Rezort školstva chce zaviesť právny nárok na prijatie v materskej škole
23 | 01 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR chce zaviesť právny nárok na prijatie v materskej škole. V tejto súvislosti sa zároveň napĺňa úmysel uľahčiť sprístupnenie právneho nároku najmä deťom z marginalizovaných rómskych komunít a zo sociálne znevýhodneného prostredia. Vyplýva to z návrhu novely zákona o výchove a vzdelávaní (školský zákon), ktorý rezort školstva predložil do opätovného skráteného pripomienkového konania.

Materiál bol predmetom medzirezortného pripomienkového konania od 24. augusta do 19. septembra 2022 a na základe výsledkov pripomienkového konania sa podstatne zmenil. Materiál bol dopracovaný o ďalšie reformy z Plánu obnovy a odolnosti SR - zavedenie právneho nároku na prijatie na predprimárne vzdelávanie a úpravu (stransparentnenie) financovania predprimárneho vzdelávania. "V tejto súvislosti je naliehavosť v termíne, ktorý neumožňuje dodržať bežnú lehotu, v nadväznosti na plnenie míľnikov a cieľov Plánu obnovy a odolnosti SR," odôvodnil rezort školstva.

Polícia zakročila voči agresorovi, ktorý dlhé roky týral svoju rodinu
Muž spod Tatier mal dlhé roky týrať svoju rodinu, polícia ho obvinila. O prípade informovala krajská policajná hovorkyňa z Prešova Jana Ligdayová s tým, že vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Kežmarku obvinil 52-ročného muža zo... Čítať ďalej
23 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Návrhom zákona sa plnia niektoré ciele plánu obnovy, ide napríklad o zabezpečenie podmienok na implementáciu povinného predprimárneho vzdelávania od piatich rokov a zavedenie právneho nároku na miesto v materskej škole, alebo u iných poskytovateľov predprimárneho vzdelávania od troch rokov. Ďalej aj o definíciu konceptu špeciálnych výchovno-vzdelávacích potrieb detí a žiakov a vypracovanie modelu nárokovateľných podporných opatrení vo výchove a vzdelávaní vrátane systému ich financovania. Súčasťou je aj reforma systému poradenstva a prevencie a zabezpečenie systematického zberu dát v oblasti podpory duševného zdravia detí, žiakov a študentov.

Po novom sa spresňujú aj niektoré ustanovenia o hodnotení žiakov v nadväznosti na potreby aplikačnej praxe, rozširujú sa možnosti experimentálneho overovania a modifikujú sa kvalifikačné predpoklady učiteľov materských škôl.

Hlas-SD: Na odkladanie volieb do septembra nie je dôvod. Aký je ideálny termín?
Na odkladanie predčasných parlamentných volieb do septembra nie je žiaden racionálny dôvod. Tvrdí to mimoparlamentná strana Hlas-SD. Žiada ich termín najneskôr do konca júna. "Vyzývame vládne strany, aby namiesto svojich vlastných politických... Čítať ďalej
23 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!