Čaká ľudstvo pandémia zrovnateľná so ŠPANIELSKOU CHRÍPKOU? Máme ju predo dvermi!
28 | 01 | 2023 I Eka Balaskova

Spojené štáty americké sú jednou z krajín, ktoré sa tiež nevyhli niekoľkým covidovým vlnám. Zdá sa však, že podľa najnovších informácií spoza oceánu sa na USA chystá ďalší problém - tamojšiu hydinu ničí vtáčia chrípka. Ako je na tom Slovensko?

Tá sa prvýkrát objavila tiež v Číne. Kompetentní podľa fortune.com varujú, že v USA sú ohrozené tisícky chovov hydiny kmeň H5N1 môže veľmi ľahko zmutovať na vírus nebezpečný pre človeka, na ktorého môže mať ďaleko horšie následky, ako bežná chrípka. Ako sú na tom chovy na Slovensku?

Pôvod v minulom storočí

Kmeň H5N1 zaregistrovali po prvýkrát v chovoch vodného vtáctva v roku 1996 v Číne, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta. Pri vtáčej chrípke je podľa odborníkov nutné vyhubiť celý chov, kde sa vírus objavil. 

Situácia najhoršia za 10 rokov

Portál fortune.com informuje, že tohtoročné prepuknutie vtáčej chrípky je najhoršie v histórii USA. Prekonalo aj výskyt z roku 2015, ktorý kompetentné orgány vtedy definovali, ako pravdepodobne najvýznamnejšiu udalosť v oblasti zdravia zvierat v histórii USA. V tom roku uhynulo na celoštátnej úrovni takmer 51 miliónov vtákov v dôsledku H5N1 a súvisiacich vírusov vtáčej chrípky . Tohtoročný výskyt je tiež najhorší v histórii Spojeného kráľovstva - farmári v Anglicku nariadili od 7. novembra držať hydinu v uzavretých priestoroch.

Nemecko súhlasilo s vyslaním tankov na Ukrajinu
Spiegel: Nemecký kancelár Scholz povolí poslať na Ukrajinu 10 tankov Leopard 2 Nemecký kancelár Olaf Scholz umožní Ukrajine vyslať 2 hlavné bojové tanky Leopard, hovoríme minimálne o jednej tankovej rote Leopard modifikácie 2A6, pozostávajúcej z... Čítať ďalej
24 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Likvidácia chovov

"Hydinársky priemysel sa pravdepodobne nedokáže udržať v krajinách ako USA, ak budeme naďalej svedkami každoročných nárastov,“ vysvetľuje  Michael Osterholm, riaditeľ Centra pre výskum a politiku infekčných chorôb (CIDRAP) z University v Minnesote

Vírus mutuje

Podľa informácií z portálu fortune.com sa v USA objavili už aj mutácie u uhynutých medveďov, líšok, vačíc, či iných divo žijúcich zvierat. Je preto údajne otázkou času, kedy vírus zmutuje a stane sa nebezpečným aj pre človeka.

"Pravdepodobnosť prenosu H5N1 z človeka na človeka je „veľmi nízka,“ hovorí Osterholm, podľa ktorého ak by sa to stalo štandardom, mohlo by to otriasť zemeguľou spôsobom, ktorý sme nevideli od španielskej chrípky v roku 1918.

Naďovu komunikáciu si podal už aj politológ
Jozef Lenč upozorňuje, že hoci spôsob komunikácie Igora Matoviča (OĽaNO) sa zdá diskutabilný aj odvolanému ministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi (OĽaNO), Naď sám si ho vzal za svoj. Svedčí o tom poreferendový Naďov status venovaný Ľubošovi Blahovi a... Čítať ďalej
24 | 01 | 2023 | Eka Balašková

Čo by sa dialo s človekom?

V prípade H5N1 u ľudí môže takáto nákaza viesť k ďaleko intenzívnejšiemu zápalu buniek, ako by to bolo vidieť pri bežnej chrípke. Podobný účinok bol zaznamenaný u obetí španielskej chrípky, ktorých pitvy odhalili „pľúca zadusené nadmerným zápalom“, čo malo za následok utopenie, uvádza správa .

Zatiaľ čo príznaky sezónnej chrípky zahŕňajú horúčku, kašeľ, bolesť hrdla, nádchu, bolesti a únavu, podľa CDC (americká obdoba nášho ŠÚKL) sú príznaky H5N1 u ľudí zvyčajne oveľa závažnejšie. Podľa WHO zahŕňajú často vysokú horúčku, slabosť, kašeľ, bolesť hrdla a svalov, bolesť brucha, bolesť na hrudníku a hnačku . Tieto príznaky môžu rýchlo vystriedať ťažkosti s dýchaním, zápal pľúc alebo syndróm akútnej respiračnej tiesne, ktorý je často smrteľný, ako aj neurologické účinky, ako sú záchvaty, varuje fortune.com.

Vtáčia chrípka na Slovensku

Nárast výskytu vtáčej chrípky zaznamenávajú aj okolité krajiny, na Slovensku sa v minulom týždni objavila v okrese Prešov. Podľa informácií portálu tvnoviny.sk však nejde o žiadny nekontrolovaný nárast výskytu. Jozef Bíreš, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR však upozorňuje, že aktuálne je veľa prípadov výskytu. 

"Maďarsko hlásilo za posledné dni asi desať prípadov nákazy na veľkých priemyselných farmách, Poľsko za dva dni asi 20, aj Francúzi a Holanďania hlásia veľmi veľa prípadov. V Českej republike museli pred pár dňami usmrtiť 750-tisíc kureniec,“ informoval Bíreš. Na Slovensku bola síce zaznamenaná, no zatiaľ len u malých chovateľov hydiny.

Matovič chce predčasné voľby oddialiť. Na tomto mu nesmierne záleži!
Termín predčasných parlamentných volieb treba oddialiť na september, aby mali orgány činné v trestnom konaní (OČTK) časový priestor na vyšetrovanie zločinov. V pléne Národnej rady (NR) SR to počas diskusie k novele Ústavy SR povedal líder OĽANO... Čítať ďalej
24 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!