Súhrn medzinárodného spravodajstva
27 | 01 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 27. januára - 11.30

PRAHA - V Českej republike sa v piatok začne druhé kolo prezidentských volieb. Občania budú rozhodovať o tom, kto na Pražskom hrade vystrieda súčasnú hlavu štátu Miloša Zemana. Volebné miestnosti budú otvorené od 14.00 do 22.00 h. Hlasovanie bude pokračovať v sobotu. O priazeň voličov sa v druhom kole uchádza český expremiér Andrej Babiš a vojenský generál vo výslužbe Petr Pavel.

PRAHA - Kandidáti na českého prezidenta komunikujú odlišným spôsobom, no obidvom ich stratégia funguje. Generál Petr Pavel je emočne a mimicky úsporný, napriek tomu sú jeho emócie čitateľné. Expremiér Andrej Babiš je skúsený rečník a dokáže zrkadliť dav, čím si získava ľudí. V rozhovore so spravodajkyňou TASR zhodnotila vystupovanie oboch kandidátov odborníčka na neverbálnu komunikáciu profesorka Noemi Zárubová z Akadémie múzických umení v Prahe.

KYJEV - Ukrajinský premiér Volodymyr Zelenskyj si v stredu na sociálnej sieti Telegram pripomenul Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. "Dnes si Ukrajina tak ako vždy pripomína pamiatku miliónov obetí holokaustu. Vieme a pamätáme si, že ľahostajnosť spolu s nenávisťou zabíjali. Ľahostajnosť a nenávisť môžu spolu vždy vytvoriť len zlo. Preto by mal každý, kto si váži život, preukázať odhodlanie, keď príde ku zachraňovaniu tých, ktorých sa nenávisť snaží zničiť," napísal Zelenskyj.

Zelenskyj ODMIETA mierové rozhovory: ZASTAVIŤ KONFLIKT NIE JE pre mňa ZAUJÍMAVÉ
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmietol vyhliadky na mierové rozhovory s Vladimirom Putinom. Vo štvrtok dokonca nazval Putina "nikým", informuje Breitbart. Zastaviť konflikt nie je pre Zelenského zaujímavé Zelenskyj využil rozhovor pre... Čítať ďalej
27 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

BUDAPEŠŤ- Európska únia chce rozšíriť sankcie aj na ruský jadrový priemysel, vyhlásil v piatok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, ktorý zdôraznil, že je tomu potrebné zabrániť. Premiér o tom hovoril v pravidelnom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió.

BERLÍN - Nemecký kancelár Olaf Scholz v piatok, keď si svet pripomína pamiatku obetí holokaustu, pripomenul historickú zodpovednosť Nemecka za zavraždenie miliónov Židov v období nacizmu. "Nezabudli sme na utrpenie šiestich miliónov zavraždených Židov a ani na utrpenie tých, ktorí prežili," napísal Scholz na sociálnej sieti Twitter.

BRUSEL – Novoročný koncert Slovenskej republiky v Bruseli po dvoch rokoch prestávky v dôsledku koronavírusu vo štvrtok večer opäť potešil početnú slovenskú komunitu a pozvaných hostí z diplomatického prostredia. Tí si aj touto cestou pripomenuli 30. výročie vzniku SR.

MADRID - Ako teroristický čin vyšetruje španielska polícia stredajší útok mačetou pred kostolmi v meste Algeciras na juhu krajiny, pri ktorom prišla o život jedna osoba a najmenej štyri ďalšie utrpeli zranenia. Súd začal konanie v spojitosti s trestným činom terorizmu. Vyšetrovanie má podľa El Mundo potvrdiť, či muž konal sám, alebo bol členom džihádistickej organizácie.

Zelenskyj chce ďalšie sankcie! Orbán jednoznačne: TOTO NEPRICHÁDZA DO ÚVAHY!
Maďarsko bude vetovať sankcie EÚ voči Rusku v súvislosti s jadrovou energiou, informuje The Guardian. Maďarsko bude vetovať akékoľvek sankcie Európskej únie voči Rusku týkajúce sa jadrovej energetiky, povedal v piatok pre štátny rozhlas premiér... Čítať ďalej
27 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

TEHERÁN - Pri útoku na azerbajdžanské veľvyslanectvo v Iráne zahynul šéf bezpečnostnej služby ambasády a zranenia utrpeli ďalší dvaja strážnici. Oznámilo to v piatok azerbajdžanské ministerstvo zahraničných vecí.

PEKING - Päť čínskych občanov bolo medzi obeťami pondelkovej streľby v pobrežnom mestečku Half Moon Bay v americkom štáte Kalifornia, oznámil čínsky generálny konzulát v San Franciscu. Pondelková streľba v mestečku Half Moon Bay si vyžiadala celkovo sedem obetí na životoch.

WASHINGTON - Piatich amerických policajtov vo štvrtok obvinili z vraždy po tom, čo v meste Memphis na smrť dobili Afroameričana. Memphis na juhu Spojených štátov sa v súvislosti s prípadom pripravuje na možné verejné nepokoje, zatiaľ čo prezident Joe Biden vyzval demonštrantov, aby zachovali pri protestovaní pokoj.

Generál Viktorín: ODVOLANÍ a NEPOUČITEĽNÍ
Odvolaný minister asi nevie, že ho odvolali. Upozorňuje na to generál Jozef Viktorín. Tak isto Heger je odvolaný premiér odvolanej vlády. Pridal sa predseda strany Život NS Tomáš Taraba. Nuž, naša dočasne poverená vláda si stále neuvedomuje, že... Čítať ďalej
27 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

WASHINGTON - Asteroid veľkosti dodávkového automobilu v noci na piatok preletel okolo Zeme. Spomedzi všetkých zaznamenaných preletov asteroidov okolo planéty Zem išlo vôbec o jeden z najbližších.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!