Známy lekár: Kto sa cíti inak - zvieraťom, či ono, oni, ony, je to PSYCHICKÝ PROBLÉM
26 | 01 | 2023 I Ivan Mihale

Lekára Lukáša Pollerta znepokojuje príbeh parížskej učiteľky tanca, ktorá musela skončiť na vysokej škole Sciences Po v dôsledku kritiky, že žiakov brala ako mužov a ženy. Je len muž, alebo žena, komentuje Pollert prípad na svojom twitterovom účte s tým, že ktokoľvek sa cíti inak, má „psychický problém“ alebo je „nevyzretý“.

Odísť z prestížnej parížskej vysokej školy Sciences Po sa po kritike zo strany študentov a vedenia rozhodla učiteľka tanca. Študentom sa podľa médií nepáčilo, že ich v hodinách oslovovala ako „ženy“ a „muža“, namiesto toho, aby používala neutrálne termíny „leader“ (ten alebo tá, ktorý/á vedie) a „follower“ (ten/tá, kto je vedený) ), zdieľa Pollert článok zverejnený na serveri  Novinky , avšak prípad zaznamenali  predovšetkým zahraničné zdroje ako The Times  a mnohé ďalšie.

Na Valériu Plazenetovú (53) prišlo podľa vedenia školy množstvo sťažností. Študenti tvrdili, že ich uráža učiteľkin jazyk, „sexistický, ponižujúci a diskriminačný“. Škola, na ktorej študujú budúce francúzske politické a mediálne elity, zmenila terminológiu pre zápis – namiesto kvót pre ženy a mužov zaviedla kvóty pre lídrov a followerov, čo ale podľa učiteľky „miatlo študujúcich“.

Existujú iba dve pohlavia

Lekára Pollerta vývoj diania na poli problematiky pohlavia desí. Zastáva názor, že existujú iba dve tradičné pohlavia, a pokiaľ sa s nimi niekto neidentifikuje, má skôr problém psychický. „Na svete je len muž alebo žena. Pokiaľ sa niekto cíti inak (zviera, či ono, oni, ony), je to psychický problém, nevyzretosť. Kvôli tomu snáď pár aktivistov nemusí meniť svet. Ten svet, ktorý nám bol po generácie odovzdávaný,“ píše Pollert vo svojom tweete.

Komentáre pod príspevkom sa rôznia

„Teraz sa na vás vrhne 35. pohlavie, to bude zase mela,“ povedala v nasledujúcej diskusii jedna užívateľka. A tak sa stalo. Niektorých užívateľov Pollert svojím postojom rozčúlil.

„Nevyzretosť??? Psychický problém??? To snáď nemyslíte vážne. Takže podľa vás títo ľudia potrebujú psychologickú pomoc?“ pýtal sa jeden z diskutérov. Pollert mu odpovedal, že „nič také nehovoril“.

„Nie je? Ako mi toto môžete dokázať? Podľa čoho si to myslíte? Rozlišujte rod (sociálny konštrukt, sociálne role) a pohlavie (biologický jav) v oboch ich je viac ako 2: rod máte, pretože je to sociálny konštrukt, takže neexistuje a je nekonečne deliteľný,“ znel ďalší protiargument voči Pollertovmu príspevku. „Ak sa človek cíti inak, tak snáď ešte neznamená, že nie je človek,“ reagoval lekár Pollert.

Ďalší vyjadrili názor, že je to „psychická choroba“. „V psychiatrických liečebniach je veľa ľudí, ktorí sa cítia byť niekým iným,“ napísala na podporu Pollerta komentujúca.

Do diskusie sa zapojil aj spisovateľ, režisér a výtvarník Ján Tománek, ktorý pesimisticky konštatoval: „Bohužiaľ, Lukáš, za tých pár rokov je úplne jasné, že ak máš za sebou médiá a peniaze, tak ten svet práve strašne ľahko zmeniť môžeš, bohužiaľ. “

Pollert k tomu uviedol, že naopak verí, že sa tento trend raz zvráti: „Neverím tomu. To len dočasne a na svedomí to bude mať možno milióny mŕtvych. Ale akýsi tajný mechanizmus, ktorý nedokáže ovládnuť ani Hitler so Stalinom, obnoví normálny svet, ten, ktorý tu bol a bude. Človek a len jeho bláhovosť si myslí, že s ním dokáže pohnúť.“

Prezidentka vyjadrila sústrasť rodine ženy zavraždenej v Michalovciach. Blaha ihneď reagoval
Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyjadrila úprimnú sústrasť rodine bývalej zdravotnej sestry, ktorá bola v nedeľu (1. 1.) ráno zavraždená v Michalovciach. Hlava štátu o tom informovala na sociálnej sieti. Ľuboš Blaha (Smer-SD, to ihneď skomentoval.... Čítať ďalej
04 | 01 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!