Lekárnici apelujú na ľudí: TOTO nerobte!
23 | 01 | 2023 I Ivan Mihale

Lekárnici apelujú na ľudí, aby si nerobili zbytočné zásoby liekov. K nákupu treba podľa nich pristupovať zodpovedne. Vyplýva to z vyjadrenia Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) a Asociácie prevádzkovateľov sieťových lekární (APSL). Nadbytočné zásobovanie môže byť podľa nich jednou z príčin nedostupnosti niektorých liekov.

"Rozumiem rodičovi alebo spotrebiteľovi, že ak vidí, že pravidelne chýbajú nejaké lieky, tak si chce vytvoriť zásobu. (...) Na druhej strane, liek má obmedzenú dobu použiteľnosti a po uplynutí doby použiteľnosti ho nie je odporúčané ďalej používať. Je to vlastne zbytočné predzásobenie sa," skonštatovala viceprezidentka SLeK Miroslava Snopková.

V tejto súvislosti odporučila ľuďom, aby si spravili revíziu lekárničky. "Pokiaľ máme zásobu, že aj keby všetci naraz v domácnosti ochoreli, tak týždeň vydržia, v takom prípade vôbec netreba ísť zaobstarávať ďalšie balenia," doplnila.

Na potrebu zodpovedného nakupovania liekov poukázala aj APSL. Prehnané zásoby nie je podľa nej nutné vytvárať. Upozornila pritom, že na Slovensku každoročne skončí asi 200 ton liekov v spaľovniach pre uplynutie času spotreby.

V lekárňach aktuálne chýbajú najmä antibiotiká, lieky proti bolesti či zápalu a lieky určené pre najmenšie deti. Ministerstvo zdravotníctva a Štátny ústav pre kontrolu liečiv uviedli, že príčinou nedostupnosti liekov sú napríklad reexport, výrobné a logistické dôvody.

Belousovová: Referendum bola skúška dospelosti nášho národa
Referendum bola skúška dospelosti nášho národa. Komentátorka verejného diania A. Belousovová (Národ a spravodlivosť) má z referenda zmiešané pocity. Na jednej strane je podľa nej pravda, že 1,2 milióna zúčastnených občanov nie je nízke číslo, na... Čítať ďalej
23 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!