EDUARD HEGER OSTRO "NAPADOL" GP Maroša Žilinku. Ten odmieta zaťahovanie prokuratúry do politického boja
22 | 01 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Podľa povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO), bolo zvolenie Maroša Žilinku za generálneho prokurátora najväčšou chybou súčasnej koalície. Heger ostro "napadol" na sociálnej sieti Žilinku a vymenoval, prečo je Žilinka podľa neho problém. Maroš Žilinka reaguje na slová Eduarda Hegera, odmieta zaťahovanie prokuratúry do politického boja. 

Konanie a rozhodnutia generálneho prokurátora Maroša Žilinku sú podľa dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera dáždnikom pred spravodlivosťou.

"Nádej, ktorú sme do neho vkladali premenil na beznádej. Ak chceme, aby ľudia dôverovali spravodlivosti, o vine či nevine ľudí sa nesmie rozhodovať v kancelárii generálneho prokurátora. Od toho tu predsa máme súdy," vyjadril sa Heger na sociálnej sieti.

Heger je presvedčený, že dochádza k nadužívaniu §363.

Maroš Žilinka a paragraf 363 pomohli podľa Hegera mnohým vplyvným zbaviť sa obvinenia, predtým ako by o tom mohli rozhodnúť súdy. A vymenúva: Robertovi Ficovi a členom jeho družiny vrátane Kaliňáka, Gašpara, Bödora; Petrovi Kažimírovi v kauze uplácania šéfa Finančnej správy, Jaroslavovi Haščákovi za kauzu Gorila; Petrovi Brhelovi obvinenemu v kauze Mýtnik; Štefanovi Žigovi, príbuznému exministra hospodárstva Petra Žigu, ktorý bol obvinený pre pokračovací zločin podplácania; Zoroslavovi Kollárovi a Vladimírovi Pčolinskému v obvinení prijímania úplatkov a naposledy aj bývalému poslancovi Sme rodina Borguľovi, ktorý bol obvinený z podplácania vyšetrovateľov NAKA.

Podľa Hegera práve súdy majú rozhodovať o vine. "Tam sa verejnosť dozvie aj všetky detaily obvinenia a obžaloby. Zásah generálneho prokurátora tak marí aj možnosť verejnosti posúdiť prácu OČTK," uviedol Heger. A dodáva, že je rád, že sa prezidentka obrátila na Ústavný súd SR, aby preskúmal par. 363. 

"Na Ukrajine nie je korupcia," oznámil Zelenskyj! Pred niekoľkými hodinami bol zadržaný námestník ukrajinského ministra pre podozrenie z korupcie
"Na Ukrajine nie je korupcia," oznámil Zelenskyj. Na to, pred niekoľkými hodinami, v sobotu (21.1.2023), bol zadržaný námestník ukrajinského ministra pre podozrenie z korupcie. Vasyl Lozinskyi je námestníkom ministra zodpovedným za... Čítať ďalej
22 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová

Heger ostro kritizuje Maroša Žilinku aj za iné jeho konania

Maroš Žilinka sa podľa neho "vyznamenal" aj v iných veciach a opäť vymenúva: šíril hoax o údajnom ničení hrobov ruských vojakov v obci Ladomirová. Faktom je, že cintorín v Ladomirovej nebol ruský a už vôbec nie zničený. Vtedajší starosta na pozemku iba odstránil obrubníky, ktoré bránili údržbe cintorína. Túto obec som osobne navštívil minulý rok. Starostovi sa pre hoaxy, aké šíril aj pán Žilinka, vyhrážali smrťou. Pán Žilinka tiež krátko pred začiatkom vojny na Ukrajine navštívil Moskvu, kde oslavoval tamojšiu prokuratúru. Tú prokuratúru, ktorá slúži ako represívny nástroj. Počas cesty podpísal aj dohodu o spolupráci, ktorú nebol schopný vypovedať ani po napadnutí nášho suseda. O pomýlenej geopolitickej orientácii slovenského generálneho prokurátora vypovedá aj fakt, že obrannú dohodu s USA porovnával s okupačnou zmluvou z roku 1968. Maroš Žilinka nám tiež tvrdí, že v prípade únosu Vietnamca nie je čo vyšetrovať. Medzičasom v Nemecku súdia už druhého obvineného, ktorý podľa obžaloby šoféroval dodávku s uneseným až na Slovensko do vládneho hotelu Bôrik. Zaujímavé...

"Je smutné, že Maroš Žilinka je prijateľný pre niektorých koaličných politikov a veľkej časti opozície. Dokonca sú s jeho prácou spokojní. Ja mu nebudem ďakovať za kus dobrej práce. Naopak. Ak budem mať možnosť byť súčasťou budúcej vládnej väčšiny, spravodlivá Generálna prokuratúra SR bude jedna z najdôležitejších priorít," konštatuje v závere príspevku na sociálnej sieti Heger.

TU JE ZOZNAM: TOTO je momentálne desať najmocnejších armád na svete!
Global Firepower každý rok pripravuje zoznam najmocnejších armád na svete! Ktoré sú aktuálne najmocnejšie armády sveta, ukazujeme v článku! Kde sa nachádza Slovensko? Zoznam je podľa maďarského denníka Mandiner zostavovaný na základe takzvaného... Čítať ďalej
22 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová

Generálny prokurátor Maroš Žilinka odmieta zaťahovanie prokuratúry do politického boja

 Reagoval tak na kritiku povereného predsedu vlády SR Eduarda Hegera (OĽANO) za nadužívanie paragrafu 363 Trestného poriadku.

"Použitím paragrafu 363 som nikdy nikomu nepomáhal zbaviť sa obvinenia a už vôbec nie preto, že ide o osobu vplyvnú," uviedol Žilinka na sociálnej sieti.

Generálny prokurátor tvrdí, že k aplikácii tohto procesného inštitútu vždy pristupoval bez ohľadu na osobný status osoby obvineného a v súlade s jeho účelom, ktorým je odstránenie porušenia zákona v rozhodnutiach orgánov činných v trestnom konaní (OČTK) alebo v konaní, ktoré im predchádzalo, teda v prípravnom konaní.

"Neodstránenie porušenie zákona z mojej strany, ak som ho prieskumom trestných vecí zistil, by nebolo ničím iným, ako rezignovaním na plnenie zákonných úloh prokuratúry a generálneho prokurátora SR," skonštatoval.

Paragraf 363 je podľa Žilinku platnou a účinnou súčasťou právneho poriadku SR a generálny prokurátor ho nemôže ignorovať len preto, že jeho aplikácia nevyhovuje určitej časti spoločnosti. "Nie je ani vinou generálneho prokurátora SR, že sa nenašla v Národnej rade SR politická vôľa a sila presadiť jeho zmenu," poznamenal.

Vyjadrenia povereného predsedu vlády SR považuje Žilinka za čisto politické, bez prejavenia čo i len snahy o zdanie objektívnosti a odbornosti.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!

 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik