruského vojnového úsilia.

Vizitky „Chcem žiť“.

Matvienko ukazuje niekoľko vizitiek „Chcem žiť“. Fotografia: Ed Ram/The Guardian

Nadmieru úspešná

Matvienko odmietla komentovať počet kapitulácií, ale opísal službu, ktorá je obsluhovaná 24 hodín denne, 7 dní v týždni, ako „nadmieru úspešnú“, pričom každý deň prijme 50 až 100 hovorov a správ na kanál služby Telegram.

Call centrum bolo premiestnené pred mesiacom z kyjevských kancelárií ministerstva na tajné miesto kvôli obavám, že bude terčom ruských útokov, povedal.

Propagandistická hodnota je pre ukrajinskú vládu jasná - len v decembri navštívilo webovú stránku Chcem žiť 2 milióny ľudí, z toho 1,6 milióna v Rusku.

Tým, ktorí sa vzdali, sa ponúka možnosť zúčastniť sa výmeny väzňov medzi ruskou a ukrajinskou vládou alebo zostať vo väzbe s potenciálom zostať na Ukrajine alebo neskôr emigrovať.

"Ruská vláda v rámci takýchto výmen prepustila celkovo 1646 ukrajinských vojakov," uviedol Matvienko. Najnovšia dohoda bola uzavretá 8. januára, keď sa vymenilo 50 vojakov na každej strane, pričom rokovania o ďalších pokračujú.

Európa smeruje k vojne čoraz šialenejším tempom (Felvidék.ma)
"Od druhej svetovej vojny nebola Európa tak blízko ku katastrofe! K vypuknutiu vojny s fatálnymi následkami, ktoré by zasiahli všetky jej krajiny. Pre nás všetkých je vážnou tragédiou, že to jej lídri nevidia alebo sa tvária, že si vôbec... Čítať ďalej
27 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová

Kapitulácia má dve fázy

Matvienko povedal, že kapitulácia má dve fázy. „Prvým stupňom sú ruskí vojaci, ktorí sú zmobilizovaní, čiastočne mobilizovaní, zatiaľ nemobilizovaní, zavolajú na túto horúcu linku a povedia: 'Idem sa vzdať',“ povedal. „Potom je povinný zanechať svoje osobné údaje. Keď vojak dosiahne ukrajinské územie, je povinný znova zavolať a povedať: ‚Vzdávam sa‘ a ukrajinskí operátori mu pomôžu dostať sa na bezpečné miesto, kde sa stretne s ukrajinskými špeciálnymi jednotkami.

Povedal, že úroveň záujmu o službu závisí od vývoja na bojisku.

Matvienko osobne odovzdáva vizitky „Chcem žiť“ prepusteným väzňom, keďže sa zistilo, že tí, ktorí boli vymenení, boli neskôr premiestnení na bojisko.

Tvrdenia ukrajinského oddelenia pre vojnových zajatcov nebolo možné nezávisle overiť.

Ukrajinský tankový guláš
Ukrajina čelí logistickým problémom pri príjme tankov. Západní partneri prisľúbili Ukrajine rôzne modely tankov, ktoré však majú rôzne dodacie podmienky a jedinečné logistické prekážky. Tvrdia to merické noviny The Washington Post, ktoré sa... Čítať ďalej
27 | 01 | 2023 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme