Takže predsa len MOBILIZÁCIA! SME VO VOJNE, hovorí Fiala
25 | 01 | 2023 I Diana Zaťková

Český premiér Fiala a zlepenec okolo neho dookola: SME VO VOJNE! Řehka pre ČTK: V prípade vojny NATO s Ruskom musíme mobilizovať! Lenže česká vláda stále opakuje, podobne ako tá slovenská, že už sme vo vojne a NATO už aktívne vstupuje do vojny! Informuje o tom ČTK.

NATO vs. Rusko

Ak by došlo k vojne medzi NATO a Ruskom na východnom krídle aliancie, profesionálna armáda by na plnenie úloh nestačila. Štát by tak musel pristúpiť minimálne k výberovej mobilizácii, povedal v rozhovore s ČTK náčelník generálneho štábu Karel Řehka. Ako poučenie z vojny na Ukrajine vidí nevyhnutnosť, aby sa do obrany krajiny zapojila celá spoločnosť, nielen armáda. Štát sa tiež nemôže spoliehať na to, že zaňho víťazstvo vybojuje niekto iný, ale musí sa sám na obranu chystať. Za extrémne dôležitú pre Česko označil Řehka pomoc Ukrajine, nielen z morálnych dôvodov, ale aj kvôli zaisteniu vlastnej bezpečnosti.

Ruská agresia na Ukrajine podľa Řehky znamenala zmenu v myslení západného spoločenstva, ktoré si začalo pripúšťať možnosť vzniku vojny v Európe, čo do tej doby bolo tabu. "Bolo nepredstaviteľné, že nejaký štát na európskom kontinente napadne iný štát a začne vojnu, v ktorej sa bombardujú mestá a zabíjajú civilisti," podotkol.

NATO aj jeho členské štáty preto, okrem iného, začali prepracovávať svoje strategické dokumenty. K rovnakému kroku pristúpila aj Česká republika. Pripravuje sa preto zmena bezpečnostnej aj obrannej stratégie, upravovať sa následne bude aj dlhodobý výhľad pre obranu a koncepcie výstavby českej armády.

Spoločnosť si podľa Řehku nanovo pripúšťa, že je potrebné sa chystať na prípadný dlhodobý vojnový konflikt na väčšom teritóriu proti vyspelému protivníkovi. „To, samozrejme, vyžaduje dramaticky odlišný prístup k obrane a dramaticky iný prístup k budovaniu schopností armády,“ povedal. Nemení sa podľa neho to, že armáda potrebuje nové bojové vozidlá pechoty, tanky alebo stíhacie lietadlá, ale urgencia prístupu. "Kríza nám ukázala, že je potrebné to fakt vziať vážne a sakra to urýchliť," podotkol.

Vojak ruských médií by už dnes zúčtoval so Západom a zaútočil na Varšavu a Berlín
Vladimír Solovjov je považovaný za jedného z nejpopulárnejších ruských novinárov. Je to moderátor, ktorý se pohybuje v médiách posledných dvadsať rokov a u Vladimíra Putina je mimoriadne obľúbený. Mnohí ho považujú za vojaka ruských médií. V... Čítať ďalej
25 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová

Ak by bola vojna medzi NATO a Ruskom napríklad na východnom krídle aliancie mimo českého územia, okamžite by sa to Českej republiky dotklo a iba profesionálna armáda by nestačila. „Bude sa musieť zapojiť celá spoločnosť, bude sa musieť minimálne výberovo mobilizovať, či už ľudia alebo vecné zdroje materiálu,“ uviedol. Česko by sa podľa neho stalo legitímnym cieľom, pretože by sa cez jeho územie napríklad presúvali spojenecké jednotky. Poukázal na to, že mnoho prostriedkov používaných vo vojne na Ukrajine môže doletieť až na územie ČR. „Takže myslieť si, že sa to nedotkne nášho teritória, je jednoducho naivné,“ uviedol.

Ukrajinci sa podľa Řehky dokázali Rusku na začiatku vojny ubrániť, pretože boli pripravení, zomkli sa ako spoločnosť a boli ochotní za každú cenu brániť hodnoty, ktoré sú pre nich cenné. Ukázali tak, že si západnú pomoc zaslúžia. „Veľká lekcia z Ukrajiny je, nespoliehajme sa na to, že za nás niekto niečo urobí. My v prvom rade musíme byť odhodlaní a pripravení,“ povedal. Za ďalšie poučenie považuje to, že obrana musí byť vecou celej spoločnosti.

