Ukrajinský tankový guláš
27 | 01 | 2023 I Milan Laca

Ukrajina čelí logistickým problémom pri príjme tankov.

Západní partneri prisľúbili Ukrajine rôzne modely tankov, ktoré však  majú rôzne dodacie podmienky a jedinečné logistické prekážky. Tvrdia to merické noviny The Washington Post, ktoré sa odvolávajú na svoje zdroje.

Zbierka z pol sveta

Autor článku konštatuje, že Ukrajina čaká na presun tankov Challenger 2 z Veľkej Británie, tankov M1A2 Abrams zo Spojených štátov amerických, Leopard 2 z Nemecka a z niekoľkých ďalších krajín Európy a sveta. (pozn. red.: Navyše Poľsko sľúbilo asi 60 vlastných tankov)

Zelenskyj ODMIETA mierové rozhovory: ZASTAVIŤ KONFLIKT NIE JE pre mňa ZAUJÍMAVÉ
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmietol vyhliadky na mierové rozhovory s Vladimirom Putinom. Vo štvrtok dokonca nazval Putina "nikým", informuje Breitbart. Zastaviť konflikt nie je pre Zelenského zaujímavé Zelenskyj využil rozhovor pre... Čítať ďalej
27 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

Najrôznejšie systémy

Sonny Butterworth, odborník na tanky z obrannej spravodajskej spoločnosti Janes, tvrdí, že kombinácia rôznych systémov robí tieto tanky „logisticky celkom náročnými“. Ukrajina podľa neho teraz bojuje so starými sovietskymi tankami T-72. Môže sa zdať, že na úspešný boj proti Rusku stačí jednoducho získať západnú techniku. Z dlhodobého hľadiska však použitie niekoľkých typov tankov  môže spôsobiť logistické problémy.

Čo s tým?

"Ukrajinci budú prevádzkovať niekoľko rôznych typov zariadení. Budú sa musieť postarať o to, aby im dodávali potrebné náhradné diely v príslušných objemoch," poznamenáva Butterworth. Americký predstaviteľ, ktorý pozná problematiku budúcich dodávok na Ukrajinu hovorí, že hoci ukrajinská armáda preukázala značnú schopnosť udržiavať americkú techniku ​​na bojisku, "operácia Abrams" si vyžaduje dôkladný výcvik, ktorý musí byť organizovaný mimo Ukrajiny. 

A ešte háčik...

Ani s ostatnými tankami nie je všetko v poriadku. Podľa odborníkov, ktorých noviny oslovili,  britský Challenger 2 používa muníciu, ktorá sa líši od štandardu NATO. Medzi  tankami Leopard 2 sú v rôznych krajinách menšie rozdiely, aj keď ide o rovnaký model. Španielsky Leopard 2 A4 môže mať napríklad iný systém riadenia paľby, alebo rádiový systém, ako je napríklad fínsky.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!