Novinár Vagovič skritizoval Zuzanu Čaputovú. IDE O GP MAROŠA ŽILINKU. Vagovič chce viac!
22 | 01 | 2023 I Gabriela Fedičová

Štát je v totálnom rozklade! Prezidentka SR Zuzana Čaputová napadne na Ústavnom súde (ÚS) SR znenie paragrafu 363 Trestného poriadku. Návrh na začatie konania o súlade paragrafu s Ústavou SR a medzinárodnými dohovormi podá začiatkom budúceho týždňa. Novinár Marek Vagovič je presvedčený, že prezidentka Čaputová by mala konať čo sa týka GP Maroša Žilinku inak!

Novinár Marek Vagovič je presvedčený, že prezidentka Zuzana Čaputová by mala voči osobe GP Maroša Žilinku konať inak. Vagovič reaguje na vyjadrenie Čaputovej:

 "Som presvedčená, že terajšie znenie paragrafu 363 a právomoci, ktorými na jeho základe disponuje generálny prokurátor, zasahujú neprimerane do nezávislosti súdnej moci, ale tiež neprispievajú k budovaniu dôvery v justíciu. Už len samotná skutočnosť, že takýto závažný nástroj, voči ktorému neexistuje opravný prostriedok, a jeho používanie generálnym prokurátorom vzbudzuje polemiku v celej spoločnosti, bol dostatočný dôvod na zmenu alebo spresnenie zodpovedajúcej úpravy Trestného poriadku," uviedla prezidentka.

Prezidentka napadne na ÚS znenie paragrafu 363 Trestného poriadku
Štát je v totálnom rozklade! Prezidentka SR Zuzana Čaputová napadne na Ústavnom súde (ÚS) SR znenie paragrafu 363 Trestného poriadku. Návrh na začatie konania o súlade paragrafu s Ústavou SR a medzinárodnými dohovormi podá začiatkom budúceho... Čítať ďalej
20 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Čaputová by mala byť podľa Vagoviča voči Žilinkovi ráznejšia. Vagovič to uviedol na sociálnej sieti. Čo napísal?

Zhodou okolností mi práve dnes ráno vyšiel na Postoji komentár o tom, ako Boris Kollár a hnutie Sme rodina sabotujú – spolu so Smerom a Hlasom – boj s korupciou a organizovaným zločinom.

Že Kollár primárne chráni svojich ľudí pred trestným stíhaním. Hlavne bývalého riaditeľa tajnej služby Vladimíra Pčolinského a poslanca Martina Borguľu, ktorí sú tiež podozriví z korupcie.

Že sa celou váhou postavil aj proti zrušeniu paragrafu 363, ktorý je Žilinkovým kladivom na spravodlivosť. A že nechce podporiť ani ústavnú ochranu špeciálnej prokuratúry a špecializovaného súdu.

Pár hodín na to generálny prokurátor oznámil, že zrušil poslancovi Borguľovi – cez paragraf 363 – obvinenie z korupcie. Len pripomínam, že aj Žilinku nominovala do funkcie Sme rodina.

Je známe, že to nebolo prvýkrát, kedy takto pomohol "svojim". Škoda, že Zuzane Čaputovej trvalo dlhých 16 mesiacov, kým sa rozhodla napadnúť znenie paragrafu 363 na Ústavnom súde.

Oveľa promptnejšie by mohla konať aj v prípade podania návrhu na disciplinárne stíhanie Maroša Žilinku. Verejne to zvažovala už pred vyše tromi mesiacmi, no dodnes tak neurobila.

Ak sa súčasný generálny prokurátor rozhodne, že bude o rok kandidovať za prezidenta, Zuzane Čaputovej ako jeho protikandidátke sa môže váhavý postoj k jeho osobe vypomstiť.

Ale hlavne: dovtedy môže Žilinka napáchať obrovské škody, takže ho treba čím skôr zastaviť. Bez ohľadu na to, či sa bude alebo nebude uchádzať o post hlavy štátu. Už včera bolo neskoro.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka odmieta zaťahovanie prokuratúry do politického boja

 Reagoval tak na kritiku povereného predsedu vlády SR Eduarda Hegera (OĽANO) za nadužívanie paragrafu 363 Trestného poriadku.

"Použitím paragrafu 363 som nikdy nikomu nepomáhal zbaviť sa obvinenia a už vôbec nie preto, že ide o osobu vplyvnú," uviedol Žilinka na sociálnej sieti.

Generálny prokurátor tvrdí, že k aplikácii tohto procesného inštitútu vždy pristupoval bez ohľadu na osobný status osoby obvineného a v súlade s jeho účelom, ktorým je odstránenie porušenia zákona v rozhodnutiach orgánov činných v trestnom konaní (OČTK) alebo v konaní, ktoré im predchádzalo, teda v prípravnom konaní.

"Neodstránenie porušenie zákona z mojej strany, ak som ho prieskumom trestných vecí zistil, by nebolo ničím iným, ako rezignovaním na plnenie zákonných úloh prokuratúry a generálneho prokurátora SR," skonštatoval.

Paragraf 363 je podľa Žilinku platnou a účinnou súčasťou právneho poriadku SR a generálny prokurátor ho nemôže ignorovať len preto, že jeho aplikácia nevyhovuje určitej časti spoločnosti. "Nie je ani vinou generálneho prokurátora SR, že sa nenašla v Národnej rade SR politická vôľa a sila presadiť jeho zmenu," poznamenal.

Vyjadrenia povereného predsedu vlády SR považuje Žilinka za čisto politické, bez prejavenia čo i len snahy o zdanie objektívnosti a odbornosti.

EDUARD HEGER OSTRO "NAPADOL" GP Maroša Žilinku 

Podľa povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO), bolo zvolenie Maroša Žilinku za generálneho prokurátora najväčšou chybou súčasnej koalície. Heger ostro "napadol" na sociálnej sieti Žilinku a vymenoval, prečo je Žilinka podľa neho problém. Maroš Žilinka reaguje na slová Eduarda Hegera, odmieta zaťahovanie prokuratúry do politického boja. 

Konanie a rozhodnutia generálneho prokurátora Maroša Žilinku sú podľa dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera dáždnikom pred spravodlivosťou.

"Nádej, ktorú sme do neho vkladali premenil na beznádej. Ak chceme, aby ľudia dôverovali spravodlivosti, o vine či nevine ľudí sa nesmie rozhodovať v kancelárii generálneho prokurátora. Od toho tu predsa máme súdy," vyjadril sa Heger na sociálnej sieti.

Heger je presvedčený, že dochádza k nadužívaniu §363. 

"Je smutné, že Maroš Žilinka je prijateľný pre niektorých koaličných politikov a veľkej časti opozície. Dokonca sú s jeho prácou spokojní. Ja mu nebudem ďakovať za kus dobrej práce. Naopak. Ak budem mať možnosť byť súčasťou budúcej vládnej väčšiny, spravodlivá Generálna prokuratúra SR bude jedna z najdôležitejších priorít," konštatoval Heger.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!

 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik