VIDEO: Rusi ďalej stupňujú útok pri Bachmute, Ukrajinci zostrelili tri bojové vrtuľníky
24 | 01 | 2023 I Ivan Mihale

Ruské jednotky ďalej útočia pri Bachmute a Avdijivke s cieľom ovládnuť celú Doneckú oblasť, uviedol v utorok ukrajinský generálny štáb. Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Vadym Skibickyj podľa serveru The Kyiv Independent povedal, že ruské vedenie chce, aby armáda získala kontrolu nad Doneckou oblasťou do marca, počas ofenzívy sa má pokúsiť ovládnuť aj východnú časť Luhanskej oblasti.

Podľa generálneho štábu ruské jednotky za posledný deň vykonali deväť raketových útokov na obce v Charkovskej, Doneckej a Záporožskej oblasti a pokračujú v delostreleckom ostreľovaní.

Pri Kupjansku sa podľa neho ukrajinským obrancom podarilo ruský útok odraziť. Pri Lymane, Novopavlivke aj v smere na Cherson zostávajú ruské jednotky v defenzíve, uviedlo vedenie ukrajinských síl, podľa ktorého ukrajinská protivzdušná obrana v noci na utorok zostrelila tri ruské bojové vrtuľníky Ka-52.

Podľa gubernátora Doneckej oblasti Pavla Kyrylenka pri ruskom ostreľovaní mesta Časiv Jar, ktoré leží neďaleko Bachmutu, zomrel najmenej jeden človek, ďalšie dva sú zranení.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) už v pondelok uviedol, že dlhotrvajúce boje pri Bachmute sú pravdepodobne dôvodom, prečo pohasína hviezda Jevgenija Prigožina, ktorý založil žoldniersku Vagnerovu skupinu. Putin sa rozhodol znova staviť na pravidelnú armádu, cituje názor Inštitútu pre štúdium vojny server BBC News.

GALÉRIA: "Borey", "Cisár Alexander III" a "Biele labute": Aké zbrane dostane ruská armáda v roku 2023?
Počas konferenčného hovoru v januári ruský minister obrany Sergej Šojgu uviedol, že je potrebné neustále analyzovať skúsenosti ruskej armády v Sýrii a na Ukrajine a na základe toho plánovať dodávky vojenského materiálu. V roku 2023 dostane ruská... Čítať ďalej
23 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

„Hviezda Jevgenija Prigožina začala pohasínať, pretože nedokázal splniť sľub zmocniť sa Bachmutu,“ píše ISW. Inštitút tento predpoklad odvodzuje najmä zo skutočnosti, že Moskva tento mesiac vymenovala za veliteľa ruských jednotiek nasadených na Ukrajine náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova. Novo utvorený post v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu dovtedy zastával Sergej Surovikin, ktorého ukrajinská rozviedka označuje za Prigožinovho spojenca.

Ruský prezident Vladimír Putin sa navyše o Prigožinovi a jeho ľuďoch vôbec nezmienil, keď 15. januára hovoril o dobytí Soledaru, píše ISW. Podľa analytikov ISW sa Putin na jeseň rozhodol dať Prigožinovi a Surovikinovi možnosť ukázať, čo dokážu svojimi prostriedkami – s tisíckami mobilizovaných väzňov as pomocou úderov na ukrajinské energetické siete. Oboje ale zlyhalo, konštatuje ISW.

Žiadna IZOLÁCIA Ruska SA NEKONÁ! Južná Afrika, Rusko a Čína plánujú spoločné manévre a Afrika sa búri proti Európe
Po cvičení v Bielorusku tu máme cvičenie oveľa podstatnejšie! Protieurópske sankcie, ktoré niekto úplne mylne nazýva sankciami protiruskými, boli a stále sú namierené predovšetkým na zničenie európskej prosperity! Pomýlený Brusel Nekoná sa nič z... Čítať ďalej
23 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!