MV SR plánuje nakúpiť polícii 192 telových kamier
23 | 01 | 2023 I Ivan Mihale

Ministerstvo vnútra (MV) SR plánuje v rámci pilotného projektu nakúpiť 192 telových kamier pre policajtov vrátane príslušenstva a IT techniky na ukladanie záznamov z kamier do informačných systémov ministerstva. Policajti by mohli novú techniku dostať ešte tento rok. Policajný zbor očakáva, že nasadenie kamier prispeje k prehĺbeniu dôvery verejnosti. Pre TASR to uviedol tlačový odbor MV SR.

"V súčasnosti dokončujeme prípravu podkladov na verejné obstarávanie, ktoré by malo byť vyhlásené v priebehu niekoľkých týždňov, aby už v tomto roku mohli policajti techniku používať pri zásahoch. Odhadujeme, že proces verejného obstarávania potrvá najmenej štyri mesiace," skonštatoval rezort.

Novinár Vagovič skritizoval Zuzanu Čaputovú. IDE O GP MAROŠA ŽILINKU. Vagovič chce viac!
Štát je v totálnom rozklade! Prezidentka SR Zuzana Čaputová napadne na Ústavnom súde (ÚS) SR znenie paragrafu 363 Trestného poriadku. Návrh na začatie konania o súlade paragrafu s Ústavou SR a medzinárodnými dohovormi podá začiatkom budúceho... Čítať ďalej
22 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová

Kamery má používať najmä poriadková a dopravná polícia, ako aj útvary hraničnej a cudzineckej polície. Zaznamenávať budú činnosť polície pri kontakte s verejnosťou, najmä pri využívaní policajných oprávnení počas služobných zákrokov. "Takáto forma dokumentovania činnosti policajtov má veľmi silný protikorupčný dosah. Na druhej strane je dôležitá aj pre ochranu policajtov, pretože ich zákroky môžu byť následne spochybnené nielen pre formu, akou prebehli, ale napríklad aj pre nečinnosť," vysvetlil tlačový odbor.

Na zavedenie kamier počas akcií polície vyzývala ministerstvo vnútra ešte bývalá verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová aj jej nástupkyňa Mária Patakyová. Dôvodom boli viaceré policajné pátracie akcie v rómskych osadách, ako napríklad v roku 2013 v osade Budulovská pri Moldave nad Bodvou či v roku 2015 v obci Vrbnica v Michalovskom okrese.

Súťaž na kamerové systémy pripravovanú predošlým vedením Úrad pre verejné obstarávanie zrušil pre vážne deficity v transparentnosti a hospodárnosti. Súčasné vedenie rezortu spustilo prípravné trhové konzultácie na nákup telových kamier ešte v decembri 2021.

R. Baťo: Výsledok referenda bol varovanie, že predčasné voľby treba okamžite
Referendum a jeho výsledky boli jasné a posledné varovanie, že predčasné voľby musí parlament vyhlásiť okamžite, inak nás to bude mrzieť. Uviedol to podpredseda mimoparlamentnej strany Dobrá voľba a Umiernení Rado Baťo. "Takmer 1,2 milióna ľudí... Čítať ďalej
23 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!