POZOR na PODVODNÍKOV! Obchodná inšpekcia VARUJE
26 | 01 | 2023 I Eka Balaskova

Protipandemické opatrenia nás počas ostatných troch rokov niekoľkokrát doslova uväznili v príbytkoch, čo prinieslo rozmach online nakupovania. Pandémia skončila, no mnohí z nás pri online nákupoch ostali - je to tak pohodlnejšie. Popri väčšine serióznych internetových obchodov sa objavili aj také, ktoré Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) označila za rizikové. 

SOI pravidelne aktualizuje ich zoznam. Rizikovými ich robí nedodržiavanie niektorých zákonných povinností, prípadne problematické vymáhanie spotrebiteľských práv a individuálnych nárokov. Kontrolóri tiež radia, ako takýto e-shop rozoznať. Pred samotným nákupom je tiež nutné zodpovedať si na niektoré otázky a nákup zvážiť. Takisto je dôležité vedieť, kedy sa na SOI môžete obrátiť.

"Čierna listina"

"Zaradenie internetových stránok na zoznam rizikových e-shopov je len odporúčaním pre spotrebiteľov, aby nákup na internetových stránkach dôkladne zvážili," upozorňuje SOI, podľa ktorej však nejde o kompletný zoznam rizikových e-shopov. Ten nájdete na tomto odkaze: https://www.soi.sk/files/rizikov%C3%A9%20eshopy_2.pdf

Známy lekár: Kto sa cíti inak - zvieraťom, či ono, oni, ony, je to PSYCHICKÝ PROBLÉM
Lekára Lukáša Pollerta znepokojuje príbeh parížskej učiteľky tanca, ktorá musela skončiť na vysokej škole Sciences Po v dôsledku kritiky, že žiakov brala ako mužov a ženy. Je len muž, alebo žena, komentuje Pollert prípad na svojom twitterovom účte... Čítať ďalej
26 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Čo si treba všímať

Z toho, čo nájdete na stránke internetového obchodu vám musí byť jasné, kto ho prevádzkuje a voči komu si v prípade potreby viete uplatniť práva spotrebiteľa. E-shop tiež musí mať zverejnené obchodné podmienky a reklamačný poriadok vrátane toho, kam vrátiť reklamovaný tovar. 

Tiež by vás okrem iného malo zaujímať, za akých podmienok môžete odstúpiť od zmluvy. Do zoznamu sa dostali aj e-shopy vzbudzujúce dojem, že ide o slovenského prevádzkovateľa pričom ho ale prevádzkuje subjekt z tretej krajiny.

SOI pritom prízvukuje, že zoznam je len informatívny a určite nie úplný. 

Kým stlačíte enter...

Podľa SOI by ste si mali zodpovedať na niekoľko otázok. Treba si totiž uvedomiť, že e-shopu zverujete svoje osobné údaje, ale "prístup" do vašej platobnej karty. 

Aké sú odporúčania ostatných zákazníkov? Stojí vás to pár klikov, no veľa vám to napovie. 

Viete, kto obchod prevádzkuje, u koho reklamovať? Každý obchod je totiž povinný informovať vás o tom, na akej poštovej adrese ho nájdete, aké je jeho obchodné meno, ktoré si vždy môžete overiť v obchodnom registri.

Je e-shop vedený v slovenčine? To, že má slovenskú doménu totiž neznamená, že aj jeho prevádzkovateľ podniká na Slovensku, prípadne v EÚ. 

Má e-shop nápadne nízke ceny? Nízka cena je síce príjemná, ale kontrolka by nám pri nej rozhodne mala zablikať. Ak ste napríklad značkové slúchadlá videli v obchode za 150 eur a internetový obchod ich ponúka za dvacku, určite niečo nie je úplne v poriadku či už s obchodom, alebo s ponúkaným tovarom.

Ako sa k vám dostala ponuka? Spozornieť by ste mali, ak ponuka prišla cez nevyžiadaný mail. 

NSS potvrdil, že pozemky pod U. S. Steel patria do katastra Košíc
Po 25 rokoch skončil definitívne spor medzi Košicami a obcou Sokoľany o pozemky pod bývalými Východoslovenskými železiarňami a v súčasnosti U. S. Steelom. Pozemky pod oceliarňami U. S. Steel Košice patria do katastrálneho územia mesta Košice, a... Čítať ďalej
26 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Kedy je čas kontaktovať SOI?

Už pri nákupe je nutné uvedomiť si internetovú anonymitu. Ak idete do nákupu u prevádzkovateľa zo zahraničia, alebo nejasného prevádzkovateľa, môže byť veľmi ťažké dosiahnuť postih voči nemu. 

"Slovenskú obchodnú inšpekciu je možné kontaktovať v každom prípade. Ak SOI zistí, že prevádzkovateľ e-shopu je slovenský podnikateľský subjekt, vykoná šetrenie a vyvodí voči nemu dôsledky, ak šetrenie preukáže porušenie zákona. SOI však nie je oprávnená konať v prípadoch, ak ide o predaj medzi fyzickými osobami, realizovaný prostredníctvom facebooku či rôznych internetových bazároch," upozorňuje SOI na ďalšie rizikové formy predaja.

Varujú aj kuriérske služby

Pozor by ste si mali dávať aj na falošných kuriérov. Treba preto mať prehľad vo svojich objednávkach. 

"Ak nečakáte zásielku, nereagujte na správy, ktoré sa tvária ako komunikácia kuriérskej spoločnosti. Buďte opatrní pri úhradách neočakávaných služieb alebo zásielok, ktoré neviete identifikovať," varovala pred Vianocami jedna z kuriérskych spoločností, ktorá sa bránila voči neserióznym falošným kuriérom. 

Kuriérska spoločnos varuje! Ako nenaletieť podvodníkom?
Ľudia, ktorí nakupujú na internete by mali zvýšiť svoju opatrnosť. Podvodníci, ktorí sa snažia zneužiť ich dôveru sú stále vynaliezavejší. Pozornosť by mali zákazníci internetových obchodov zvýšiť najmä pred blížiacimi sa sviatkami. Podľa... Čítať ďalej
03 | 11 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!