Vojaci podľa neho teraz vedú napríklad diskusiu o „kvalite verzus kvantite“ a nájdení správnej vyváženosti. Armáda sa podľa neho pokúša z konfliktu poučiť, zhromažďuje preto informácie z rôznych otvorených zdrojov, ale aj priamo od ukrajinskej armády alebo od vojakov. „Snažíme sa vyhodnocovať, čo to pre nás znamená,“ doplnil.

Ďalší rozruch okolo Georgea Sorosa: Miliardár skupuje svetové médiá. Ovplyvňuje už 253 mediálnych skupín
Kontroverzný americký miliardár George Soros, ktorého nadáciu považujú mnohé krajiny sveta ako sponzora revolúcií, stretov a nepokojov namierených proti vláde, je podozrivý z podplácania 253 médií po celom svete. Názor Rafaela E. Rafaja prinášame... Čítať ďalej
24 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Řehka: Pomoc Ukrajine je pre ČR extrémne dôležitá aj kvôli bezpečnosti

Pre Česko je extrémne dôležité pomáhať Ukrajine nielen z morálnych dôvodov, ale aj kvôli zaisteniu vlastnej bezpečnosti, povedal ČTK Řehka. Rusko označil za agresora a potenciálneho protivníka, poukázal na jeho nepriateľské správanie. Zdôraznil, že ak by Rusko ovládlo Ukrajinu, pre Česko by to znamenalo nutnosť oveľa výraznejšieho navýšenia výdavkov na obranu.

„Je extrémne dôležité pomáhať Ukrajincom. Pretože oni tú hrozbu brzdia, oslabujú ju a držia ju od nás. Nie je to iba o tom, že to je morálne správne, ale my to potrebujeme aj z hľadiska našej obrany,“ povedal. Ak by podľa neho západné štáty Ukrajine nepomáhali, Rusko ju „prevalcuje“. „Budeme potom mať Rusko na hranici aliancie, bude ešte povzbudenejšie a agresívnejšie. A my potom budeme musieť oveľa viac investovať do obrany a bude to pre nás oveľa nebezpečnejšia situácia,“ doplnil.

Rusko označil za potenciálneho protivníka. "Ak budeme potenciálne s niekým v dohľadnej dobe bojovať vo veľkej vojne, okrem nejakých teroristických skupín, tak to bude Rusko," uviedol. Pripomenul nepriateľské správanie Ruska aj to, že jeho agenti výbuchom v muničnom sklade vo Vrbeticiach zabili dvoch Čechov. „Robí veľa nepriateľských vecí, označuje nás za nepriateľov, má voči nám nepriateľskú rétoriku a je čím ďalej agresívnejšie,“ dodal. Zdôraznil, že ak by Rusko na Ukrajine uspelo, nezastavilo by sa tým.

Zima ešte neskončila a sú tu ďalšie zlé správy pre Európanov
Šéf IEA Birol: nedostatok plynu z Ruska a dopyt z Číny skomplikujú budúcu zimu v Európe Energetická kríza sa ešte neskončila, budúca zima môže byť oveľa ťažšia ako táto, povedal Fatih Birol, šéf Medzinárodnej energetickej agentúry, v rozhovore pre... Čítať ďalej
24 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Rusko zďaleka nie je porazené, to je fantázia

Za nebezpečnú zároveň označil súčasnú tendenciu Rusko podceňovať. „Rusko zďaleka nie je porazené, to je fantázia,“ povedal. Je podľa neho ťažké predikovať, ako dlho bude Rusku trvať obnova, dlhšie ako desať rokov to ale nebude. „Robia pre to všetko, je to veľká krajina, majú iný vzťah k ľudskému životu,“ podotkol.

Zdôraznil, že desať rokov je z hľadiska budovania obrany veľmi krátka doba. „Chcel by som preto povedať, že je urgencia v tom, že sa musíme na tú hrozbu chystať,“ dodal. Za najlepší spôsob zabránenia vojne považuje odstrašenie, teda dať Rusku najavo pripravenosť a silu.

Zdroj: Článok prevzal portál cz24news z ČTK bez úprav

Dědeček ZOSTÁVA vo väzbe!
Obvinený vodič Dušan Dědeček z vlaňajšej tragickej dopravnej nehody v centre Bratislavy zostáva stíhaný vo väzbe. V stredu o tom na neverejnom zasadnutí rozhodol sudca pre prípravné konanie Okresného súdu Bratislava I, keď zamietol žiadosť... Čítať ďalej
25 | 01 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!