Erik Kaliňák: Toto je pomaly na vyzlečenie Hamrana z uniformy! (VIDEO)
26 | 01 | 2023 I Eka Balaskova

Podpredseda Smeru-SD Erik Kaliňák nesúhlasí s tvrdením Štefana Hamrana (policajného prezidenta), že na paragraf 363 neexistuje opravný prostriedok a generálny prokurátor (GP) Maroš Žilinka je "všemocný. 

Podľa Kaliňáka je toto tvrdenie z úst Hamrana dôvod na jeho odvolanie a služobnú degradáciu. Kaliňák vysvetľuje, aká je úloha paragrafu 363 a tiež povinnosť generálneho prokurátora v súvislosti práve s týmto paragrafom. Kaliňák obvinil Hamrana z klamstva v určitých tvrdeniach, v ktorých policajného prezidenta podporuje ako odvolaný minister Roman Mikulec (OĽaNO), tak aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Prečo je paragraf 363 zlý

"Neexistuje nič komickejšie, ako sledovať geroja, ktorý si myslí, že dáva veľké pravdy, ale popritom trepe hlúposti," okomentoval podpredseda Smeru-SD Štefana Hamrana (prezidenta PZ SR). Ten v dokrútke vysvetľuje, že na paragrafe 363 mu najviac prekáža, že proti jej použitiu nie je možné podať žiaden opravný prostriedok. "On rozhodne a to je finále," kritizuje Hamran právomoci generálneho prokurátora.

Novinár Vagovič skritizoval Zuzanu Čaputovú. IDE O GP MAROŠA ŽILINKU. Vagovič chce viac!
Štát je v totálnom rozklade! Prezidentka SR Zuzana Čaputová napadne na Ústavnom súde (ÚS) SR znenie paragrafu 363 Trestného poriadku. Návrh na začatie konania o súlade paragrafu s Ústavou SR a medzinárodnými dohovormi podá začiatkom budúceho... Čítať ďalej
22 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová

Čo teda je paragraf 363

"Po tejto hláške by bol pán Hamran v akejkoľvek krajine okamžite pozbavený nie len funkcie policajného prezidenta, ale aj svojej hodnosti a titulu,"myslí si Erik Kaliňák, podľa ktorého si takúto úroveň "právneho bezvedomia" nikde inde nemôže dovoliť ani len radový pochôdzkar. 

"Ja už fakt neviem, či sa ľudia, ako Čaputová, Šeliga, Lipšic, či Hamran, delia o jeden mozog, alebo bez akejkoľvek kritickej úvahy len opakujú, čo im mimovládni experti napíšu, ale ten ich nárek je nepochopiteľný," hovorí Kaliňák. 

"Paragraf 363 je opravný prostriedok a keďže generálny prokurátor patrí k najvyšším ústavným činiteľom a je najvyšším predstaviteľom slovenskej prokuratúry, vyššie sa už jednoducho nedá ísť,"vysvetľuje Kaliňák a s iróniou sa pýta, či zajtra prídu s výčitkou, že neexistuje opravný prostriedok voči rozhodnutiam Ústavného súdu, či Úradu pre verejné obstarávanie.

Športová terminológia

"Ako vôbec môžeme vo futbale tolerovať, že nemáme opravný prostriedok voči rozhodnutiam rozhodcu? To si fakt len Lipšic s Hamranom a Čaputovou uvedomujú, akým obrovským rizikom sú všemocní rozhodcovia?" Vysmieva sa poslanec Smeru.

Čo je povinnosťou Generálneho prokurátora

"Lenže oni nie sú všemocní, sú viazaní pravidlami rovnako, ako je Maroš Žilinka viazaný zákonom. On, narozdiel od nich, nerobí politické rozhodnutia, lebo to tak chce, alebo to tak cíti. On dohliada na zákonnosť prípravného konania, lebo mu to zákon prikazuje. On je strážca prípravného konania a on musí, musí a musí nezákonné stíhania zrušiť a vrátiť policajtom," školí Kaliňák menovaných.

EDUARD HEGER OSTRO "NAPADOL" GP Maroša Žilinku. Ten odmieta zaťahovanie prokuratúry do politického boja
Podľa povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO), bolo zvolenie Maroša Žilinku za generálneho prokurátora najväčšou chybou súčasnej koalície. Heger ostro "napadol" na sociálnej sieti Žilinku a vymenoval, prečo je Žilinka podľa neho problém. Maroš... Čítať ďalej
22 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Klame Hamran?

"Pán Hamran klamete, keď tvrdíte, že generálny prokurátor má právomoc ukončiť, anulovať, stopnúť, alebo uzavrieť prípad. Ani jedno z toho nemôže urobiť a vy to veľmi dobre viete,"pripomína policajnému prezidentovi a vysvetľuje, aká vlastne je úloha dozorujúceho prokurátora. Paragraf 363 nastupuje ako opravný prostriedok až na základe zlyhania prokurátora, pričom podľa tvrdenia Kaliňáka má Úrad špeciálneho prokurátora takýchto zlyhaní niekoľko.

"Pán Hamran, aj by som vás povzbudil, že v skutočnosti existuje opravný prostriedok voči rozhodnutiu GP. Nazýva sa zákonné a profesionálne vyšetrovanie. Ale obaja vieme, že na to s vašimi čurillovcami, spoliehajúcimi sa výhradne na mafiánske praktiky, jednoducho nemáte," presviedča nás Erik Kaliňák.

Minister má rovnaký argument, ako Čaputová či Hamran

"Súhlasil by som so zmenou paragrafu 363. Tiež som toho názoru, že zmena ako taká v štruktúre prokuratúry na Slovensku a aj od toho sa odvíjajúceho použitia takýchto opravných prostriedkov by mala nastať," poznamenal Mikulec s tým, že paragraf 363 je podľa neho do určitej miery na Slovensku ojedinelý v tom zmysle, že voči nemu neexistuje žiadny opravný prostriedok. Preto je za to, aby sa v tejto veci prezidentka obrátila na Ústavný súd.

Roman Mikulec sa ozval! Súhlasí so Zuzanou Čaputovou v tejto veci!
Dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) by súhlasil so zmenou paragrafu 363 Trestného poriadku. Konštatuje to na sociálnej sieti. Aj na základe udalostí z posledných dní je podľa neho na mieste, aby sa k nemu vyjadril Ústavný súd... Čítať ďalej
25 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!